Mapper og filnavn med AmoK

Slik fikser du mappestrukturen for bildene dine

Et av mine største problemer i forhold til fotobiblioteket er mappestrukturen.

ORDEN I MAPPENE: AmoK Exif Sorter er et glimrende lite program for å sortere bildene dine i mapper etter når de er tatt - datoinformasjonen lagres nemlig i hvert eneste bilde.

ORDEN I MAPPENE: AmoK Exif Sorter er et glimrende lite program for å sortere bildene dine i mapper etter når de er tatt - datoinformasjonen lagres nemlig i hvert eneste bilde.

Publisert Oppdatert

Noen programmer jeg har importert bilder med legger dem i mapper med dato for importen, og det er jo ikke til hjelp hvis jeg tok bildet to uker før.

Andre mapper har jeg navngitt selv, uten å være konsekvent i måten jeg har navngitt dem på.

Mappestruktur og filnavn spiller egentlig ikke noen rolle når man bruker et galleriprogram og har vært flink til å tagge bildene, men en oversiktlig mappestruktur for absolutt alle bildene er svært nyttig når man skal håndtere backup av bildene.

Oversikt hjelper

Oversiktlig mappestruktur er også til hjelp når man skal gjøre noe med bildene, enten det er redigering eller batch-operasjoner, og man må bla fram til bildene via mappestrukturen.

Personlig vil jeg aller helst ha bildene sortert i mapper etter når de er tatt, med mapper for år og undermapper for årets 12 måneder, enkelt og greit. Videre har jeg lyst til å navngi bildene mine etter år, dato og klokkeslett.

Et lite og kjekt program som kan gjøre dette heter AmoK Exif Sorter.

Programmet er bittelite, kjemperaskt, og kan til og med kjøres fra en minnepinne.

Det installeres altså ikke på systemet, men kjøres direkte fra mappen du pakker opp etter å ha lastet det ned.

Brukergrensesnittet er ikke spesielt fancy, og noen knapper har de til og med glemt å oversette fra tysk til engelsk.

Men alt i alt er det likevel enkelt å bruke.

Sorterer på Exif

Siden programmet bruker EXIF-informasjonen i kamera til å sortere bildene, kan du sortere dem etter absolutt alle parameterne som ligger i denne informasjonen, ikke bare tidspunktet bildet er tatt.

Du kan for eksempel flytte alle bilder som er tatt med en manuell eksponering eller med en gitt ISO-verdi i egne mapper, eller du kan la filnavnet inneholde kameramodellen hvis du bruker flere kameraer samtidig. Her er det mange muligheter.

Innstillingene du velger for din organisering, lager du i en profil til sorteringsjobben neste gang det begynner å bli kaos.

Ulempen med programmet er at det ikke sletter originalmappene etter å ha puttet bildene inn i nye, så du må inn og slette dem manuelt samtidig som du eventuelt sjekker at det ikke ligger video eller andre slags filer der.

Slik bruker du AmoK Exif Sorter

Kjør filen «Exifsorter.exe».

Klikk på knappen «Directory» nede til høyre og klikk deg fram til en mappe du vil sortere.

Du kan plusse på med flere mapper, eller med enkeltfiler via knappen «Files». Bestem deretter hvor bildene skal puttes etterpå ved å trykke på knappen ved siden av «Target directory».

Deretter kan du velge formen for mappestrukturen og formen for filnavnene.

Det enkleste er å slette teksten som står i boksene og deretter trykke på rullgardinknappen ved siden av og dobbeltklikke den første EXIF-verdien det skal sorteres eller navngis etter.

Deretter gjør du det samme for alle verdiene du skal ha med i strukturen din. « %year%%dir%%month%» vil gi en mappestruktur inndelt etter år og måned - merk at «%dir%» angir ny mappe. F

ormen « %model%-%year%-%month%» vil gi fillnavn som «Canon EOS 40D-2007-12-001.jpg».

Prøv deg fram og sjekk forhåndsvisningen av filnavn og ny mappestruktur i hovedfeltet.

Når du er ferdig trykker du «Start» - med mindre filene skal flyttes til en helt annen stasjon, kommer du til å bli overrasket over hvor fort det går.

Hvis du misliker denne formen for organisering fordi den ikke forteller hvor bildet er tatt og i hvilken sammenheng, anbefaler jeg å bruke et bildevisningsprogram til dette og heller tagge bildene med denne type metadata. Sjekk også hvordan XnView kan endre navn på mange bildefiler samtidig helt til slutt i artikkelen.

Nedlasting: http://www.amok.am/en/freeware/amok_exif_sorter/

Pris: gratis

Språk: engelsk

Les også: Test av : Panasonic Lumix FS7 - Best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning