Google lanserer Chrome

Nå kan du laste ned Google Chrome

Tirsdag kveld lanserte Google nettleseren Chrome. Førsteinntrykket er at det går unna!

Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix

Publisert Oppdatert

Bare dager etter at den siste betaversjonen av Internet Explorer ble lagt ut, meldte Google seg på i kappløpet om å lage innovative nettlesere.

Windows-versjonen slippes i 100 land, mens versjoner for Mac og Linux følger snart. På Googles blogg forklarer produktsjef og teknisk direktør bakgrunnen for den nye nettleseren, som kan lastes ned fra Googles hjemmesider.

Tegneserie

Den fanebaserte nettleseren, som er skrevet fullt og helt i med åpen kildekode, er utførlig beskrevet i en 38 sider lang, pedagogisk tegneserie.

Hovedgrunnen for å bygge en helt ny nettleser, ifølge tegneserien, er at nettlesere i dag like mye brukes til å kjøre webprogrammer som til å klargjøre sider som skal leses.

Her er noen av funksjonene i Google Chrome:

  • Faner blir et viktig element (som i alle moderne nettlesere). Det spesielle i Chrome er at hver fane vil kjøre separate prosesser, som innebærer en mer effektiv ressursutnyttelse, ifølge Google.
  • Adresseskrivingen skjer i auto-fullfør-modus, altså at adressen fylles ut automatisk hvis du har skrevet den før. Åpner du et nytt vindu, får du opp de ni mest besøkte sidene og de fire siden du søker mest på.
  • Sider kan leses i "inkognito"-modus, i dette vinduet vil ikke noe av nettlesingen registreres og alle informasjonskapsler slettes når vinduet lukkes.

Sporer snusk

Prosesser som kjøres fra webapplikasjoner blir satt i karantene, eller "sandkasse" som det heter på it-sikkerhetsspråket, slik at de ikke kan skrive til harddisken eller lese dokumentene dine.

LES OGSÅ: Slik er Internet Explorer 8

Chrome skal være oppdatert om nettsteder som forsøker på id-kapring (phishing) eller sender ut ødeleggende programkode, og vil advare brukerne om de er på vei til et slikt nettsted.

Chrome skal også ha en oppgaveadministrator, som vil holde rede på ressursbruken på hver enkelt nettside du har oppe.

Klikk.no kommer tilbake med en test av den nye nettleseren i dag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning