Kjøpeguide: Grafikkort

Kjøp riktig grafikkort

Det er ikke til å skyve under en stol at det først og fremst er de spillinteresserte som har behov for best mulig grafikkort.

Sist oppdatert

Grafikkortet er PC-ens synsnerve. Uten det får du ikke noe bilde ut av PC-en. Men bare det å få bilde opp på skjermen takler et hvilket som helst grafikkort. Da må du bare passe på at grafikkortet bruker samme port som du har på hovedkortet. Mest sannsynlig vil det være en PCI-express-port, men litt eldre, eller veldig billige hovedkort kan fortsatt bruke AGP. Det er fortsatt mulig å få kjøpt AGP-grafikkort, men utvalget er størst på PCI-Express, pluss at de siste og råeste grafikkortene bruker denne porten.

To valg

De to store innen grafikkort er nVidia og ATI. ATI har blitt kjøpt opp og eies nå av AMD. Disse to produserer grafikkbrikker som så blir brukt av andre produsenter, som MSI, Saphire, Gainward og Asus, til å lage ferdige grafikkort. Forskjellen mellom kortene fra de forskjellige produsentene er sjelden så store at det gjør noe så lenge de bruker samme grafikkbrikke.

En liten outsider på grafikkortmarkedet er Matrox som lager egne kort med egne grafikkbrikker, men dette er stort sett for de med spesielle behov, for eksempel videoredigering og multiskjermvisning. Matrox er best på 2D grafikk og bør unngås om det er et spillkort du er ute etter.

Spill

Skal du ha grafikkort for å få mest mulig ut av dine spill, så er det toppmodellene fra ATI eller nVidia du burde vurdere. I øyeblikket er det ATI Radeon HD 3870X2 og nVidia GeForce 8800GTX som er de beste kortene du får tak i (skjønt nVidia GeForce 9800 GX2 har nettopp blitt annonsert). Nå er det sjelden det lønner seg å gå etter de dyreste modellene. Kortene faller raskt i pris når brikken de bruker ikke lengre er på topp. Mest for pengene får du derfor ved å kjøpe det nest eller tredje beste alternativet. De beste kortene er dessuten beregnet på en maks oppløsning som langt overgår det de fleste har på skjermen sin uansett. nVidia GeForce 8600GTS eller ATI Radeon HD 3850 kan du få for bare en tredjedel av prisen til toppmodellene, og vil fortsatt yte mer enn bra nok for de aller fleste.

Minne

Et annet aspekt å ta hensyn til når du velger kort er grafikkminne. Dagens kort kan ha så mye som 1 GB minne bygget inn i grafikkortet, og det er selvsagt en fordel å ha mest mulig minne tilgjengelig. Å kjøpe samme kort bare med mer minne betyr som oftest et par hundrelapper i prisforskjell.

Video

Det er flere ting du bør sjekke om du ønsker å bruke kortet til TV og video. Først og fremst bør kortet ha HDCP-støtte om du vil spille av HD DVD og Blu-ray-filmer på PC-en din (da må skjermen din også støtte HDCP). Ønsker du å vise innhold fra PC-en på en god gammel bilderørs-TV så må du passe på at kortet er merket med TV-Out. Vil du i tillegg kunne importere video til PC-en via en analog kilde må du se etter merket ViVo (Video In, Video Out).

Etter hvert har det også dukket opp skjermkort med HDMI-kontakt, noe som kan være nyttig om du har flatskjerm og skal bruke grafikkortet i en Media Center-PC.

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også