Slik gjør du det

Installer kortleser

Mangler du kortplass for minnekortet ditt, trenger du en FireWire-port eller du har for få USB-porter? Da kan en ny minnekortleser gjøre hverdagen litt enklere.

Publisert Oppdatert

Nye minnekorttyper og -formater dukker opp raskere enn slanketips i januar. Både nyere og eldre PC-er er ikke alltid like godt utstyrt med kortleser for minnekort. I tillegg mangler du kanskje en FireWire-port (for digital video og/eller eksterne harddisker) og ekstra USB-porter får man aldri nok av. I tillegg er det svært greit å ha noen av disse tilgjengelig i fronten av PC-en. Da kan en intern kortleser en grei løsning. Dyrt er det heller ikke. Til denne guiden kjøpte vi en 20-i-1-kortleser fra Hiyatek til 295 kroner.

Vi gjør oppmerksom på at jo flere tilkoblingsmuligheter i front, jo mer komplisert er kortleseren å montere. Velger du en enkel kortleser med kun kortplasser (ikke FireWire, eSata, USB og lyd) har du bare en eller to ledninger å koble til.

I vårt tilfelle hadde vi ni kabler som skulle på plass. Noen av dem, som lyd, hoppet vi over fordi Hiyatek la opp til at vi skulle trekke kablene gjennom hele kabinettet for så å koble dem til lydkortet fra baksiden. Da ville vi ikke kunne koble til høyttalere til PC-en, noe som er litt dumt. Litt minus til Hiyatek for ikke å legge med interne kabler for lydtilkobling til hovedkortet. Vi koblet også kun til den ene viftestyringen (prosessorviften). I tillegg hadde MSI vært litt kjipe da de laget vårt hovedkort og kuttet ut kontakten for en ekstra FireWire-port - noe hovedkortet som sådan støttet.

Hva du har behov for og muligheter for - er vurderinger du må gjøre alt etter som hvilke muligheter PC-en din og hovedkortet ditt gir deg. Her vil bruksanvisningen for hovedkortet hjelpe deg et godt stykke på vei.

Avhengig av hvor trangt og komplisert det er inne i PC-en din og på hvor komplisert kortleser du kjøper - bør du regne med å bruke en time eller to på å montere kortleseren.

ENKELT: Vil du gjøre det lett for deg selv kjøper du en minnekortleser kun med kortplasser ¿ da får du normalt bare en ledning du må koble til.

ENKELT: Vil du gjøre det lett for deg selv kjøper du en minnekortleser kun med kortplasser ¿ da får du normalt bare en ledning du må koble til.

1. Før du bestiller

Sjekk at PC-en din har nødvendig plass og kontakter for en intern kortleser. Du trenger en ledig 5,25" brønn i front og ledige kontakter på hovedkortet ditt. I tillegg må du sjekke om det følger med drivere for ditt operativsystem. Har du Windows XP eller Windows Vista bør dette ikke være noe problem.

2. Før du begynner

Finn frem nødvendig verktøy og manualen til kabinettet ditt - om nødvendig. I tillegg bør du ha manualen for hovedkortet ditt slik at du kan finne ut hvor de forskjellige kontaktene hører hjemme.

3. Plassering

Har du flere ledige plasser i front, velger du en og gjør denne klar. Her kan det være greit å ha bruksanvisningen til kabinettet ditt. Generelt er det ofte et plastdeksel som må vippes bort og en metallsperre som brytes bort.

4. Koble til kabler

Siden det ofte er trangt inne kabinettet anbefaler vi at du kobler til alle ledningene som skal brukes til kortleseren før du setter denne på plass i PC-en. Ledningene dytter du inn og drar inn i kabinettet. Forvent ikke verdens beste bruksanvisning, så regn med å bruke litt tid på å finne de rette plasseringene dersom du ikke har gjort dette tidligere.

5. Koble ledninger til hovedkort

Da begynner den litt kompliserte jobben. Bruk bruksanvisningen som følger med kortleseren og bruksanvisningen til hovedkortet. Begynn med de «opplagte» koblingene som du kanskje kjenner fra før. Ellers er det bare å ta ledning for ledning og finne igjen koblingspunkt i bruksanvisningen og så koble ledningen til riktig kontakt på hovedkortet.

6. Rydd opp og start PC-en

Når alle kontaktene er på plass, er det bare å rydde opp i ledningsrotet (bruk strips) og start opp PC-en. På vår Vista PC installerte enheten seg selv. Det skal den også gjøre på XP. Har du Windows 2000, 98 eller ME må du installere drivere. Det gjelder også for Linux.

Når du er sikker på at alle porter virker som de skal, kan du feste kortleseren med skruer eller klips om ditt kabinett støtter det.

Får du feilmeldinger under oppstarten, må du gå gjennom ledning for ledning og dobbeltsjekke at alt er koblet riktig. Får du fortsatt feilmeldinger bør du sjekke om drivere har installert seg riktig - alternativt kontakte support hos den som har levert kortleseren til deg.

Tips!

For å finne ut hvilket hovedkort du har er det kanskje enklest å kikke på hovedkortet. Der står det som regel et navn på leverandøren. I vårt tilfelle MSI. Et annet sted på hovedkortet står det MS-7250 ver. 2.0. Finner du ikke ut av det, så gå til leverandørens nettside og se om ikke det finnes et punkt som heter «Slik identifiserer du....». Da ser du tydelig hva du skal lete etter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning