Ny serie: Vi bygger det digitale hjem

Del 1: Det digitale hjemmet i praksis

Det digitale hjemmet er mange menns våte drøm og langt fra innflytningsklart for Hvermansen. I numrene fremover vil vi følge det teknologiske drømmehuset fra tegnebrettet til det etter planen om et år skal stå innflytningsklart i Fredrikstad. Vi forventer mange spennende problemstillinger underveis.

DRØMMEHUSET: Fra et eget elektronikkrom i 2. etasje skal det digitale drømmehuset styres fra kjeller til loft. (Modell: Meter arkitektur as.)
DRØMMEHUSET: Fra et eget elektronikkrom i 2. etasje skal det digitale drømmehuset styres fra kjeller til loft. (Modell: Meter arkitektur as.)
Sist oppdatert

PDF av Del 1

Visjonen av det helautomatiserte hjemmet dukket opp i tegneseriene midt i forrige århundre, og for mange av oss er Mikke Mus' og Donald Ducks erfaringer med de automatiserte husene en del av barnelærdommen. Her kommer hender kom ut av veggene og rer opp sengene, komfyren sier fra når maten er ferdig, og man kan lene seg tilbake og få maten rett i munnen. Men i tegneseriene gikk det alltid feil. Sengene ble redd og klappet sammen mens folk sov der, den som skulle mates fikk skjeen i øyet, og den elektroniske hjernen ble sur og lagde kvalme.

IT-frik med visjoner

Dagens digitale hjem er ikke kommet så langt, og takk for det, men vi begynner å skimte mulighetene. Det gjør vologså Kristian Jacobsen som er i ferd med å bygge sitt digitale hjem i Fredrikstad.

Tomten ligger og venter, tegningene er klare, og det positive svaret på byggesøknaden bør være like rundt hjørnet. I så fall er de første spadetakene gjort når du leser dette. Vi skal følge prosjektet fra planleggingsstadiet til Kristian kan sette nøkkelen i døren i sitt ferdige digitale hjem. Om det vil skje bare med en fanfare eller ved at hender kommer ut av veggene og bærer ham over terskelen, står det igjen å se.

Kristian har alltid vært interessert i gadgets og duppeditter og karakteriserer seg selv som en IT-frik. Det gjenspeiler også yrkesvalget hans. Han har åtte års fartstid i IT-bransjen og har jobbet med alt som kan ha tilknytning til hjemme-PC. Etter å ha vært innom diverse funksjoner i HP er han nå salgssjef i SupportIT, der hjemme-PC og support er selve bærebjelken.

- Stikkordet for byggeprosjektet er digital livsstil, forteller Kristian. Inspirasjonen har han fått i jobben, der han alltid har vært teknologisk i forkant, har fått lært de forskjellige teknologiene å kjenne og ikke minst har skaffet seg mange verdifulle kontakter i teknologimiljøene. Da muligheten bød seg, oppsto raskt visjonen om å bygge det digitale hjemmet fra grunnen av og sette det sammen så enkelt som mulig. I denne visjonen skal alt snakke sammen - multimedia, strømstyring, sikkerhet og klimaanlegg.

Mange flotte ord

Ut fra alt som har vært skrevet om det digitale hjemmet, skulle man tro at alt var klappet og klart og at løsningene lå ferdige og ventet, men her spriker teori og praksis.

Norske tilbydere har vist mye visjonært, men det er lite kjøtt på beinet, etter Kristians erfaring. Han har brukt mye tid på nettet og funnet mange store ord, men de konkrete produktene glimrer med sitt fravær. Her fremhever han spesielt Telenors fremtidshus, www.fremtidshuset.no, som ble lansert med brask og bram. De hadde egen reklamefilm og en TV-reklame som gikk på ideen om å styre huset med mobiltelefonen, men det ble opp som en løve og ned som en skinnfell. Websiden deres ble sist oppdatert høsten 2005

Ikke basert på trådløst

Kristian er klar på at selve grunnsystemet ikke skal være trådløst, men linjebasert, når han har muligheten og kan starte med blanke ark. Kablingen vil være selve ryggraden i det digitale nervesystemet. Mange trådløse enheter på et begrenset område vil forårsake interferens og støy, noe som kan gå ut over hastigheten. Man vet heller ikke hvilke psykiske og fysiske bivirkninger det vil ha på sikt å befinne seg over tid i et hus med utallige trådløse forbindelser på kryss og tvers. Kristian har ingen betenkeligheter med å styre enkeltting trådløst, men poengterer at det totale systemet må være basert på ledninger i gulv og vegger.

På amerikanske nettsider fant han mange leverandører av digitale smarthusløsninger, men problemet var alle de forskjellige standardene og proprietære løsningene som foreligger. Man finner systemer for strømstyring, sikkerhet og klima, men de er som regel ikke integrerte og multimediadelen mangler. Systemene for strømstyring som lot seg oppspore hadde det til felles at de var svært komplekse og uten forbindelse med IT-løsningen. En standard for strømstyring som pekte seg ut og hadde vært på markedet en stund, var X10-standarden, men heller ikke den hadde noe multimedia-grensesnitt.

Wife Acceptance Factor

Utfordringen var å finne et integrerbart styringssystem der IT er hjernen, og som var så enkelt at ikke bare teknofriken Kristian, men også hans kone kunne betjene. Her måtte Kristian over til Frankrike og det franske selskapet Exdomus, som har inkludert X10-styring av smartsystemet i en Mediacenter-løsning. Han fikk en kontaktperson via Microsoft og fant med deres hjelp en engelsk versjon av systemet.

- Nå vet jeg hva jeg ønsker meg, og jobber med planleggingen av grunnplattformen, sier Kristian. Han har fått tegnet inn et lite teknisk rom i 2. etasje for sentralen, selve hjernen, der det tekniske styringsutstyret skal befinne seg. Herfra skal det være tilgang til alle hovedfunksjoner, som ADSL, fiber, vann, hovedstrøm og lignende. Nå er jobben å legge opp koblingsskjema og planlegge hvordan koble opp de forskjellige sonene i huset og bestemme hvilke funksjoner og komponenter som skal legges til de enkelte rommene. Kablingen skal være skjult, skjermer, paneler, stereoanlegg og høyttalere skal felles inn i veggene, og alt skal kobles sammen og styres fra styrerommet.

Hvitevarene kan også bygges inn i styresystemet, men Kristian er i tvil om han vil gå så langt. Her er det snakk om grad av WAF- wife acceptance factor, og det er nødvendig med aksept fra «høyeste hold» for å gå videre og koble komfyr, fryser og kjøleskap sammen med PC, PDA, mobil og klimaanlegg.

Gode hjelpere

I skrivende stund strømmer gladmeldingene inn til Kristian Jakobsen. Microsoft Home Server ble nylig presentert og vil være tilgjengelig i Norge mot slutten av året med backup, synkronisering og lagring både for Mediacenter-løsningen og for alle familiens digitale enheter. Både HP og Sony har nå bekreftet at de vil være med på prosjektet. Sony bidrar på HiFi- og skjermsiden, mens HP hjelper med hardvare, som server og PC-utstyr, og begge stiller opp med kompetanse for å få helhetsløsningen på plass.

Området digitale hjem og smarthus er i en rivende utvikling, og vi ser hvordan dette prosjektet utvikler seg under marsjen ettersom nye muligheter melder seg. Mye kan ha skjedd på den teknologiske fronten før drømmehuset står ferdig neste vår.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også