Sniktitt: Lifebook P8010

Globetrotter-PC

Vi prøvekjørte den splitter nye ultraportable PC-en P8010 fra Fujitsu Siemens. Den er optimalisert som en turkamerat med høy batterikapasitet, mange tilkoblinger med lav vekt og små ytre mål.

PC-en fra Fujitsu Siemens er liten og lekker. Dessverre er den primært beregnet på forretningsmarkedet og prisen er deretter. Regn med å nærme deg 20.000 kroner.
PC-en fra Fujitsu Siemens er liten og lekker. Dessverre er den primært beregnet på forretningsmarkedet og prisen er deretter. Regn med å nærme deg 20.000 kroner.
Sist oppdatert
Lifebook P8010 er utstyrt med en regulerbar bevegelsesdetektor som reagerer spontant på fallebevegelser og skumping.
Lifebook P8010 er utstyrt med en regulerbar bevegelsesdetektor som reagerer spontant på fallebevegelser og skumping.

Tekniske data P8010

  • 1,2 GHz 2 Duo Prosessor SL 7100
  • 12,1" TFT WXGA LED backlight
  • 3G/UMTS
  • Wlan
  • Bluetooth
  • 4 GB minne
  • DVD Super Multiwriter
  • Vekt 1,2 kg

Ultraportable PC-er er ikke hverdagskost for Hvermansen, noe som både skyldes prisen og at folk flest vil ha stor skjerm og mest mulig multimedia for pengene. Lifebook p8010 er posisjonert dels for businessmarkedet dels som et livsstilsprodukt for dem som vil kunne rive med seg PC-en, stappe den i bagen eller vesken og løpe til bussen eller flyet. Altså for folk på farten.

I seteryggen

Batterikapasiteten og størrelsen var viktige momenter for å velge en slik maskin på den 24-timers flyreisen fra Oslo til Hawaii. I tillegg er det et pluss at den får plass i en vanlig veske. På flyet får den plass på minibordet som felles ut fra setet foran, uten at skjermen står i klem. Den egentlige batterikapasiteten kunne vi ikke få noe realistisk bilde av, siden dette var en tidligmodell med et batteri som ifølge Fujitsu-Siemens ikke er så kraftig som det vil bli når den kommer i salg. Imidlertid kan batteriet tas ut med et enkelt håndgrep og erstattes med reservebatteriet, som er ekstrautstyr. Med Lifebook p8010 opplevde vi ikke den ubehagelige varmen som har vært et ankepunkt på enkelte tidligere modeller.

En bærbar som brukes som hovedmaskin bør av ergometriske grunner uansett tilkobles ekstern skjerm, tastatur og mus. Mest for å unngå nakkeskader av å sitte bøyd over lengre tid, men også fordi eksternt tastatur og mus er enklere å jobbe på. Med bærbare flest må en rote med å koble fra høyttalerledninger, skjermkabler og diverse USB-kontakter når en skal ha med seg maskinen på hytta eller forelesning. Samme prosedyre blir det når den skal på plass igjen. Lifebook P8010 kan leveres med en dokkingstasjon som håndterer alle de eksterne tilkoblingene. Skal en av gårde på en jobb eller forelesning, løsnes maskinen med et håndgrep. Vel tilbake klikker en den på plass igjen i dokkingstasjonen som følger med og er operativ i løpet av sekunder.

Sjokksensor

En praktisk reisefinesse var sparemodus, en power saving-profil som kunne skreddersys og aktiviseres ved egne knapper. Her kan lysstyrken på skjermen skrus ned, trådløst slås av, DVD-brenner kobles ut, porter skrus. Funksjoner som til sammen bidrar til at batteriet varer lenger. Nok et tastetrykk, og den går ut av sparemodus igjen. En annen knapp låste maskinen og gjorde den utilgjengelig uvedkommende. Den fungerer sammen med et hardwarebasert autentiseringssystem med kryptering, og den integrerte fingeravtrykkleseren er et av alternativene for å komme online igjen.

En moderne PC parkerer harddisken når den ikke er i bruk, men går den i dørken mens lesehodet er i bevegelse, kan gode råd være dyre. Lifebook P8010 er utstyrt med en regulerbar bevegelsesdetektor som reagerer spontant på fallebevegelser og skumping. Mister du maskinen, er harddiskens lesehode låst før den treffer bakken. Den kan til og med justeres så sensitivt at den slår ut på vibrasjonene fra høy musikk.

Med beskjedne mål på 3 x 28 x 21cm og en vekt på 1,2 kg blir tastaturet mindre enn vanlig, men undertegnede med relativt store hender hadde ikke problemer med å skrive ubesværet touch. Mer irriterende er pekeplaten som flytter pekemerket i teksten om man subber borti platen med tommelfingeren.

Maskinen var utstyrt med 3G/UMTS med slot-en for simkortet greit plassert bak batteriet. Å surfe på mobilt bredbånd langt hjemmefra med norsk simkort kan bli en dyr fornøyelse, så sjekk hvordan betalingen skjer før du tar med maskinen på badestranden i utlandet. For lengre utenlandsopphold vil det antagelig lønne seg å skaffe et lokalt 3G-abonnement. Ellers er Lifebook p8010 godt utstyrt med porter, inkludert Firewire.

Denne saken ble første gang publisert 23/05 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også