Serie: 50 smarte Excel-tips

Excel-tips 11-20

Denne uka serverer vi 50 smarte Excel-tips. Her er andre dose.

Foto: Lukiyanova Natalia

Publisert Oppdatert

11. Flere vinduer på samme dokument

Har du et enormt Excel-ark som du jobber med, kan det være greit å bruke flere vinduer. Da slipper du å bla hit og dit. Gå til «Visning» og velg «Nytt vindu». Du har nå to vinduer til samme dokument. En endring i et vindu vil øyeblikkelig vises i det andre.

12. To dokumenter samtidig

Du kan se på to dokumenter samtidig. Dette er perfekt til sammenligning eller flytting av data. For å gjøre dette, åpne to eller flere dokumenter og velg «Vis side ved side» som du finner under «Visning».

13. Rask forflytning

CTRL+Piltast flytter deg til nærmeste celle med innhold. Er det påfølgende celler med innhold, flyttes du til siste celle med innhold. Er du i siste celle med innhold, flyttes du til siste mulige celle i regnearket.

CTRL+END flytter deg nederst til høyre av alle celler med innhold, mens CTRL+HOME Flytter deg øverst i venstre.

SHIFT+Page Down og SHIFT+Page Up flytter deg en side opp eller ned, mens ALT+Page Down og ALT+Page Up flytter deg en side til høyre eller venstre.

14. Graf inne i celle

Du kan faktisk lage en hurtiggraf inne i en celle. Dette gjøres med formelen =GJENTA(tekst, antall ganger). «|» er et egnet tegn for dette, og antall ganger blir da cellen du vil illustrere. Eksempel: =GJENTA("|";B2).

Alternativt kan du formatere cellene til datastolper. Dette gjøres under «Betinget formatering» som du finner under «Hjem».

15. Bytt mellom dokumenter

CTRL+TAB bytter mellom åpne Excel-dokumenter. CTRL+SHIFT+TAB blar bakover.

16. Penere utskrift

Du kan aktivere «Høy kvalitetmodus for grafikk». Denne innstillingen du ved å klikke på perlen øverst i venstre hjørne, for så å velge «Alternativer for Excel». Valget finner du under «Avansert».

17. Velg rad eller kolonne

SHIFT+Mellomrom velger en hel rad og CTRL+Mellomrom velger en hel kolonne. For å velge flere rader eller kolonner fortsetter du bare med SHIFT+Piltast.

18. Bryt tekst

For å få en lang tekst til å bryte over flere linjer, skriv teksten og avslutt med ALT+ENTER. ALT+ENTER kan også brukes for å tvinge inn linjeskift inne i en celle.

19. Del opp tekstceller

Hvis du har en liste over navn med fornavn og etternavn i samme celle, kan du dele opp navnene i to kolonner; en for fornavn og en for etternavn. Marker feltene du vil dele og velg «Data», «Tekst til kolonne». Velg hva den skal skille på. Mellomrom vil være riktig i vårt eksempel, men du kan også skille på tab, en bokstav, komma eller annet.

20. Formater hvis

Du kan velge å formatere celler med betingelser. Eksempelvis kan du lage cellen rød hvis verdien er negativ, gul hvis den er mellom to verdier og grønn hvis den er over en verdi. Dette gjøres under «Betinget formatering» som man finner under «Hjem».

Neste 10 tips (Excel-tips 2 1-30) finner du her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning