Kjøpeguide: Bærbar PC

Kjøp riktig bærbar PC

Når du rusler inn i en butikk for å kjøpe deg en bærbar PC, kommer du garantert til å bli spurt om hva du skal bruke den til. Greier du å komme med noe godt svar?

Sist oppdatert

For de aller fleste vil det være usedvanlig vanskelig å svare på dette spørsmålet, som de aller fleste selgere er drillet på å stille. Mange av oss kommer til å svare «e-post og surfing, og kanskje litt bilder fra digitalkameraet». Til akkurat disse oppgavene kan du nesten kjøpe hvilken som helst PC. Alle PC-er som er i salg i dag takler dette, med mindre det dreier seg om tung bildebehandling i avanserte programmer som Photoshop CS3.

Hvor?

Derfor bør du heller fortelle selgeren hvor du skal bruke PC-en. Skal den først og fremst brukes hjemme? Skal den ha en fast plass på pulten på arbeidsrommet? Skal den tas med til og fra jobb eller skole? Skal den daglig ut av hjemmet, eller bare en sjelden gang? Skal den brukes mye der det ikke er tilgang til en stikkontakt? Skal den bærbare PC-en være PC nr. 1, eller bare i tillegg til en kraftig stasjonær PC?

Mange av disse svarene er som regel enkle å svare på, og svarene forteller hvor stor PC du skal ha. Har du behov for god mobilitet, skal du ha en liten og lett PC. Skal den i hovedsak stå på en fast plass på arbeidsrommet, skal du ha en PC med stor og god skjerm. Jo mindre behov for mobilitet, dess større PC kan du kjøpe med tanke på vekt og skjermstørrelse.

Hva?

Når du har bestemt deg for hvor du skal bruke PC-en, vet du også i hvilken modellkategori du skal finne den perfekte PC-en. Da kan du begynne å tenke på hva du skal bruke den til. Dersom svaret er «surfing, e-post og nettbank», bør du ta høyde for at du kommer til å få lyst til å gjøre andre ting og lære mer etter hvert som du blir varm i trøya. Kjøp en PC som du kan vokse i, men ikke overdriv og la selgeren selge deg opp til en rådyr modell du åpenbart ikke har bruk for. Hvis du sier at du kanskje en vakker dag får lyst til å redigere litt video, betyr det ikke at du trenger den aller siste og råeste prosessoren og den største og dyreste harddisken.

Sjekkliste

  • Sjekk mus og tastatur. Ikke kjøp en PC med slarkete, svampete tastatur.
  • Varmeutvikling - alle PC-er utvikler varme, men ikke kjøp dem som bli gloheite de håndleddene hviler mens du skriver. Alle bærbare PC-er blir varme under og kan være ubehagelige å ha på fanget, hvilket også er grunnen til at ordet «laptop» ikke eksisterer i produsentenes vokabular.
  • Skjermtype - såkalte «glossy» skjermer er veldig populære blant forbrukermodellene. Hvis du heller vil ha vanlig matt skjerm, sjekk ut businessmodellene.
  • Skjermoppløsning - store skjermer fortjener høy oppløsning, men ikke velg dem med høyest mulig oppløsning dersom du synes tekst og ikoner ofte blir veldig smått på skjermen.
  • Robusthet og batteri - jo større behovet er for å ta med seg PC-en rundt omkring, dess viktigere blir det å velge en robust PC med godt batteri.
  • Skjermkort - skal du spille, trenger du en kraftig grafikkløsning. Et godt skjermkort er også nyttig dersom du skal se HD-video.
  • Internminne - kjøp PC med minst 1 GB RAM, gjerne 2 GB.
  • Selvfølgeligheter - trådløst nettverk, DVD-brenner og dobbeltkjerneprosessor er en selvfølge på dagens PC-er.
  • Bytte og retur - benytt deg av bytteretten enkelte butikker tilbyr. Ved nettkjøp har du lovfestet angrerett - bruk den hvis du ikke er fornøyd!

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også