Windows 7

Nye Windows er MYE bedre

Windows 7 er endelig ferdig. Sjekk hva som er nytt.

Ikke bare fancy winduseffekter, men også helt nye måter å håndtere flere viduer på, gjør Windows 7 til et effektivt verktøy.

Ikke bare fancy winduseffekter, men også helt nye måter å håndtere flere viduer på, gjør Windows 7 til et effektivt verktøy.

Publisert Oppdatert

Til og med mac-folk må tørke av seg fliret nå, skriver Gizmodo etter å ha testet den endelige versjonen av Windows 7 som ble sluppet til et lite publikum i går. De går langt i anbefale folk å oppgradere, spesielt de som har Windows Vista vil merke stor forskjell, mener de.

Klikk.no har fulgt tett med på utrullingen av Windows 7. Programmet lanseres torsdag den 22. oktober. Men programmet er allerede ferdig og tilgjengelige for utviklere, fans og journalister.

Dette er de viktigste nyhetene i det nye operativsystemet, som kan installeres på de fleste maskiner som kjører Windows i dag.

Les mer: Slik får du Windows 7 nå

Windows 7 statusbar og preview av innhold i vinduer.

Windows 7 statusbar og preview av innhold i vinduer.

10 grunner til å glede seg til Windows 7.

1. Det virker!

Alle som var med på oppgraderingen fra XP til Vista vet at det ikke var en selvfølge at alt virket fra starten av. Alle drivere måtte skrives om, og det var det ikke alle produsenter som var like kjappe med.

Denne gangen har vi koblet til de særeste ting uten nevneverdige problemer. Finner du ikke Windows 7-spesifikke drivere, funker Vista-driverne nesten uten unntak. Listen over programmer og tjenester vi ikke har fått kjøre i Windows 7 er også usedvanlig kort.

2. Det er stabilt!

Windows 7 virker oppsiktsvekkende stabilt. Vi har til og med hatt maskiner med Windows 7 RC (versjonen før denne endelige versjonen) kjørende i ukevis uten å måtte restarte, og uten at de har hatt nevneverdige problemer. Denne endelige versjonen er naturligvis ende bedre!

Les mer: Apple-stil i Windows 7

3.Trenger ikke ny PC!

For første gang i historien har Microsoft lansert et operativsystem hvor du ikke trenger å kjøpe ny og kraftigere maskinvare for å oppgradere. Windows 7 er ikke tyngre for maskinen å kjøre enn Vista, snarere tvert imot.

Vi opplever Windows 7 som kjappere og mer responsivt på de fleste områder. Også etter å ha installert svært mange programmer virker Windows 7 kjappere i bruk enn Vista.

Les mer: Derfor er Twitter bra for deg

4.Ny og bedre oppgavelinje!

Oppgavelinjen er den mest synlige forandringen i Windows 7. Forskjellen fra Vista og XP er ganske stor på flere områder.

Ikonene på oppgavelinjen har blitt større og inneholder ikke tekst. Dermed blir de tydeligere på store skjermer med høy oppløsning.

Det er ikke lenger forskjell på ikonene for snarveier og åpne programmer. Du kan velge å låse et program du bruker mye til oppgavelinjen, slik at det fungerer som et hurtigstartsikon. Også dokumenter og filer kan låses til oppgavelinjen. Smart!

5. Nytt og bedre systemstatusfelt

Systemstatusfeltet er som vanlig til høyre på oppgavelinjen, men i Windows 7 har du full kontroll over dette. For hvert enkelt program kan du angi om ikonet skal vises hele tiden eller bare når det har en melding å komme med - eller aldri.

Alle systemmeldinger er nå samlet i et "action center", som vises som et lite flagg. Dermed slipper du maset med meldinger i tide og utide. Ikonet for action center viser i stedet et rødt kryss når det er noe å melde.

Konkurranse: Vi gir deg en ny mobil

6. Ny og bedre dokumenthåndtering

I forhold til Vista er dokumenthåndteringen til å bli glad av! Nå har du ikke bare de klassiske "Mine dokumenter", men også noe enda smartere som heter "Bibliotek".

Det nye bibliotektet i Windows 7 er en drøm i forhold til "Mine dokumenter". Du kan legge til så mange fysiske plasseringer du vil, og alle plasseringene vises samtidig når du åpner det aktuelle biblioteket. Musikk kan for eksempel dermed legge både på en lokal harddisk og en NAS-disk på nettverket og likevel vises sammen når du klikker på ikonet for musikkbiblioteket. Musikkalbumer sorteres dermed uavhengig av fysisk plassering. Det er fra installasjonen av biblioteker for bilder, dokumenter, musikk og video, men du kan legge til nye biblioteker for alt mellom himmel og jord.

7. Brukervennlig sikkerhet

UAC, User Account Control, som skulle gjøre Vista sikrere enn XP, har medført mangt et banneord de siste årene. Du vet alle disse advarslene hvor Windows ber deg om tillatelse til å fortsette.

Nå har Microsoft innsett at denne funksjonen har blitt omtrent like populær som bruktbilselgere, og har i Windows 7 økt mulighetene for å finjustere UAC og gjøre funksjonen mindre irriterende.

I tillegg har det blitt enklere å kryptere harddisker og minnepinner. Nå er det bare å høyreklikke på minnepinnen eller harddisken og velge "Start BitLocker" og velge sette et passord.

Les mer: Programmet som frigjør deg fra Itunes

8. Mindre ræl!

Microsoft har lagt inn færre programmer i Windows 7. Hvis du for eksempel ønsker Windows Fotogalleri eller Movie Maker, må du selv laste ned og installere disse. Dermed bruker operativsystemet mindre plass og kjører raskere. Det er en bra ting at folk selv kan velge hvilke programmer de vil bruke.

En kjedelig ting er derimot at den versjonen av Movie Maker man laster ned har langt mindre funksjonalitet enn den som lå inne i Vista.

9. Spennende nye muligheter

Windows 7 er mer fremtidsrettet enn Vista, og støtter noen muligheter som blir spennende å se hvordan utvikler seg.

En av disse mulighetene er multitouch, altså berøringsfølsomme skjermer som kan registrere flere trykk samtidig, slik som iPhone og iPod Touch. I tillegg har Windows 7 støtte for ulike sensorløsninger, som for eksempel kan registrere fysiske bevegelser i en PC.

Vi gleder oss til å se om PC-produsentene vil komme opp med nye og interessante PC-løsninger. Vi tror i hvert fall at Windows 7 kan gi plass for et gjennombrudd for berøringsskjerm-PC-er som Asus sin Eee Top og HPs TouchSmart.

Les mer: Test av Iphone 3GS

10. De mange små tingene

Det er mange mindre endringer som er med på å løfte førsteinntrykket av Windows 7. Windows klarer for eksempel nå å velge riktig skriver, avhengig av hvilket nettverk du er tilknyttet. Dermed slipper du at Windows prøver å sende en utskrift til printeren hjemme når du i stedet er koblet på nettverket på jobb.

Kodek-støtten er også blitt bedre. Windows Media Player kan nå spille av iTunes-musikk (uten kopibeskyttelse), DivX og H.264 uten at du trenger å installere noe selv. I tillegg er det støtte for å brenne Blu-ray-plater.

Søkefunksjonen på Start-menyen har også blitt smartere. Nå kan du få treff på programmer og funksjoner selv om søkeordet ikke matcher helt.

Det er også lettere å sette to vinduer likt ved siden av hverandre, ved å dra et program til hver kant av skjermen. På samme måte maksimeres et vindu ved å dra det mot toppen av skjermen.

Til slutt må vi skryte av skjermhåndteringen. Ved å trykke Windows-tasten og P kan du enkelt bytte mellom for eksempel skjerm og projektor. Dessuten er det slutt på å måtte skru ned skjermoppløsningen for å få større ikoner og tekst på skjermen. Nå er det mulig å øke størrelsen på skjermelementene til 150%, uten å måtte kjøre Windows i "feil" oppløsning.

Les mer: 15 gratis fotoprogrammer

Megan Fox i bakgrunnen. Ny taskbar til venstre. Aktive desktopelementer til høyre.

Megan Fox i bakgrunnen. Ny taskbar til venstre. Aktive desktopelementer til høyre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning