Kjøpeguide:

Kjøp riktig harddisk

Mer lagringsplass er nyttig. Men hva bør du egentlig se etter når du kjøper deg en ny harddisk?

Sist oppdatert

Med stadig mer film, bilder og musikk på PC-en, øker behovet for lagringsplass hele tiden. Heldigvis er det lett å bytte til en større harddisk i laptopen, eller montere en ekstra disk i den stasjonære PC-en.

SATA eller IDE

Det vanligste grensesnittet for harddisker i dag, er Serial ATA-tilkoblingen, SATA. Den brukes både i stasjonære og bærbare PC-er. SATA gir teoretisk raskere dataoverføring enn IDE, som var standarden for noen år siden. Hvis du har en gammel PC som skal oppgraderes bør du derfor sjekke om hovedkortet støtter SATA. Det er imidlertid fortsatt brukbart utvalg av IDE-disker til salgs, hvis du ikke har flere ledige SATA-plugger eller et gammelt hovedkort.

Hvor stor

Hvor mye lagringsplass du trenger vet du selv best, men det er noen faktorer du bør vurdere før du avgjør hvor stor harddisk du skal kjøpe.

Det mest økonomiske er sjelden å kjøpe de aller største diskene på markedet. I skrivende stund får du kjøpt 3,5 tommers harddisker (for stasjonær PC) med størrelser opp til 1 TB. Det vil koste deg noe mer pr. GB enn om du kjøper 2 harddisker på 500 GB. I tillegg blir du naturlig nok mer sårbar for hardiskkrasj om du baserer deg på en stor harddisk, enn hvis du sprer risikoen på flere mindre.

Det finnes riktignok også fordeler ved å kjøpe en stor disk fremfor flere små. Den største er at du sparer strøm og får mindre varmeutvikling og støy i maskinen. I tillegg vil du selvsagt ha større mulighet til å oppgradere senere, fordi du ikke bruker opp tilkoblingsmulighetene til hovedkortet.

Unngå støy

Harddisken kan være en betydelig støykilde, særlig i stasjonære PC-er. En av mulighetene for å redusere støyen, er å kjøpe en harddisk som roterer saktere. Rotasjonshastigheten er angitt i RPM, og de vanligste harddiskene til stasjonære PC-er roterer med en hastighet på 7200 RPM. 2,5 tommers harddisker til laptop har vanligvis en rotasjonshastighet på 5400 RPM. Her er det viktig å huske på at en lavere rotasjonshastighet også vil gjøre harddisken tregere i bruk, så dette blir en avveining av støy mot ytelse.

Siden SATA-kontakten som benyttes på en 2,5 tommers harddisk til laptop er den samme som brukes til en stasjonær PC, er det også mulig å kjøpe en 2,5 tommers disk og koble til den stasjonære maskinen. Det kan være en god idé til for eksempel en PC som skal stå i stua. Da vil du få mindre varmeutvikling og støy, men det vil samtidig koste mer for lagringsplassen og gi redusert ytelse.

Flashdisk

Er du opptatt av støy og strømforbruk og har en romslig lommebok, kan du også vurdere en flash-basert harddisk. En Solid State Disc, SSD, er en harddisk uten bevegelige deler. Derfor bruker den mindre strøm, og avgir mindre varme. I tillegg jobber en SSD-disk raskere enn en tradisjonell harddisk. Dessverre vil nok prisen fortsatt gjøre dette til et uaktuelt alternativ for de fleste. I norske butikker finner du SSD-disker med mellom 8 og 64 GB lagringsplass, og du passerer 2000 kroner før du har rundet 16 GB.

Intern eller ekstern

Ettersom lagringsbehovet øker, har også de eksterne harddiskene økt i popularitet. Hvis du velger en ekstern løsning kan du ta med deg ekstra lagringsplass uansett hvor du er. Ulempen er at de gjerne har en lavere overføringshastighet enn den interne harddisken. Er du opptatt av å beholde en god overføringshastighet, bør du lete etter en ekstern harddisk med eSATA-tilkobling. Det vil i teorien gi deg samme overføringshastighet som hvis du koblet harddisken til maskinen internt ved hjelp av SATA.

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også