Førsteinntrykket av iPad mini

- Her er årets julegave

Her er vårt førsteinntrykk av Apples forminskede versjon av populære iPad.

ÅRETS JULEGAVE: iPad mini kommer til å ligge under mange juletre i år.

ÅRETS JULEGAVE: iPad mini kommer til å ligge under mange juletre i år.

Publisert Oppdatert
TYNNERE OG LETTER: iPad mini veier nesten halvparten av en vanlig iPad. Den er også noe tynnere. (Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC)

TYNNERE OG LETTER: iPad mini veier nesten halvparten av en vanlig iPad. Den er også noe tynnere. (Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC)

Tekniske spesifikasjoner: iPad mini

Operativsystem: iOS 6.1

Skjerm: 7.9 tommer IPS LED-skjerm

Oppløsning: 1024 x 768 punkter

Prosessor: Apple A5, dual core

Frontkamera: 1.2 MP

Kamera: 5 MP

WiFi: 2.4 og 5 GHz

3G/4G: UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA og LTE (ikke Norge)

Størrelse: 20 x 13,47 x 0.72 cm

Vekt: 308/312 gram (WiFi/4G)

iPad mini blir årets hotteste gave under juletreet i år. Det tør vi spå, selv om vi kun har hatt iPad mini i aktiv bruk i under ett døgn. Den 7.9 tommers store iPad mini ser ut som en iPad. Den oppfører seg som en iPad og den føles som en iPad.

Tar du en vanlig iPad og kutte den i to, så er iPad mini litt bredere og litt høyere. I motsetning til store-iPad, så er rammen på iPad mini asynkron. I landskapsmodus (breddeformat) har den to brede felt som tomlene kan hvile på. I portrettmodus (høydeformat) er rammen mye tynnere og tommelen vil ligge innpå skjermen. Men tro ikke dette lager problemer når du skal surfe rundt på skjermen. Apple har faktisk lagt inn en funksjon der tommelbruk på denne måten blir ignorert. Så lenge tommelen er plassert litt inne på kanten, så slipper du at du zoomer eller gjør andre rare funksjoner når du surfer eller bruker andre apper.

God nok skjerm

Mens man på den vanlige iPad-en får en høyoppløst retinaskjerm, må man klare seg med en IPS-basert LED skjerm med en oppløsning på 1024 x 768 punkter på iPad mini. Det gir en pikseltetthet på cirka halvparten av en iPad med en 9,7 tommers retinaskjerm. Nå har vi kun gjort noen små sammenligninger mellom disse to. Når man legger Apples retina-iPad ved siden av iPad-mini, så ser man forskjeller. Spesielt på vanlig tekst ser man at oppløsningen på retinaskjermen har mye å si. På bilder vil også oppløsningen gjøre at man ikke får så fine detaljer når man zoomer inn. Men til vanlig bruk tror vi få eller ingen vil irritere seg over dette. Skjermen på iPad mini står ikke tilbake for noen av konkurrentene. Tvert imot så fremhever Apple at kombinasjonen av skjerm og oppløsning, gjør at man mer med på skjermen på iPad mini enn hos mange av konkurrentene i 7-tommers-klassen.

Ytelsen til iPad mini virker også for å være god. Prosessoren i iPad mini er Apples A5 og dette er samme prosessor som sitter i iPhone 4S og iPad 2.

Liten og lett

I bruk er størrelse og vekt det første man legger merke til. iPad mini er liten, uten å fremstå som for liten. Til vanlig bruk, som nettsurfing, bilder, film og spill fungerer den godt. Vekten på 308 gram (WiFi-modellen) er nesten halvparten av en vanlig iPad. For mange vil det være et stort pluss. Størrelse og vekt vil for eksempel være en fordel i mange spill og for barn så vil iPad mini kunne være lettere å håndtere.

iPad mini koster fra 2.590 kroner. Da får du WiFi-modellen med 16 GB lagringskapasitet. Skal du ha toppmodellen med mobilt bredbånd, må du ut med 4.990 kroner.

Skal iPad mini primært brukes hjemme, og kanskje av barn, holder det lenge med WiFi-utgaven. Men, er du pendler eller du reiser mye og tenker at du skal ha iPad mini med deg for å lese bøker, spille og surfe, da bør du satse på en versjon med mobilt bredbånd.

Selv om man går for WiFI-modellen kan man også bruke den til kommunikasjon via Facetime, Skype eller meldinger til andre iOS-enheter.

Årets julegave

Når dette skrives har vi brukt iPad mini i knappe 24 timer. Likevel er vi overbevist. Dette tipper vi blir årets julegave. Det er mange som ønsker seg iPad eller iPhone til jul. For mange, kanskje spesielt foreldre, kan iPad mini være svaret på disse ønskene. iPad mini er billigere enn de to andre alternativene og kan i mange tilfeller være en bedre løsning.

HjemmePC kommer snart med en stor og grundig test av iPad mini og nye iPad (4. generasjon).

Les også:

Mobilene som skal få deg til å glemme iPhone

Nå kommer Windows 8 PC-ene

Test: Terningkast 6 til verdens største mobil

10 supre tips i iOS 6

MINDRE: Skjermen på iPad mini er kun 1.8 tommer mindre enn på iPad, men den fysiske størrelsen er nesten halvert. (FOTO: Hallvard Lunde, HjemmePC)

MINDRE: Skjermen på iPad mini er kun 1.8 tommer mindre enn på iPad, men den fysiske størrelsen er nesten halvert. (FOTO: Hallvard Lunde, HjemmePC)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning