Asus Eee S101

PC til sjefen

Asus har slått på stortromma. Mens tidligere Eee-varianter har en viss leketøysfaktor, er S101 blodseriøs.

STILREN: Asus S101 er beregnet på Executive-segmentet - sjefer og andre som ønsker et litt mer eksklusivt design på sin mini-PC.

STILREN: Asus S101 er beregnet på Executive-segmentet - sjefer og andre som ønsker et litt mer eksklusivt design på sin mini-PC. Foto: FOTO: Nicolas Paulik

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Stilig

+ Rask lagring

+ Godt konstruert

- Malplassert shift-tast

- Dyr til å være netbook

- Noe svakt batteri

LETT: Mini-PC-en fra Asus veier et knapt kilo og gir deg en nesten fullverdig PC.

LETT: Mini-PC-en fra Asus veier et knapt kilo og gir deg en nesten fullverdig PC. Foto: FOTO: Asus

Spesifikasjoner: Asus Eee S101

Prosessor: Atom N270

Harddisk: 16 GB (+16 GB SD)

Minnekortleser: SD

Bluetooth: Ja

Batteri: 4900 mAh

Vekt: 1,05 kg

Rimeligste nettpris: 5.795 kr (www.computercity.no)

Leverandør: Asus

Små bærbare kalt netbooks har blitt veldig populære, og det er spesielt Asus som har utmerket seg på dette området med sin Eee-serie.

Les også: Genial mini-stasjonær

De har flere modeller på det norske markedet, og nå er det duket av for en mer eksklusiv og motebevisst variant. Asus sier selv at det er utseendet og byggekvaliteten som er fokuset.

På innsiden byr ikke S101 på så mye mer enn tidligere annet enn en raskere lagringsenhet. Asus forsvarer den merkbart høyere prisen med at det har blitt brukt bedre materialer i konstruksjonen som koster mer. De viser til blant annet håndleddstøtten i aluminium og det ekstra harde plastmaterialet på lokket.

Vi skal innrømme at dette i tillegg til Swarovski-krystallene på skjermhengslene gjør det til den kuleste netbooken vi har vært borti hittil.

Les også: Apples beste til nå

Størrelsen teller

Hvis du skal kjøpe en netbook er det viktig å huske på at minst ikke nødvendigvis betyr best i bruk. Vi har fått fingerkrampe av enkelte 8,9 tommers-modeller fordi det rett og slett blir for trangt om tastene.

S101 er på 10,2 tommer, som normalt skal gjøre tastaturet romslig nok til å kunne skrive touch på i lengre perioder. Her har Asus virkelig tabbet seg ut og plassert høyre shift såpass langt unna at den ikke kan nås med mindre du flytter hele hånda eller har en veldig sær lillefinger. Malplasseringen er såpass grov at det gjør tastaturet kronglete å bruke og ødelegger dermed for helheten.

Les også: Last ned Beatles gratis

Tykkelsen på maskinen er svært imponerende. For å gi et bilde av hvordan det er i forhold til konkurrentene; lokket på Acer Aspire One eller MSI Wind U100 må fjernes for at høyden skal bli noenlunde lik.

Vekten er på litt over en kilo og med den bittelille laderen er dette uten tvil en maskin som kan tas med rundt. En stilig bærefolder følger med i bunndelen, men vi skulle helst sett at denne også hadde plass til selve laderen.

Rask nok

Som vi kan se på PCMark-scoren er Eee S101 godt rustet til vanlige oppgaver. Raskere lagring merkes veldig godt når maskinen brukes til flere ting samtidig.

Vi kunne for eksempel kopiere en fil mens vi installerte et program, uten at vi måtte ta en pause i skrivingen. Batteriets plassering har blitt flyttet på undersiden foran, noe som gjør at maskinen ikke tipper så lett bakover slik tidligere modeller gjorde.

Vi har utført to batteritester, den ene er ved avspilling av en Xvid-film og den andre simulerer vanlig bruk. Dessverre kommer den dårligere ut enn den billigere Eee 901-modellen, som klarer nesten seks timer ved vanlig bruk. På grunn av batteriplasseringen ser vi ikke noen muligheter for utvidet batteri heller.

Les flere tester på: Klikk Teknologi

Tester av biler, motorsykler og båter finner du på Klikk Motor

LEKKER MAPPE: Asus S101 har fått en litt mer profesjonell bærefolder som matcher bra.

LEKKER MAPPE: Asus S101 har fått en litt mer profesjonell bærefolder som matcher bra. Foto: FOTO: Nicholas Paulik

Spesifikasjoner

Produsent Asus
Pris 5795

Konklusjon

Vi tror Eee S101 blir uaktuell for de fleste på grunn av prisen. Kvaliteten er uten tvil høyere enn på øvrige Eee-varianter, men spesifikasjonene ellers er ikke noe særlig kraftigere. Det hele koker ned til hvorvidt du ønsker å betale det ekstra for eksklusivitetens skyld.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning