PSI – Personal Security Inspector

Er PC-en din full av hull?

Sikkerhet på PC-en handler ikke bare om antivirus. Også programmer du har installert kan innebære en sikkerhetsrisiko. Programmet PSI avslører om PC-en din er full av sikkerhetshull.

UTRYGG PC? Det er vanskelig å vite om alle programmer på en PC er oppdatert. PSI fra danske Secunia gjør det enklere.

UTRYGG PC? Det er vanskelig å vite om alle programmer på en PC er oppdatert. PSI fra danske Secunia gjør det enklere. Foto: Foto: Toshiba/iStockphoto

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Enkel installasjon

+ Finner og linker til programvareoppdateringer

- Ikke norsk språk

- Tar systemressurser

Selv om du har både brannmur, antivirus og programvare for å finne spionprogrammer og uønskede annonseprogrammer på PC-en din, er du nødvendigvis ikke helt trygg.

Helt vanlige programmer som er installert på din PC, som nettlesere, office-pakker, PDF-lesere og så videre kan ha mangler som i verste fall kan utnyttes av personer som av ulike årsaker ønsker tilgang til din PC.

Et omfattende anrep mot norske brukere nylig, utnyttet PC-er som manglet aller siste versjon av Adobe Reader .

Les også: Gratis antivirus

Programvare med feil

De fleste dataprogrammer er i en kontinuerlig utvikling. Jevnt og trutt kommer de fleste programvareleverandørene med nye oppdateringer. Slike oppdateringer kalles gjerne for patcher.

Oppdateringene sendes ut fordi programvareleverandøren har rettet feil i programmet, forbedret funksjonaliteten og ikke minst fjernet eller reparert større eller mindre sikkerhetshull.

Finner manglende oppdateringer

Men, hvordan kan man vite om man mangler slike viktige oppdateringer? Frem til i dag har svaret vært at det må du gjøre manuelt for hvert enkelt program.

Noen programmer har hatt funksjoner som selv sjekker om det finnes nye oppdateringer. Microsoft har også kommet langt med automatiske oppdateringer gjennom Windows Update.

Her kommer Secunia Personal Inspector inn i bildet. Dette programmet skanner PC-en din og finner ut hvilke programmer du har installert, hvilke versjoner det er og finner ut om du mangler viktige oppdateringer.

Les også: 100 nyttige gratisprogrammer

Liste med mangler

Resultatet av skanningen som PSI gjør er en liste med mangler. Det som er genialt med PSI er at det ikke bare er en liste, men en liste med lenker til produsentenes programvareoppdateringer.

I vårt forsøk fungerte dette utmerket. PSI fant seks sikkerhetstrusler knyttet til programmer på vår test-PC. Det var to knyttet til Adobe Flash Player versjon 9 (versjon 10 er den nyeste) og en knyttet til Adobe Reader. I tillegg fant den at vi hadde en gammel versjon av Adobe Reader, OpenOffice og Java.

Gir karakter

PSI gir også en "karakter" på hvor sårbar PC-en din er. Karakteren er et prosenttall. Jo høyere, desto bedre. 100 prosent er det beste og betyr at du har ingen programmer som ikke er oppdatert. I tillegg angis det en karakter fra 1-6 med fargekoder på hvor kritiske de manglende oppdateringene er. Det gjør at du kan prioritere å fikse de mest kritiske feilene først.

Les også: 15 gratis fotoprogrammer

Tar ressurser

PSI er et glimrende program som du umiddelbart bør kjøre på PC-en din for å være sikker på at du har en trygg PC. Når PSI ikke brukes legger den seg i systemfeltet nede til høyre på PC-en din. Her ligger den og overvåker PC-en din og sier ifra om den oppdager mangler.

Vi synes den bruker litt for mye av PC-ens ressurser (drar like mye minne som Internet Explorer). Vi tror heller ikke behovet for en kontinuerlig overvåking er tilstede, men at en skanning eller to i uka holder.

Velger du "Advanced"-grensesnittet får du opp flere valg og her kan du også skru av at programmet starter opp samtidig med PC-en og du kan slå av den kontinuerlige overvåkingen. I "avansert-modus" kan du også dykker dypere ned i feilrapportene.

Pris: Gratis

Last ned Secuna Personal Security Inspector her (gratis)

Flere tester og omtaler av programvare på Klikk Teknologi

Les også: Her er alle kalendergavene

SKANN: Det kan ta flere minutter å skanne PC-en, men generelt synes vi tidsbruken er akseptabel.

SKANN: Det kan ta flere minutter å skanne PC-en, men generelt synes vi tidsbruken er akseptabel. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

AVANSERT: Velg avansert modus og du får straks flere valg. Blant annet kan du stenge for at programmet starter  når du slår på PC-en og slå av kontinuerlig overvåkning.

AVANSERT: Velg avansert modus og du får straks flere valg. Blant annet kan du stenge for at programmet starter når du slår på PC-en og slå av kontinuerlig overvåkning. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

RESULTATER: Listen med resultater er oversiktlig og gir direktelink til programvareprodusentens nedlastingstjeneste.

RESULTATER: Listen med resultater er oversiktlig og gir direktelink til programvareprodusentens nedlastingstjeneste. Foto: FOTO: Skjermbilde fra programmet

Spesifikasjoner

Produsent
Pris

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning