Linksys AC1200 Max Wi-Fi Range Extender

Denne trenger du i TV-benken

Denne gir deg trådløst eller kablet nett til alle boksene i TV-benken. Pluss litt til.

RE6500 er riktignok stor til extender å være, men den er mindre og nettere enn en typisk ruter med denne formfaktoren.
RE6500 er riktignok stor til extender å være, men den er mindre og nettere enn en typisk ruter med denne formfaktoren. Foto: FOTO: Produsent
Sist oppdatert

Spesifikasjoner: Linksys RE6500

  • WiFi: 802.11ac/n/g/b/a
  • Frekvensbånd: 2.4 GHz + 5 GHz Dual-Band
  • Ethernetporter: 4 x gigabit LAN
  • Lydstrømming: Airplay, DLNA (jack-utgang)
  • Mål: 154 x 109 x 30 mm
  • Vekt: 158 g

Vanlige trådløse rekkeviddeforlengere, såkalte extendere eller range extendere, har som regel bare én nettverksport (ethernetport), og den kan dermed komme til kort når du har flere enheter samlet på et sted der alle trenger en kablet forbindelse.

Et godt eksempel på et slikt sted er stereobenken.

Da kan Linksys AC1200 Range Extender, med modellnavnet RE6500, være et godt alternativ. Dette er en range extender med en innebygget 4-porters switch. I tillegg gir den stereoanlegget ditt støtte for AirPlay.

Dermed passer den perfekt til å levere nettverkssignaler (WiFi) til for eksempel kjellerstua der du kanskje har både spillkonsoller, Blu-ray-spiller, hjemmekinoreceiver, mediesenter-PC og en nettverkstilkoblet smart-TV.

Samtidig utvider den selvfølgelig også trådløsdekningen for mobile enheter rundt om i huset.

Brukervennlig oppsett

RE6500 er utstyrt med dual band AC1200, noe som vil si at den kan kommunisere via 2.4 GHz og 5 GHz samtidig, og dermed teoretisk oppnå 300 mbps via 802.11n og 900 mbps via 802.11ac.

Er du usikker på hvordan du setter opp en ruter og hvordan du skal bruke 2.4 GHz og 5 GHz-nettet, bør du lese denne guiden.

Oppsettet av RE6500 kan enten gjøres manuelt via webgrensesnittet eller ved hjelp av WPS, og begge løsninger fungerte knirkefritt. I sistnevnte tilfelle blir innstillingene fra ruteren din speilet, og det ser ut til at den automatisk velger å gjøre seg selv transparent, slik at dens egne trådløsnett får samme navn som ruteren.

Det er kanskje det mest brukervennlige for dem som ikke kjenner så godt til trådløsnett, men om du ønsker manuell kontroll over hvilket nett trådløsenhetene dine er tilkoblet, kan du endre innstillingene i webgrensesnittet. 

Vi anbefaler forresten sterkt at du oppdaterer til nyeste fastvareversjon. Den gir nemlig webgrensesnittet en skikkelig ansiktsløftning, og i vårt tilfelle ble det også mer responsivt.

Svært god ethernet-hastighet

Når det gjelder hastigheter, må vi si at vi ble veldig imponert over ytelsen RE6500 leverte til enhetene som var tilkoblet med kabel. Faktisk oppnådde vi i overkant av 300 mbps i begge retninger, noe som er rundt tre ganger så mye som en vanlig extender, som for eksempel hva Neatgear EX6100 leverte i samme testmiljø. Det må imidlertid nevnes at Linksys RE6500 muligens hadde fordel av å være tilkoblet en Linksys-ruter.

BRUKERVENNLIG: Webgrensesnittet fikk en skikkelig ansiktsløftning med en fastvareoppdatering, og det er ryddig og brukervennlig, men litt i enkleste laget når det gjelder funksjoner.
BRUKERVENNLIG: Webgrensesnittet fikk en skikkelig ansiktsløftning med en fastvareoppdatering, og det er ryddig og brukervennlig, men litt i enkleste laget når det gjelder funksjoner. Foto: Skjermbilde

Med PC-en tilkoblet trådløst til RE6500 oppnådde vi også gode hastigheter, men de var ikke fullt så høye som vi forventet, og vi opplevde også relativt stor variasjon fra måling til måling.

Noe av forklaringen kan ligge i at Linksys RE6500 ikke har noe optimalisert modus der den benytter det ene frekvensbåndet mellom ruteren og extenderen, og det andre mellom extenderen og trådløsenheten.

Uansett ligger RE6500s fokus først og fremst på ethernet-tilkoblede enheter, og der gjør den i hvert fall nytte for seg.

Et ess til i ermet

På baksiden finner du i tillegg til de fire LAN-portene også en stereojack-utgang, og den kan brukes til å strømme musikk til aktive høyttalere eller stereoanlegg via både Airplay og DLNA. Airplay fungerte upåklagelig fra både PC og iPhone, og både MP3-, AAC- og ALAC-filer spilte uten problemer.

DLNA-støtten virket derimot litt mer lunefull og noen avspillingsapper fungerte bedre enn andre, men det bør være fullt mulig å finne en app som fungerer uansett plattform. Forhåpentlig kan ting også forbedres med fastvareoppdateringer om det er der svakhetene ligger.

Kablede forbindelser er og blir det beste når du er ute etter høyest mulig hastighet og stabilitet, men når kabel ikke er et alternativ er RE6500 en svært god løsning som gir nett til opptil fire nettverkssultne enheter. Ikke minst får du en godt fungerende strømmeklient på kjøpet, som du kan koble til en hvilken som helst lydkilde du måtte ha i nærheten, enten det er surroundanlegget eller en frittstående aktiv høyttaler.

Såkalte range extendere eller nettverksforlengere finnes i mange varianter og størrelser. Reiser du mye, vil du sikkert sette pris på denne lille og nyttige nettverkspluggen eller denne smarte reiseruteren fra Asus.

TILKOBLINGER: En titt på baksiden avslører de fire nettverksportene og jack-utgangen du kan koble til et hvilket som helst lydanlegg.
TILKOBLINGER: En titt på baksiden avslører de fire nettverksportene og jack-utgangen du kan koble til et hvilket som helst lydanlegg. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også