Her er Apple-nyhetene

Ny Macbook Pro og iOS 6

Spennende nyheter fra Apple.

VERDENS BESTE SKJERM: Neste generasjons MacBook pro vil ha en oppløsning på svimlende 2880x1800. Dette vil i mange tilfeller være skarpere enn utskrift.

VERDENS BESTE SKJERM: Neste generasjons MacBook pro vil ha en oppløsning på svimlende 2880x1800. Dette vil i mange tilfeller være skarpere enn utskrift. Foto: Apple

Publisert Oppdatert
TRÅDLØS VIDEO: Med nye OS X Mountain Lion kan man klone skjermen trådløst ut på TV-en gjennom en Apple-TV. Man kan dermed surfe eller spille YouTube-klipp rett fra sofaen og ut på flatskjermen i stua, helt trådløst.

TRÅDLØS VIDEO: Med nye OS X Mountain Lion kan man klone skjermen trådløst ut på TV-en gjennom en Apple-TV. Man kan dermed surfe eller spille YouTube-klipp rett fra sofaen og ut på flatskjermen i stua, helt trådløst. Foto: Apple

Det var knyttet mange rykter opp mot WWDC 2012 (Apples World Wide Developer Conference). Det ble ikke lansert ny iPhone, og vi fikk ikke vite noe mer rundt ryktene om en ny TV fra Apple. Men det var likevel en del spennende nyheter å få med seg.

Tynnere og lettere

Det ble vist fram en helt ny MacBook Pro, som enda går under navnet «MacBook Pro with Retina display», eller «Next Generation MacBook Pro». Maskinen er en fjerdedel tynnere og en halvkilo lettere enn sin forgjenger og leveres med en 15,4 tommers skjerm på svimlende 2880x1800 piksler. Dette gir en pikseltetthet på hele 220 piksler per tomme, som kvalifiserer til Apples «Retina»-betegnelse.

Kravet for at skjermen skal kunne kalles en Retina-skjerm er at man ikke klarer å skille individuelle piksler hvis man bruker skjermen på normal avstand. Kort fortalt vil dette være den råeste skjermen som noen gang er blitt levert på en bærbar PC.

Over 15.000 kroner

Videre har den nye MacBook Pro-en mulighet for å leveres med Intel i7 2,7 GHz prosessor, Nvidia GeForce GT 650m skjermkort med 1 GB RAM, 786 GB SSD-disk og 16 GB systemminne.

Nytt er det også at maskinen har fjernet flere av portene. Dette er for å spare plass og gjøre maskinen så tynn som overhodet mulig. Vi finner derfor ingen nettverksport på maskinen og heller ingen DVD-ROM. Dette begynner derfor å ligne på en krysning mellom en MacBook Air og en MacBook Pro.

Lanseringsdato og pris i Norge er ennå ikke kjent, men maskinen er lansert i USA med priser fra 2.199 dollar - og oppover. Inngangsmodellen vil trolig ligge godt over 15.000,- i det norske markedet.

Se video av neste generasjons MacBook Pro her.

EN KRYSNING MELLOM PRO OG AIR: Den nye MacBook Pro-en vil være mye tynnere og leveres uten DVD-ROM. Dette nærmer seg en MacBook Air – bare så mye kraftigere.

EN KRYSNING MELLOM PRO OG AIR: Den nye MacBook Pro-en vil være mye tynnere og leveres uten DVD-ROM. Dette nærmer seg en MacBook Air – bare så mye kraftigere. Foto: Apple

iOS 6

ETTERLENGTET FUNKSJONALITET: I nye iOS 6 kan man med ett tastetrykk sende en melding til en innringer. Man kan også enkelt be telefonen minne deg på å ringe tilbake ved et klokkeslett, eller når GPS-en merker at du kommer hjem.

ETTERLENGTET FUNKSJONALITET: I nye iOS 6 kan man med ett tastetrykk sende en melding til en innringer. Man kan også enkelt be telefonen minne deg på å ringe tilbake ved et klokkeslett, eller når GPS-en merker at du kommer hjem. Foto: Apple

Apples operativsystem for iPhone og iPad er også lansert i ny versjon. iOS 6 skal inneholde over 200 nyheter. De mest spennende er vel likevel nye kart, Facetime over mobilnettet, integrasjon i biler og tettere integrasjon mot Facebook. For å utdype:

Kartene i iOS kommer med en hel rekke oppgraderinger. Man kan nå få opp 3D-visning av landskap og byer. Denne visningen kan man benytte seg av når man skrur på den nye «turn-by-turn navigation», som på samme måte som dedikerte GPS-er geleider deg fra start til destinasjon ved å si ifra når og hvor du skal svinge. De nye kartene integrerer også tjenesten Yelp som lister opp bedrifter, restauranter og tjenester i nærområdet. Man kan dermed rett fra kartapplikasjonen finne restauranter, lese menyer og omtaler, og faktisk bestille bord direkte fra kart-appen. Bordbestilling krever at restauranten bruker OpenTable.

Apple har også inngått avtale med blant annet BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler og Honda om en komplett Siri-integrasjon rett fra rattet i bilen. De kaller konseptet «Eye Free», og lar deg sende meldinger, ringe, få kartinstruksjoner, søke på nettet, og egentlig gjør alt Siri klarer, uten å ta øynene fra veien.

Den nye Facebook-integrasjonen lar deg blant annet synkronisere kontaktlisten din med Facebook, dele bilder og statuser enklere, og integreres bedre i notification-systemet til iOS.

Apple bekrefter at iOS 6 skal bli en gratis oppgradering. Betaen slippes den 12. juni, men det er ikke bekreftet noen lanseringsdato annet enn «til høsten».

Les mer om iOS 6 her.

De andre store nyhetene

NYE KART: iOS 6 slippes med nye kart. Disse er i full 3D og inneholder funksjonalitet for å bruke den som en fullverdig GPS med rutehenvisninger.

NYE KART: iOS 6 slippes med nye kart. Disse er i full 3D og inneholder funksjonalitet for å bruke den som en fullverdig GPS med rutehenvisninger. Foto: Apple

Videostreaming over Airplay er kanskje den aller kuleste bekreftede nyheten som skal lanseres med Apples nye OS X «Mountain Lion». Dette vil i praksis si en trådløs HDMI-kabel. Med et enkelt trykk kan man klone skjermen på Mac-en direkte ut på TV-en. Funksjonen krever at du har TV-en koblet til en Apple-TV, og en Mac med OS X Mountain Lion.

Mountain Lion lanseres i juni og prisen er satt til 19,99 dollar. Apple lanserer denne oppdateringen gjennom sin AppStore, slik at man slipper å gå i butikken å kjøpe en CD.

Les mer om Mountain Lion og se video her.

En ny applikasjon ved navn «Passbook» vil også slippes med iOS 6. Passbook vil håndtere kinobilletter, klippekort på kaffesjappa eller flybilletter. Her vil man kunne få direkte beskjed om forsinkelser på flyet du skal på og applikasjonen viser QR-koder som kan skannes i det du går på kinoen. Passbook har et stort potensial til å erstatte rusk man har i lommeboka og stresskofferten i dag.

Photo Stream vil også få en overhaling hvor den viktigste nyheten er at man kan dele bilder med venner. Hvis noen har delt bilder fra sin Photo Stream med deg, vil det dukke opp som et eget album i din bildeapplikasjon.

Helt til slutt kan vi nevne at den «gamle» MacBook og MacBook Air også får en oppussing. Her er det ingen kjempenyheter. Raskere prosessor, bedre skjermkort, og en etterlengtet USB 3.0-oppgradering.

Les også:

Dette er de råeste mobilene akkurat nå

Se Canons nye storselger

Disse ordene trenger du i Wordfeud

Terningkast 6 til dette håndfrisettet

NOTIFIKASJONER PÅ LAPTOPEN: Mountain Lion kommer med notifications slik vi kjenner de fra iPhone og iPad. Disse notifikasjonene skal synkroniseres på tvers av enhetene.

NOTIFIKASJONER PÅ LAPTOPEN: Mountain Lion kommer med notifications slik vi kjenner de fra iPhone og iPad. Disse notifikasjonene skal synkroniseres på tvers av enhetene. Foto: Apple

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning