Guide: Jalbum

Proft nettalbum på 1-2-3

Har du lyst til å lage proffe webalbum som du kan dele med familie og venner? Dersom du samtidig ønsker full kontroll over presentasjonen kan programmet Jalbum være noe for deg.

POPULÆRT: Jalbum er et brukervennlig og populært albumprogram som lar deg publisere proft utseende album på din egen webside.

POPULÆRT: Jalbum er et brukervennlig og populært albumprogram som lar deg publisere proft utseende album på din egen webside. Foto: FOTO: Klikk Teknologi/Illustrasjon

Publisert Oppdatert

Tips!

Jalbum har også en innebygget redigeringsfunksjon for bilder. Ved å dobbeltklikke på et bilde får du tilgang til noen enkle redigeringsverktøy, som røde øyne, rette opp skjeve bilder, endre fargenivåer med mer.

Jalbum er et enkelt program for å lage bildeserier eller album man kan vise fram på nettet. Selv om programmet er relativt enkelt, byr det på mange avanserte muligheter.

Du kan velge om du vil publisere albumene på din egen nettside (eget domene) eller hos Jalbum.net.

Kanskje den største fordelen med programmet er at det er utviklet en rekke maler som kan lastes ned gratis. Slik kommer du i gang med Jalbum.

1. Gå til www.jalbum.net for å laste ned programmet.

Her velger du «Download Jalbum Software». Når du trykker på «Download»-knappen blir du bedt om å registrere deg.

Du kan hoppe over dette (Velg "Skip signing up" nederst til venstre på siden.) og gå rett til nedlastingen.

Vil du lagre albumene dine hos Jalbum.net må du registrere deg. Du får også noe ekstrafunksjonalitet ved å registrere deg, som muligheten til å legge til Widgets (små tilleggsfunksjoner) til albumene dine.

LAST NED: Albumprogrammet Jalbum finner du på www.jalbum.net.

LAST NED: Albumprogrammet Jalbum finner du på www.jalbum.net. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

2. Når du eventuelt er ferdig med registreringen må du følge veiviseren for installeringen av programmet.

3. Før du begynner å lage et album bør du finne ut hvilke bilder som skal bli med i albumet ditt.

VEIVISER: Last ned programmet og følg installasjonsveiviseren.

VEIVISER: Last ned programmet og følg installasjonsveiviseren. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Et godt råd er å kopiere de bildene eller de bildemappene du vil lage album av og bruke «kopien» til å lage album av.

Da har du backup av originalbildene dine samtidig som du kan redigere, beskjære og slette bilder du ikke vil ha med i albumet ditt.

I Jalbum jobber du med «prosjekter». Et prosjekt kan være et enkelt album eller en mappestruktur med album.

4. Hvis ikke programmet Jalbum åpnet seg automatisk etter installering, åpne det nå.

For å lage et nytt webalbum kan du enten bare dra bilder eller mapper med bilder inn i programmets hovedvindu der det står «Slipp bilder eller bildemapper her».

DRA OG SLIPP: Finn bildene du vil ha med i albumet dit t og slipp dem i programvinduet.

DRA OG SLIPP: Finn bildene du vil ha med i albumet dit t og slipp dem i programvinduet. Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Du kan også lage mapper med undermapper dersom du vil ha en mappestruktur i Jalbum som er identisk med den strukturen du lagrer dine bilder i på PC-en.

Når du slipper bildene eller mappene med bilder dukker det opp en dialogboks som ber deg navngi og beskrive albumprosjektet ditt.

5. Når du har sluppet bildemappene eller bildene i Jalbum, ser du enten mappen eller bildene dine.

Om du finner bilder du ikke vil ha med, kan du slette dem fra Jalbum uten at de blir settet fra bildemappen.

Jalbum legger igjen en liten tekstfil i den originale bildemappen som forteller programmet hvilke bilder som skal tas med i webalbumet.

For å lagre kan du trykke Fil-> Lagre eller Ctrl + S. Om du vil selv bestemme hvor albumene skal lagres må du velge "Lagre som".

6. Når albumprosjektet ditt er lagret, kan du tilpasse utseendet på albumet.

Under overskriften «Utseende» (nede til venstre) kan du velge mal og varianter av den valgte mal.

Som standard ligger det med noen få maler, men du kan laste ned flere maler, kalt Skins, fra Jalbum.net.

Der ser du blant annet hvilke maler som er mest populære.

Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Du finner albumalene under menypunktet «Skins».

Vi valgte å laste ned og installere malen «BananaAlbum» som er et flashbasert album vi har gode erfaringer med. Installasjonen av «Skins» er svært enkelt.

Når du har funnet en mal som du liker velger du «Install Skin» og velg «Kjør» når du får spørsmål om det.

Kjører du Vista vil du få en advarsel som du må godta. Deretter installerer malen seg automatisk. Du må trolig starte Jalbum på nytt for å se den nye malen du har installert.

7. Når du velger mal, får du også en forhåndsvisning av malen.

Du kan når som helst endre malen på et senere tidspunkt.

Vi velger vår nylige nedlastede «BananaAlbum» og velger varianten som heter «Classic».

Du kan nå velge å trykke på «Lag album»-knappen eller trykke på knappen «More» (Ja, programmet er litt ufullstendig oversatt) og du får tilgang til de mer avanserte innstillingene til ditt album og din albummal.

Vi skal ikke gå igjennom alle detaljene, men nevner at det er mulig å endre innstillingene slik at de som ser albumet ditt kan laste ned bildene i full oppløsning, endre størrelse på bildevisningen, størrelse på miniatyrbilder, farger på albumet og sette innstillingene slik at lysbildeshowet starter automatisk.

Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Alle som er litt tekniske vil se at det skjuler seg mange muligheter for individuelle tilpasninger under «Instillinger"-knappen».

Tips!

Har du en logisk rekkefølge i webalbumene dine kan det være lurt å nummerer disse enten med dato, nummerrekkefølge eller på annen måte merke de slik at de lett kan sorters i riktig rekkefølge i Jalbum.

Når du er fornøyd, klikk «Lag album» og vent på resultatet. Første gangen man lager et album tar det noe tid.

Gjør man små endringer, holder det om man ber programmet gjøre en oppdatering av kun endringene. Da går det mye raskere.

8. Når programmet er ferdig med å lage albumet ditt, kan du velge å forhåndsvise albumet eller publisere det på nettet.

Velger du «Publiser» vil Jalbum publisere albumet ditt på Jalbums egen side.

Den rommer dessverre bare 30 MB gratis og det bruker du opp på ditt første album. 1 GB koster ca. 150 kroner i året mens 10 GB koster 760 kroner i året.

Har du ditt eget domene kan du laste opp bildene til din egen webside via FTP eller du kan publisere bildene ved å finne mappen som heter «Album» der hvor Jalbum har lagret ditt webalbum.

Den mappen inneholder alle filer for å vise albumet på din egen side. Denne mappen kan du så laste opp til din egen nettside via webpubliseringsprogrammet ditt eller via administrasjonsgrensesnittet som din domeneleverandør bruker (F.eks Cpanel eller tilsvarende). For å få vist albumet ditt kan du lage en link til filen «Index.html» i Album-mappen.

9. Vil du legge til din egen FTP-konto velger du Verktøy -> Publiser.

Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

I dialogboksen som dukker opp må du velge «Benytt eksisterende konto på en annen server». Her må du legge inn FTP-adressen, brukernavn og passord til din FTP-server. Det er opplysninger du skal ha fått om du har et webhotell med eget domene.

Dersom du har en webside på siden din, så pass på at du ikke laster opp albumene direkte til rotnivå siden det vil kunne slette eller ødelegge nettsiden din. Last primært opp til en undermappe.

Foto: FOTO: Skjermbilder fra Jalbum

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning