TYNGDEKRAFTEN VIRKER INN

Jorda er ikke rund

I grove trekk er jorda rund, men hvis vi ser på hvordan gravitasjonen, tyngdekrafta, virker, blir bildet et helt annet.

Publisert Oppdatert

Tyngdefeltene er svært ulikt fordelt over kloden vår. Med dagens nitide overvåking av klimafaktorer er det viktig å vite hvordan tyngdekreftene virker ulike steder på jorda, siden det har betydning for høydemålinger. Og nøyaktige høydemålinger trengs for å registrere endringer i for eksempel havnivået, istykkelse eller grunnvann.

I september skal ESA sende opp en satellitt som kommer til å revolusjonere forskernes forståelse av tyngdefeltene på jorda. Målingene som satellitten GOCE foretar kommer til å gi de mest nøyaktige dataene noen sinne over jordas gravitasjon.

For å kunne gjøre jobben sin, må GOCE fly i en uvanlig lav bane til satellitt å være. Den vil fly så lavt at den blir bremset opp fordi den toucher litt borti atmosfæren. For å motvirke den effekten har GOCE små vinger, og en ionemotor som motvirker det såkalte draget fra toppen av atmosfæren.

GOCE er den første av seks satellitter i ESAs Earth Explorer-program. Alle satellittene skal på hvert sitt vis studere jorda og menneskenes påvirkning, av stor betydning i den pågående klimaforskningen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning