Helt rå

QNAP TS-209 II Pro

TS-209 II Pro har råest funksjonalitet, men hastigheten er en stor begrensning.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Mye funksjonalitet

+ Mange utvidelser

- Lavere hastighet enn resten

SKRUTREKKER: QNAP har satt fast tommelskruene såpass hardt at du må bruke skrutrekker første gangen. Diskene må også festes med fire skruer.

SKRUTREKKER: QNAP har satt fast tommelskruene såpass hardt at du må bruke skrutrekker første gangen. Diskene må også festes med fire skruer.

Spesifikasjoner

Harddiskplasser: 2

USB: 3

Minne: 256MB

Printserver: Ja

Klikk her for oppdaterte priser

I vår forrige NAS-test var det TS-209 Pro som briljerte fordi den var mange nivå over resten av deltakerne. TS-209 II Pro byr hovedsakelig på dobbelt så mye minne, noe som kommer godt med hvis du ønsker å utnytte potensialet.

Pro-modellen er egentlig rettet mot forretningsbrukere, med støtte for såkalt NFS og Active Directory. Som hjemmebruker har du antakeligvis ikke behov for dette, og kan derfor spare noen hundrelapper på å gå for den vanlige varianten istedenfor. Her, som ved alle andre modeller fra QNAP, velger du selv hva du vil ha av harddisker - det følger ikke med noen.

Funksjonaliteten som følger med TS-209 II som standard er veldig imponerende. Her finner du det du trenger av støtte for streaming, samt webserver som støtter dynamiske sider, og annet snacks.

Enheten er basert på Linux, og QNAP er svært åpen for tillegg. På sidene deres finner du ulike guider for blant annet å legge inn WordPress (blogg) og Squeezebox-streaming med SqueezeCenter 7. I utgangspunktet støtter den nedlasting fra FTP, HTTP og bittorrent, og avanserte brukere kan få til enda mer avanserte ting med denne boksen.

Det er nesten bare fantasien og maskinvaren som setter grenser for hva TS-209 II kan brukes til. Vi tror dette er noe av det nærmeste du kommer Windows Home Server i NAS-format og at mange heller bør ha en slik enn en strømkrevende PC som også koster mer. En ting som er verdt å merke seg er at dette gjelder så lenge du ikke har tenkt å overlesse den med oppgaver. En 500MHz prosessor og 256MB minne er ikke all verden om du skal bruke fildeling, vise websider med dynamisk innhold og kopiere filer samtidig.

Vi funderer litt på hvorfor det ikke har kommet noen andre oppgraderinger enn bare mengden minne. Som vi påpekte sist gang burde det vært noen gummifester på harddiskene for optimal støyreduksjon, og vi kunne også gjerne unngått å måtte bruke skrutrekkeren. Det å måtte skru løs frontcoveret for å montere disker er heller ikke den mest optimale løsningen, spesielt ikke når den er blank sort og tar i mot mye fingermerker. Småplukk kan vi fortsette med i det uendelige om alle produkter, men av litt større feil kan vi nevne at Media Station, brukergrensesnittet man logger seg på for å få tilgang til mediafiler, ikke ville fungere skikkelig, uavhengig av nettleser.

Det største ankepunktet for QNAP TS-209 II Pro skulle vise seg å være hastigheten. Dette gjelder også for TS-109 II, og vi ble rimelig skuffet da begge to ligger helt sist i lese/skrive-testene.

Spesifikasjoner

Produsent QNAP
Pris 2781

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning