Google-sponset satelitt sprenger grenser:

Første bilde med supersatelitt

Satelitt Geoeye tar bilder som kan vise detaljer fra jorda med en nøyaktighet på 40 centimeter.

UNIKT: Dette bildet er tatt med Geoeye-1, en ny satelitt som skal være i stand til å ta bilder av Jorda med en nøyaktighet på 41 cm.

UNIKT: Dette bildet er tatt med Geoeye-1, en ny satelitt som skal være i stand til å ta bilder av Jorda med en nøyaktighet på 41 cm. Foto: FOTO: NGA

Publisert Oppdatert

Dette fugleperspektivet er et satelittbilde av Kutztown University i delstaten Pennsylvania i USA. Bildet er tatt med GeoEye-1, som byr på den desidert høyeste oppløsningen i bilder tatt av jorda av en satelitt.

Bildet er tatt av den drøyt to tonn tunge satelitten midt på dagen 7. oktober, idet satelitten beveget seg med en fart på 17.000 mph (engelske mil per time) fra Nordpolen mot Sydpolen i 423 mils høyde.

Romfartøyet skal kunne ta bilder med en oppløsning på 41 centimeter, hevder Mark Brender, kommunikasjonssjef for GeoEye, ifølge Wired.

LES OGSÅ: En ekte superbil-killer

GeoEye-1 er dekorert med et digert Google-merke, men hovedkunden er egentlig National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) , en statlig amerikansk etat som analyserer bilder med henblikk på den nasjonale sikkerheten. NGA betaler halvparten av utviklingskostnaden på 502 millioner dollar. Google is GeoEyes andre hovedpartner.

Brender understreker at satelitten ikke skal brukes til spionasje.

- Spioner legger ikke informasjon uit på nettet og selger bildene sine. Dette er en jorbide-satelitt, og bildene kan selges til verden rundt til kunder med et behov for å kartlegge og måle ting på bakken.

Forbyr bedre bilder

Om et par år skal det bygges en ny satelitt. Denne skal være i stand til å få detaljnivået helt ned på 25 cm, ifølge NGA.

LES OGSÅ: Mobilbobla sprekker

Men det er en liten hake ved den gode oppløsningen: selv om satelitten i dag kan by på bilder med oppløsning med mot 41 cm, har ikke Google lov til å publisere bilder med større detaljnivå enn 50 cm. Likevel vil Google ha ekskusiv rett til å nettpublisere satelittbildene fra Geoeye-1.

Her kan du lese mer om de tekniske detaljene i Geoeye-1.

LES OGSÅ: Googles drømmemobil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning