Test: Samsung Series 7

Halv pris - like bra

Samsung ruller i disse dager ut sin splitter nye 7-serie. Den er kompakt, kraftig og lekker, alt til en fornuftig pris. Vi har sett nærmere på 15,6-tommeren.

ALUMINIUM: Den nye 7-serien er en multikunstner, som gir god ytelse og kvalitetsfølelse i en stilig og kompakt innpakning.
ALUMINIUM: Den nye 7-serien er en multikunstner, som gir god ytelse og kvalitetsfølelse i en stilig og kompakt innpakning. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Sist oppdatert
SPREKK: Optisk drev med sprekkmating gjør den mekaniske slitasjen mindre og man slipper å bekymre seg for å knekke skuffen ved et uhell. Også ser det jo bra ut
SPREKK: Optisk drev med sprekkmating gjør den mekaniske slitasjen mindre og man slipper å bekymre seg for å knekke skuffen ved et uhell. Også ser det jo bra ut Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Testresultater: SAMSUNG 7-serie 15.6-tommer

3DMark Vantage: E20752

PCMark Vantage: 7598

PCMark Vantage - Gaming: 5743

PCMark Vantage - HDD: 3756

x264 Benchmark HD (pass 1): 56,26 fps

x264 Benchmark HD (pass 2): 22,44 fps

Futuremark Peacekeeper: 2825

WinRAR Benchmark: 2.427 KB/s

Windows Experience Index Ikke kjørt

BatteryEater - Classic: 1t 15m (80 % ladet)

BatteryEater - Reader: 8t 40m (80 % ladet)

Samsung har gjort det før med 9-serien, og nå gjør de det igjen: Utfordrer Apple på heftig design og topp kvalitetsfølelse, slik Apple klarer å få til med PC-er som MacBook Air 13. Dessuten er innmaten i den nye 7-serien temmelig lik den vi finner i MacBook Pro, men til en langt lavere pris.

En sammenligning HjemmePC har gjort, viser at en MacBook Pro 15 med tilsvarende spesifikasjoner koster hele 9.600 kroner mer enn hva du må ut med for Samsung Series 7 PC-en. Mens PC-en vi har testet her har en pris på like under 10.000 kroner, koster en MacBook Pro med tilsvarende spesifikasjoner 19.630 kroner. Du får med andre ord Samsung PC-en til halv pris i forhold til tilsvarende MacBook Pro 15.

Man får dessverre ikke det nye grensesnittet Thunderbolt på Samsung Series 7, men til gjengjeld har man USB 3.0.

Den nye 7-serien er svært stilren, der gjennomgangstemaet er aluminium, rene linjer og topp kvalitetsfølelse. Selv på vår modell, som var et preproduksjons-eksemplar, virket kvaliteten god.

Samsung overfører også designprinsippene fra sine slankeste fjernsynsmodeller, og kutter ned på rammen rundt skjermen. Resultatet er at maskinen rent fysisk blir kompakt og fremstår som mindre enn skjermstørrelsen egentlig skulle tilsi. Dessuten ser det svært bra ut når lokket er åpent.

Samsung har gitt 7-serien et baklyst tastatur med chicklet-design, og de har gledelig nok også har funnet plass til et fullverdig numerisk tastatur. Tastaturet er stort og basen relativt fast, men tastemotstanden er litt ullen, og tastene er helt flate og temmelig glatte.

Designavdelingen har nok hatt siste ordet da Samsung valgte pekeplate, for museknappene er fullstendig integrert i pekeplaten. Den eneste fordelen er at det ser bra ut, men det veier på langt nær opp for problemene det gir museknappene. Når det er sagt, så er platen kvikk og presis i responsen, med en passelig glatt overflate.

Snarstart

Vi like spesielt godt Samsungs funksjon kalt Fast Start da vi testet 9-serien. Det har også 7-serien, og i praksis ligner Fast Start det Mac-brukere er vant med, der man kan slenge igjen lokket så maskinen går i dyp dvale. Der kan den ligge i dagevis, nesten uten å miste strøm.

Når man åpner lokket tar det tre sekunder før maskinen er tilbake der man slapp, uansett hva man jobbet med.

Oppstart fra helt avslått maskin skal gå på 19 sekunder, takket være en liten SSD som mellomlagrer dataene og gjør at ytelsen ikke hindres av snurredisken. SSD-en skal også sørge for bedre ytelse under normal bruk. Det virket ikke som forventet på vårt eksemplar, men Samsung sier det skal være på plass i maskinene som skal ut i butikkene.

Batteritiden er i toppklasse og batteriene skal tåle tre ganger flere oppladninger enn vanlig, noe som kommer ekstra godt med siden batteriene sitter montert inni maskinen.

Vi fikk bare ladet batteriet til 80 % kapasitet, og resultatet i tabellen er det vi fikk klemt ut.

Go' skjerm

19.600 kroner for tilsvarende MacBook Pro

Myten om at Apples Mac-er er dyrere enn PC-er med tilsvarende konfigurasjon blir ettertrykkelig bekreftet når vi sammenligner Samsung Series 7 med en MacBook Pro 15 med en tilsvarende konfigurasjon.

Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet MacBook Pro 15 (2011 modellen), så dette er ingen sammenlignende test basert på våre objektive testkriterier. Vi har kun sett på hva man må betale hos Apple for en Mac med tilsvarende spesifikasjoner som Samsung Seieres 7 PC-en vi har testet her.

Vi gjør også oppmerksom på at det ikke er eksakt samme prosessor som sitter i de to maskinene. I Samsung Series 7 sitter en Intel Core i7 2675QM, mens det i MacBook Pro 15 sitter en Intel Core i7 2720QM. Basert på prosessorenes spesifikasjoner ser vi ikke at det skal være noen store ytelsesforskjeller på disse to prosessorene.

Vi gjør også oppmerksom på at skjermen på Samsung Series 7 15,6 tommer er større enn skjermen på Apples MacBook Pro som er 15 tommer. Skjermen på Samsung har også en høyere oppløsning (1600 x 900 punkter vs. 1440 x 900 punkter).

Mens du må ut med 19.630 kroner for en MacBook Pro, holder det med 10.000 kroner for Samsung Series 7.

Samsungs hadde utstyrt vår modell med en lyssterk 15,6-tommers skjerm, der overflaten var matt. Det gjør den mindre følsom for gjenskinn enn sine blanke søsken, og passer bra på en maskin som er ment å brukes rundt omkring.

Det var også gledelig å se en oppløsning på 1600x900 piksler, i motsetning til de fleste andre som kjører 1366x768. Videre er skjermen lyssterk, med gode farger og skarpt skjermbilde. Innsynsvinklene er ikke mer enn greie, men det holder om man stort sett sitter rett foran maskinen.

Under panseret på vår 7-serie fant vi en Core i7 av siste tapning, kombinert med Intels integrerte grafikk og en dedikert grafikkbrikke fra AMD. Ytelsen viste seg å være meget god, også med tanke på spilling av de nyeste titlene, om man ikke stiller altfor høye krav.

Under normal bruk fremsto maskinen som tilnærmet lydløs, mens det ved tung bruk stort sett var viftestøy på et behagelig lavt nivå.

Samsung har fått med de viktigste tilkoblingsmulighetene, og de er greit plassert hovedsakelig på venstre side.

Konklusjon

STILIG: Den ser bra ut, er presis og passe glatt. Museknappene, derimot, er nesten håpløse å bruke om man har maskinen i fanget. Selv med maskinen på et bord er de temmelig vriene å håndtere.
STILIG: Den ser bra ut, er presis og passe glatt. Museknappene, derimot, er nesten håpløse å bruke om man har maskinen i fanget. Selv med maskinen på et bord er de temmelig vriene å håndtere. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Samsungs nye 7-serie en kraftpakke som gir mye for pengene, uansett om man er digital nomade eller bare trenger en stilig skrivebordserstatter.

Spesifikasjoner: Samsung Series 7 15,6 tommer

Prosessor: Intel Core i7 2675QM / 2.2 GHz

Minne: 8 GB

Skjermkort: AMD Radeon HD 6750M / 1 GB

Skjerm: 15,6 tommer (matt)

Skjermoppløsning: 1600x900 (16:9)

Harddisk: 750 GB + 8 GB SSD

Optisk drev: Super Multi DVD, Slot-in

Nettverk:

Broadcom 802.11n (b/g/n)

Realtek PCIe GBE

Bluetooth: Ja,

Lyd: Realtek ALC269, HD Audio-kontrollerBatteri: 8-cell, 54 Wh

Operativsystem: Windows 7 HP 64-bit

Porter forsiden: Minnekortleser

Porter venstre side: Kensington, strømkontakt, HDMI, Ethernet, 2x USB 3.0, VGA via Dongle, kombinert mikrofon- og hodetelefonkontakt Porter høyre side: Optisk drev, USB 2.0

Dimensjoner: 362 mm x 237 mm x 24 mm (vår måling)

Vekt: 2,29 kg

Annet: Webcam

Kan man leve med de dårlige museknappene er det lite som slår den. Du kan velge mellom 14- eller 15,6-tommers skjerm, der innmaten er litt forskjellig. Vi har listet opp spesifikasjonene i tabellen, og de som har litt heftigere behov får sitt senere i høst. Da kommer den i en gamer-versjon.

[Oppdatering 15/9: Samsung opplyser til HjemmePC at Series 7 PC-en kommer i salg om cirka tre uker.]

Les også:

3 apper alle studenter bør ha

MacBook Air har fått muskler

Disse mobilene kommer til Norge snart

PC med 50 dagers batterilevetid

NEDSENKET: Tastaturet er litt senket ned i basen, og det bidrar til at det er temmelig godt å skrive på. Forutsatt at man tåler glatte taster med mellomrom, da.
NEDSENKET: Tastaturet er litt senket ned i basen, og det bidrar til at det er temmelig godt å skrive på. Forutsatt at man tåler glatte taster med mellomrom, da. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også