Linux i lomma

Sist oppdatert

Linux bruker på langt nær så mange systemressurser som Windows, og tar også mindre plass. Dermed er det et utmerket valg som minnepinne-operativsystem.

Det finnes mange minnepinne-Linux-er tilgjengelig på nettet, men ikke alle er like enkle å installere. Penndrive Linux er en av de enkleste versjonene vi har funnet.

Fra Pendrivelinux.com kan du laste ned en zip-fil på nesten 500 MB.

Fullt skrivebord

Du bør ha en minnepinne på minst 1 GB eller større. Minnepinnen må være formatert i FAT16 eller FAT32, noe stort sett alle minnepinner er uansett. Pakk ut filene på minnepinnen og dobbeltklikk på filen makeboot.bat. Denne filen gjør minnepinnen oppstartbar.

Pendrivelinux er basert på Mandriva Linux. Du får et fullverdig skrivebordsmiljø, men maskinvarestøtten vil variere alt etter hvilken PC du installerer den på.

Oppstartbar USB

Det er likevel ikke nok å gjøre minnepinnen oppstartbar. For å kunne bruke minnepinnen på en PC må PC-en kunne starte opp ifra en USB-enhet. Dette settes i PC-ens BIOS, som du kan få tilgang til når PC-en starter opp.

Om du får startet opp fra USB så får du opp en oppstartsmeny. Her er vanligvis det øverste valget det beste.

Det gjør at du får fulle skriverettigheter til selve USB-pinnen, mens du bare får tilgang til innholdet på selve PC-en uten å kunne endre noe, noe som jo er helt greit om det er en lånt maskin du sitter på.

Ulemper

Det er likevel noen store ulemper ved å kjøre et operativsystem fra en minnepinne på denne måten.

For det første kan all maskinvare være forskjellig fra PC til PC, og det er ikke gitt at Linux-versjonen du har valgt støtter alt som skjermkort, nettverkskort, skrivere, og så videre.

Du kan dermed ende opp med å jobbe på et ganske forkrøplet system. I den grad du bare skal arbeide med tekstdokumenter gjør ikke dette så mye, men idet du skal spille av video eller musikk, spille spill eller ta utskrifter så kan denne metoden komme til kort.

Les også: Linux for folk flest

Det er dessuten få maskiner som er satt til å starte opp fra USB som standard, og det er ikke alltid like populært å rote rundt i BIOS-en på andres maskiner.

Derfor synes vi det er best å holde seg til å legge programmene du trenger på minnepinnen og heller bruke vertsmaskinens eget operativsystem.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også