Eee PC endelig i salg i Norge:

Eee PC fører an i mini-trend

Yndlingen Asus Eee PC er den første PC-en med innebygd Linux som har blitt en publikumssuksess.

NETTET ER PC-EN: Med et weblager på 50 GB vil du alltid ha tilgang til  nødvendige dokumenter.

NETTET ER PC-EN: Med et weblager på 50 GB vil du alltid ha tilgang til nødvendige dokumenter. Foto: FOTO: eeepc.in

Publisert Oppdatert
FARGERIK: Som alle populære dingser for tiden, er Asus Eee PC tilgjengelige i andre fargenyanser enn svart og grått.

FARGERIK: Som alle populære dingser for tiden, er Asus Eee PC tilgjengelige i andre fargenyanser enn svart og grått. Foto: FOTO: www.eeepc.in

Ingen teknologiprodukter som ikke kommer fra Apple har fått mer presseomtale det siste året enn den bittelille PC-en Asus Eee PC.

Det er flere grunner til det: den er en fullverdig, om enn enkel, datamaskin som veier snaue 990 gram og har en skjerm på snaut 9 tommer. Den har det meste du trenger og litt til, inkludert kortleser og webkamera, til enkle skriveoppgaver og nettsurfing. Dette er dermed en utmerket reisevenn.

Men det mest oppsiktsvekkende er at den har blitt en publikumssuksess uten innmat fra Microsoft. Asus Eee PC bruker nemlig et Linux-operativsystem. Som kjent er dette gratis.

Dermed er maskinen vesentlig billigere enn formatliknende konkurrenter med Windows, som automatisk betyr et påslag i prisen på opp mot tusen kroner.

- Linux en fordel

Pål Trudeng, kategorisjef for data i Expert Norge, har store forventninger.

- Dette er nok mest en nummer to-maskin, men en som er utmerket for folk på farten, til forelesningssalen eller på flyreiser. Dette er et nytt segmenet som vi venter mye av. Alle de store produsentene kommer nå med nye maskiner i samme kategori.

Det er neppe å ta for hardt i å hevde at nordmenn kan tenke seg en PC nummer to. Nye salgstall viser at PC-interessen er nærmest umettelig i dette landet.

Ifølge Trudeng er det neppe noe problem at man på Asus Eee må venne seg til det for mange uvante Linux.

- Det blir jo mye nettlesing på en slik maskin, og da spiller ikke operativystemet så stor rolle. Dessuten er Linux lettere og billigere, og vil fungere raskere og mer effektivt til de enkle oppavene. Det er tungt å dra i gang Windows XP på en så lett maskin.

Flere kommer

Han vil ikke oppgi noe salgsanslag, men er overbevist om at så vel Asus Eee som liknende modeller, blant annet Acer Aspire One, kommer til å selge godt.

Acer Aspire One veier omtrent det samme som Asus Eee og er også basert på Linux og en Intel Atom-prosessor. Men den koster et par hundrelaper mer og har blant annet flere eksterne utganger. Derimot er harddisken større på Asus Eee, 16 GB mot 8 GB. Begge har flashbasert disk i stedet for tradisjonell harddisk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning