Klassikeren

Acer Aspire One A150

I mai 2008 slo Acer Asus på målstreken i å være først ute med en mini-bærbar til norske forbrukere. One var modellen og serien lever i beste velgående.

Acer Aspire One A150
Acer Aspire One A150 Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert
Acer Aspire One A150 var en av de første mini-bærbare på markedet, bare slått av Asus Eee.
Acer Aspire One A150 var en av de første mini-bærbare på markedet, bare slått av Asus Eee. Foto: Andreas Jahren

Spesifikasjoner: Acer Aspire One A150

OS: XP Home

CPU: Atom N270

Grafikk: GMA950

Skjerm: 8,9" blank overflate

Oppløsning: 1024x600

Minne: 1 GB

Harddisk: 120 GB

Vekt: 1,05 KG

Laveste nettpris: 2.956,- (www.papyrus.no)

Leverandør: www.acer.no

Finn oppdaterte priser i vår prisguide.

Vår One er mørk blå og sort, med et traust og solid utseende. Heldigvis fås One i flere farger, så det kan være man finner en farge som frisker opp utseendet litt.

Byggkvaliteten er det lite å utsette på. One er stiv og fin, bunnen er hard og lokket tåler mye trykk før skjermbildet påvirkes. Vi aner litt myk plast på håndleddstøtten uten at det svekker inntrykket. Den tåler nok en runde på bunnen av ryggsekken og i gulvet, uten varige mén.

Bra tastatur

Størrelsesmessig er One midt på treet, og der havner tastaturet også. Det betyr at tastaturet kan brukes til seriøst skrivearbeid, om man har mannehender av ordinær størrelse. I bruk er tastaturet bra, med god respons fra tastene.

Pekeplaten er derimot et annet kapittel. Den er avlang, og det blir enda verre av at Acer har plassert knappene på siden av pekeplaten. Responsen er likevel god, om man kan leve med formen.

Lyssterk skjerm

Skjermen er en glanset sak på 8,9". Den er lyssterk og har god fargegjengivelse, men innsynsvinkelen gjør at man må sitte temmelig rett på skjermen. Men vi synes nok at en matt skjerm hadde vært å foretrekke. Glansede skjermer er mer utsatt for refleksjoner, og mini-bærbare brukes oftere ute i lyse omgivelser enn slepbare hjemmemaskiner.

Intels Atom sørger for kraften og takler det meste den får servert. Vi ga den HD-materiale i 720p-kvalitet, og det klarte den ikke å dra før vi installerte dekoderen CoreAVC. Med CoreAVC var det bare å dra i gang Windows Media Player og kose seg.

Den integrerte grafikkbrikken har ytelse som er milevis unna dagens skjermkort, men har du gamle favorittspill liggende takler den mange av disse. Atom er designet for å holde batterilevetiden oppe. One-en vi testet var levert med standardbatteri, og da ble batterilevetiden lite imponerende. Man får kjøpt batteri med høyere kapasitet, men i skrivende stund ligger de på 800 kr.

I normal bruk er støynivået relativt greit, men det hender maskinen blir andpusten og drar opp viftehastigheten til irriterende høyder.

Linux eller XP

Acer Aspire One leveres i mange konfigurasjoner, med XP eller Linux, med SSD eller tradisjonell harddisk og du får den med 3G om du vil ha maksimal frihet. Dessverre har den ikke blåtann.

Verdt å merke seg er at One har to minnekortlesere, der den ene kun støtter SD-formatet. Velger man varianten med SSD-disk, kan man enkelt øke lagringskapasiteten ved å sette inn et minnekort i SD-leseren.

FINT: Kanskje litt traust design,
men den har detaljer
som frisker opp.
FINT: Kanskje litt traust design, men den har detaljer som frisker opp. Foto: Andreas Jahren

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også