Kjøpeguide

Kjøp riktig prosessor

Prosessoren er kanskje den viktigste enheten i PC-en din, men hvilken skal du velge til din stasjonære PC?

Sist oppdatert

Når du skal kjøpe prosessor vil du måtte velge mellom to produsenter: Intel eller AMD. Vi skal ikke begi oss ut på noen diskusjon om hvilket valg som er det beste. Se heller på egenskapene til den enkelte prosessor og velge ut fra det.

Sokkel

Enten du velger prosessoren før hovedkortet, eller du allerede har et hovedkort du skal ha prosessor til, så gjelder det å passe på at disse to går overens. Det gjør du ved å sjekke at hovedkortet og prosessoren har samme sokkel. Dette er tydelig merket både på hovedkort og prosessor. Hos AMD er AM2 den sokkelen som har størst utvalg av prosessorer, men AM2+ vil ha støtte noen litt nyere teknologier. AM2 og AM2+ er kompatible med hverandre, men hvis du skal utnytte de nyeste teknologiene fullt ut, må du bruke både AM2+ hovedkort og AM2+ prosessor. For de aller fleste vil AM2 fortsatt være bra nok, og billigere.

Hos Intel er det Socket 775 som gjelder.

Hastighet

Det var lettere å velge prosessor før. Da gjaldt det å få prosessoren med største klokkefrekvens (MHz, og senere GHz), men etter hvert ble klokkefrekvensen mindre viktig i forhold til hvor raskt prosessoren egentlig greide å prosessere oppgaver. AMD begynte derfor å merke sine prosessorer med et ytelsestall. Det er dermed lett å følge med på hvilken modell som er raskere enn den neste. Blant dagens prosessorer strekker ytelsestallet seg fra +4200 til +6400. I skrivende øyeblikk er for eksempel AMD Athlon 64 X2 6400+ den raskeste AMD prosessoren med AM-sokkel som er til salgs på Komplett.no.

Intel har etter hvert begynt med sin egen variant av dette, og Intel Core 2 Duo E4300 er for eksempel ikke så rask som Intel Core 2 Duo E6400.

Kjerner

Antall kjerner prosessoren har, er i dag viktigere enn klokkefrekvensen. At en prosessor har flere kjerner betyr at den kan kjøre flere oppgaver samtidig uten at disse sinker hverandre. Dette er en stor fordel siden du alltid vil kjøre mer enn en oppgave av gangen (Windows i seg selv kjører en mengde oppgaver selv når du ikke bruker PC-en).

Det vanligste er å ha en dobbeltkjerneprosessor, og det er svært få som velger å lage PC-er med bare enkeltkjerneprosessorer lengre. Nå har både Intel og AMD har kommet med firekjerneprosessorer. Hos Intel er disse merket med en Q eller QX foran ytelsestallet i prosessornavnet. Hos AMD heter firekjerneprosessorene Phenom istedenfor Athlon, og finnes bare i AM2+ sokkel (men kan likevel brukes på et AM2 hovedkort).

Økonomimodeller

Intel og AMD har begge prosessorer i økonomiklassen som ikke er like gode, men mye billigere. Hos AMD kalles disse prosessorene Sempron. Hos Intel kalles de vanlige prosessorene for Core 2, mens billig prosessorene kalles Celeron. Du kan også finne Intel Pentium-prosessorer til en lav pris. Intels Xeon-prosessorer er først og fremst beregnet på bedriftsmarkedet og servere, så de trenger du ikke bry deg om.

Vifte

Til slutt er det alltid greit å passe på at det følger en vifte med prosessoren. Følger ikke det med må du kjøpe en separat. Følger viften med er prosessoren merket med BOXED i varebeskrivelsen hos nettbutikkene. Vil du ha enda flere momenter å passe på når du kjøper prosessor kan du også sjekke hvor stor cache den har. Dette er merket bak prosessoren i størrelsesordenen 256 KB til 8 MB, og desto større den er desto bedre er det.

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også