100 knallgode Word-tips:

Lær deg å bruke Word

Vi skal de nærmeste dagene servere deg 100 tips om programmet du trodde du kunne. Her er første dose.

Publisert Oppdatert

1. Naviger kjappere

Hold CTRL inne for å flytte markøren ord for ord, i stedet for bokstav for bokstav når du bruker piltastene.

2. Kopier og lim inn

CTRL+X for å klippe ut, CTRL+C for å kopiere og CTRL+V for å lime inn.

3. Tilfeldig tekst

Skal du ha litt tilfeldig tekst inn i et dokument. Skriv =rand() og trykk Enter for å få et tilfeldig sitat fra hjelpefila til word. Skriv =lorem() og Enter for å få autogenerert en tekst uten mening. Fyll inn et tall i parentesen for å definere antall avsnitt.

4. Symboler og hurtigtaster

Bruker du spesialtegn mye, kan du tilegne dem knapper. Tegnene «og» ligger for eksempel ikke i standardoppsett på tastaturet. Man kan tilordne disse tegnene ved å gå på «Sett inn», «Symbol» og «Flere Symboler». Her finner du også en oversikt over alle symbolene Word støtter.

5. Bruksanvisning

Words bruksanvisning finner du ved å trykke på F1. Denne er søkbar, på norsk, og veldig god og beskrivende.

6. Angre

Trykk CTRL+Z for å angre forrige handling. Trykk flere ganger for å gå flere skritt tilbake.

7. Øverst og nederst

Trykk CTRL+ Home for å gå til toppen av dokumentet, og CTRL+End for å gå til bunnen.

8. PDF

I Word 2007 kan du lagre rett til PDF. Denne funksjonen finner du under «lagre som». Første gang må du laste ned et tillegg, men dette er enkelt forklart. I tidligere versjoner av Word kan det være lurt å installere en såkalt PDF-printer. Denne simulerer en skriver, men lagrer i virkeligheten dokumentet som PDF. En god gratis PDF-printer finnes her: www.bullzip.com

9. Bruk stiler!

Hadde denne tipsbunken hatt kun ett tips, ville det vært dette. Stiler er den hellige gral til pene Word-dokumenter. Bruk «Tittel» på tittel, «Overskrift 1» på hovedoverskrifter, «Overskrift 2» på underoverskrifter, osv.

Skal man forandre på utseende på ting, gjøres dette ved å forandre utseende på selve stilen. Du oppdaterer da alle like elementer samtidig. Ved bruk av stiler kan du også autogenerere innholdsfortegnelser, kryssreferanser, klikkbare PDF-dokumenter, HTML-dokumenter i riktig format og mye annet.

10. Større viskelær

Trykk CTRL+Backspace for å slette et helt ord til venstre for markøren. CTRL+Delete sletter et helt ord til høyre for markøren.

Neste: Word tips 11-20

Foto: Gratis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning