Toshiba Satellite C855-12F

Prisgunstig hjemmesliter

Satellite C855 er en rimelig maskin for dagligdata. Den har forrige generasjon innmat fra Intel og noe laber kvalitetsfølelse. Men har det noe å si?

RUTER: Det synes ikke så godt på bildet, men lokket har et rutemønster i samme farge som logoen.
RUTER: Det synes ikke så godt på bildet, men lokket har et rutemønster i samme farge som logoen. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Sist oppdatert

Designet på Satellite C855 er velkjent og følger stilen vi har sett på mange maskiner fra Toshiba, med myke former og avrundede kanter. Dagens modell er helt hvit og det er uvant, for vi er mest vant til sølv eller grått fra Toshiba. Om det ser bra ut er jo en smakssak, men vi synes det, og det er ingen tvil om at den lyser opp. Overflatene skjuler fingermerker godt, men det spørs om ikke flekker og slitasje synes bedre her enn på mørke flater.

Hele maskinen er laget i plast og kvalitetsfølelsen er et stykke unna det man finner på mer påkostede modeller. Det er flere myke områder, og særlig på venstresiden under det optiske drevet er det lite å ta i som ikke gir etter. Ved litt brutal håndtering la vi merke til at selve tastaturet løftet seg noe fra basen.

Om konstruksjonen er så svak at det påvirker levetiden er vanskelig å si, men dette er nok en maskin man ikke bør håndtere hardhendt og ha i en egnet veske om man skal ut på tur. Skjermlokket er et hederlig unntak, for selv om det er litt vinglete, så er det hardt og beskytter skjermen godt mot trykk fra baksiden.

Tastene er spredt ut etter flismetoden, de er store og har en lav klikkelyd. Skivekomforten er ikke mer enn middels, for det er mye svikt i basen og tastene har kort vandring med et litt ullent trykkpunkt. Likevel tror vi mange som skriver med pekefingrene vil sette såpass pris på de store tastene at det veier opp for de andre svakhetene.

Pekeplaten er adskilt fra håndleddstøtten med en bred kant og den har en behagelig, men litt ru overflate. Presisjonen er fin og de separerte museknappene er faste i fisken, men de lager ganske mye lyd.

FRISK: Toshiba har gått for hvitt på vår versjon Satellite C855. Det lyser opp og beskytter mot fingermerker. Flekker synes nok bedre enn på mørke modeller.
FRISK: Toshiba har gått for hvitt på vår versjon Satellite C855. Det lyser opp og beskytter mot fingermerker. Flekker synes nok bedre enn på mørke modeller. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Dugelig fra forrige generasjon

Spesifikasjoner

Prosessor: Intel Core i5 2450M / 2.5 GHz

Chipset: Intel Panther Point HM76

Minne: 4 GB (1 + 4 GB) DDR3-1333

Skjermkort: Intel HD 3000

Skjerm: 15,6 tommer (blank)

Skjermoppløsning: 1366 x 768 (16:9)

Harddisk: 500 GB (5400 opm) Hitachi HTS547550A9E384

Optisk drev: DVD-brenner TSSTcorp CDDVDW SN-208AB

Nettverk: Realtek RTL8723AE b/g/n / Realtek Gigabit Ethernet Controller

Bluetooth 4

Lyd Realtek ALC269

Batteri: 10,8V, 48Wh

Operativsystem: Windows 7 HP 64-bit

Porter

Forsiden: Minnekortleser

Venstre side: Strømkontakt, USB 2, optisk drev

Høyre side: Kensington, viftegrill, VGA, Ethernet, HDMI, USB 2, USB 3, mikrofonkontakt, hodetelefonkontakt

Baksiden: Batteri

Dimensjoner: 380 mm x 242 mm x 33 mm

Vekt: 2,5 kg

Annet: Webcam

I det ruglete området mellom tastaturet og skjermen finner vi to høyttalere. De er naturlig nok små og jobber hardt med å pumpe ut lyd. Resultatet fungerer greit på stemmer til nærlytting, men på musikk er det nok bare de aller minst kresne som blir fornøyd.

Skjermen er en glanset 15-tommer med HD-oppløsning. Til å sitte på en såpass rimelig maskin, ser den ut til å være temmelig lyssterk. Kontrast, svartnivå, innsynsvinkler og fargegjengivelse ligger på et nivå vi er vant til på maskiner i denne klassen.

En Intel-prosessor fra forrige generasjon står for kraften, og til å sitte i en maskin i denne prisklassen det er en meget dugelig krabat. Så lenge man holder seg til surfing, tekstbehandling, avspilling av video og fotoredigering er dette mer enn tilstrekkelig. Det er nemlig ikke så stort sprang opp i ytelse til siste generasjon av mellomklasseprosessorene. Unntaket er hvis man skal drive med videoredigering eller andre krevende oppgaver. Da bør man nok opp på en Core i7 av siste generasjon. Skal man spille bør man merke seg at den integrerte HD3000-grafikken blir godt frakjørt av den nye HD4000-generasjonen. Hvis budsjettet tillater det er det uansett best å gå litt opp i pris og heller velge en dedikert grafikkløsning fra AMD eller Nvidia.

Stillegående og kjølig er kjennetegn på mange modeller fra Toshiba, og C855 er intet unntak. Viftelyden er jevnt over lav og aldri mer enn et jevnt sus, selv ved hard bruk. Den blir heller ikke mer enn lunken. Vi finner også det vi trenger av tilkoblinger, men vi kunne nok ønsket oss mer enn én USB3-port. Som vanlig hos Toshiba finner vi en haug mer eller mindre nyttige verktøy og maseprogrammer. Det bidrar til å holde prisen lav, men spiser også ytelse.

Konklusjon

Er du på jakt etter en rimelig maskin som har kraft nok til dagligdags databruk, bør du ta en nærmere titt på Satellite C855. Den har visse svakheter i kvalitetsfølelsen, men skal den stort sett stå på et bord og ikke dras rundt, har nok ikke det så mye å si. Kraften er uansett velprøvd i form av forrige generasjon Intel. Man får den også i en enda rimeligere versjon med litt slappere prosessor fra Intel. Går man litt opp i pris får man en versjon med AMD under panseret.

Les også:

Test: Her er det beste action/hjelmkameraet

Her er Nokias råeste Windows Phone 8 mobil

12 kule ting du kan gjøre med Samsung Galaxy S III

11 spørsmål du må stille når du skal kjøpe PC

HØYTTALER: Under de sort prikkene sitter det en høyttaler, og lydkvaliteten på C855 tilfredsstiller bare de aller minst kresne når det kommer til musikk.
HØYTTALER: Under de sort prikkene sitter det en høyttaler, og lydkvaliteten på C855 tilfredsstiller bare de aller minst kresne når det kommer til musikk. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
TEST: Testresultatene for Sattelite C855.
TEST: Testresultatene for Sattelite C855.

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også