HP Pavilion X360 11-N000eo

Lever ikke opp til førsteinntrykket

HP har sett til Lenovo og har adoptert det vi mener er markedets beste mekaniske løsning for PC og nettbrett i ett.

360: 360-funksjonen gir flere modus i tillegg til vanlig laptop- og nettbrett-modus. Denne er perfekt til film- og bildefremvisning.
360: 360-funksjonen gir flere modus i tillegg til vanlig laptop- og nettbrett-modus. Denne er perfekt til film- og bildefremvisning. Foto: Tron Høgvold, HjemmePC
Sist oppdatert

For å konvertere maskinen mellom laptop- og nettbrettmodus har HP valgt en veldig bra løsning. Skjermen bøyes bakover slik at skjerm og base kan legges helt flatt på bordet. Så fortsetter man å bøye helt til baksiden av skjermen ligger rygg mot rygg med undersiden av basen.

Det vil si at tastaturet altså ligger eksponert på undersiden når PC-en konverteres til nettbrettmodus, men det gjør ikke så mye siden tastaturet da automatisk er deaktivert. Akkurat det samme har vi sett før, på Lenovo Yoga, og det funker supert. En annen variant flere produsenter velger når de lager hybrid-PC-er eller konvertible PC-er er med avtagbare tastatur, som Microsoft med Surface Pro-serien.

Pavilion X360 har for øvrig et artig design. Klappet sammen er den helt rød, og overflaten er et gummiaktig materiale som antagelig tåler en god del uten å bli ripete. Rundt tastaturet er det imidlertid en børstet metallfinish, mens rammen rundt skjermen er blank og svart. Sammen med avrundede kanter synes vi X360 i sum er et friskt pust i et ellers ganske kjedelig PC-marked rent utseendemessig.

Maskinen er veldig kompakt, selv om rene ultrabooks fremstår som mye tynnere og slankere. Byggekvaliteten fremstår som veldig bra. Her er det verken myke, bøyelige områder, knirk eller slark. Tastaturet er også fast og fint og er godt å skrive på. Med en gang syntes vi tastevandringen var noe kort, men slikt blir man fort vant til. Også musen er velfungerende. Hele museflaten er klikkbar (venstreklikk), mens et lite felt nederst til høyre gir høyreklikk.

Elendig skjerm

Spesifikasjoner: HP Pavilion X360 11-N000eo

  • Prosessor: Intel Celeron N2820 (2,13 GHz)
  • Grafikk: HD Graphics
  • RAM: 4 GB (kan ikke utvides)
  • Lagring: 500 GB, 5200 RPM
  • Skjerm: 11,6 tommer, berøring
  • Oppløsning: 1366 x 768
  • Trådløst: 802.11b/g/n, BT
  • Ethernet: 100 Mbps
  • Kamera: 720p
  • OS: Windows 8.1
  • Vekt: 1,4 kg

Berøringsskjermen fungerer for så vidt bra og som forventet, men bildekvaliteten på denne skjermen er elendig.

Ikke bare er den relativt lyssvak, noe som sammen med den veldig blanke overflaten skaper trøbbel med tanke på refleksjoner, men den er også blass og har elendig innsynsvinkel. Det er helt tydelig at vi har med et TN-panel å gjøre, og for alle som er blitt vant med IPS-paneler gjennom de siste årene, bli dette en gedigen nedtur. Oppløsingen er også lav (1366 x 768), og alt er selvsagt et kompromiss for å få ned prisen.

X360 er nemlig ganske billig. Det gjenspeiles også i resten av maskinvaren, hvor en Celeron-prosessor har hovedrollen. Andre kompromisser gjør seg gjeldende på Ethernet-kontakten, som kun er 100 Mbps, og trådløsmodulen, som er 802.11n og ikke 802.11ac. Det er heller ingen SSD, men en roterende harddisk på 500 GB.

Selv om skjermen er dårlig og den lave prisen gjenspeilet i komponentvalget, ser vi at mange kan være interessert i en slik liten, lett, lekker og billig maskin. Som det tydelig fremgår av testresultatene er ytelsen ganske beskjeden. Dette er en maskin til nettbruk, stort sett.

Rent ytelsesmessig vil likevel de fleste komme til å irritere seg over den trege responsen som harddisken gir sammen med den beskjedne maskinvaren. Her tar det mange sekunder bare å få Windows Utforsker til å åpne på skjermen.

HP har lagt inn en lang rekke programmer og verktøy på maskinen. Vi mistenkte at disse bidro til den trege opplevelsen, og satte i gang med å fjerne ting. Det gjorde situasjonen noe bedre, noe som viser at HP burde ha utstyrt en så beskjeden maskinvare med en renere Windows-installasjon. Likevel fortsatte vi å merke den beskjedne maskinvaren ved at responsen var treg og at viften gikk veldig ofte under helt vanlig bruk.

Konklusjon

DÅRLIG SKJERM: 360-funksjonen, som den deler med Lenovo Yoga, og den gode byggekvaliteten ødelegges av dårlig skjerm og treg respons.
DÅRLIG SKJERM: 360-funksjonen, som den deler med Lenovo Yoga, og den gode byggekvaliteten ødelegges av dårlig skjerm og treg respons. Foto: Tron Høgvold, HjemmePC

Vi liker X360. Den ser bra ut, er godt skrudd sammen og koster lite. Likevel er brukeropplevelsen skuffende. For målgruppen som bare vil ha en enkel, liten og lett maskin til en rimelig sum penger, er vi faktisk ganske sikre på at en iPad vil gi en mye bedre brukeropplevelse. Dermed ender X360 midt på treet, til tross for det gode førsteinntrykket.

Les også:

Knust iPhone? Hva risikerer du med å velge en autorisert reparatør?

Test av Samsung Galaxy Tab S

Test av LG G3

TEST: Testresultatene for HP Pavilion X360 11-N000eo.
TEST: Testresultatene for HP Pavilion X360 11-N000eo. Foto: HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også