Det digitale hjemmet

Del 8: – Nå begynner moroa

De forskjellige delsystemene i drømmehuset til Kristian Jakobsen i Fredrikstad er i ferd med å føye seg sammen under et felles grensesnitt. Tiden er snart inne til å gjøre den behagelige jobben og finne fram til det optimale og flotteste utstyret som skal kunne gjøre livet enklere i årene fremover.

KLART UTE: Taket og vinduene er på plass, og tiden er inne til å tenke på «innmaten».
KLART UTE: Taket og vinduene er på plass, og tiden er inne til å tenke på «innmaten».
Sist oppdatert
TILPASSES: Grensesnittet i touchpanelene kan tilpasses personlig smak og behag.
TILPASSES: Grensesnittet i touchpanelene kan tilpasses personlig smak og behag.
VEGGPANEL: De små panelene fungerer som intelligente, alternative brytere.
VEGGPANEL: De små panelene fungerer som intelligente, alternative brytere.
HJERTET: Selve hjertet i Cue-systemet og det digitale hjemmet.
HJERTET: Selve hjertet i Cue-systemet og det digitale hjemmet.

PDF av del 8

Familien Jakobsen begynner endelig å se strukturen i sitt nye digitale hjem nå, når reisingen av huset synger på siste verset og beslutningene tvinger seg fram.

Samtidig med at de siste bitene av byggeprosjektet faller på plass, ser det ut til at det digitale opplegget gjør det samme.

- Etter snubling i mørket i godt over et halvt år har vi kommet oss frem til en løsning som virker optimal for oss, sier Kristian med tydelig lettelse i stemmen.

- Huset er nå tett med tak og vinduer, en fantastisk følelse. Tiden nå går i mye tenkning, planlegging, diskusjon, lesing, surfing og tegning av hvordan dette skal henge sammen på en fornuftig, brukervennlig og minst mulig problemfri måte.

Tid for infrastruktur

Kristian endte opp med Elkomatic på bunnen til å styre strøm og temperatur, og Cue-løsningen fra YIT på topp som limet som binder det hele sammen slik at brukeren oppfatter de forskjellige digitale undersystemene som en helhet. Men han poengterer samtidig at veien er ennå lang fram til at de kan hekte ned det trådløse styrekonsollen og starte hjemmekinoen med pekefingeren.

- Vi er kun i startgropa foran neste del, som muligens kan by på utfordringer vi ikke har tenkt oss, akkurat som vi trodde at styresystemet ville være tut og kjør. Nå dreier det seg om å planlegge infrastrukturen for lyd, bilde og datadistribusjon. Det som er gledelig denne gangen er at vi har fått med oss mennesker med god kompetanse på dette området og ikke nødvendigvis må finne opp hjulet på nytt for hvert skritt vi går videre.

Med Cue-løsningen på plass har de foreløpig sett på produkter fra Leteng, HP og Sony, men bildet kan naturligvis forandre seg etter som de orienterer seg videre i markedet og oppdager nye muligheter. Utviklingen går nå svært fort på alt som har med digital styring og hjemmet å gjøre og det er ikke enkelt å holde følge på alt.

Den siste måneden har fritiden gått med til å planlegge løsningen sammen med YIT. Cue-systemet har opprinnelig vært rettet mot konferanse/hotell og møterom, men er nå tilgjengelig også for det gryende privatmarkedet. - Sammen har vi lagt grunnlaget for løsningen, der økonomi, brukervennlighet og ikke minst funksjonalitet har stått i fokus, sier Kristian. Etter alle blindveiene er han tydelig lettet over endelig å stå ovenfor noe han oppfatter som konkret og håndfast.

I den foreløpige planen skal Cue-systemet lime systemet sammen, og familien skal kunne styre de forskjellige fasilitetene via touchpaneler plassert på strategiske steder rundt i huset. Disse små panelene skal gi kontrollen over strøm (lys og temperatur), ventilasjon, lyd og bilde samt sikkerhetsalarm. De «snakker med» Cue-løsningens hjerne, en IP-basert styreenhet som vil bli plassert i det tekniske rommet i huset. Denne hjernen vil kommunisere med Elko-strømstyringen, samt lyd-/videoløsningen, med data- og eventuelt ventilasjonsanlegget i det tekniske rommet.

Personlig kreativitet

Så langt satser Kristian på å kjøre et enkelt oppsett av touchpaneler med en 3,5 tommers skjerm ved inngangspartiet. I stue-/kjøkkenområdet vil de ha et bærbart 6 tommers berøringspanel, som vanligvis befinner seg i en dokkingstasjon der det lades når det ikke er i bruk. Alternativt kan det også være aktuelt med en slik dokkbar trådløs løsning i kjelleren. Dette avhenger av hva slags PC-løsning de ender opp med, fordi en PC kan inneholde det samme grensesnittet som disse touchpanelene og dermed også styre hele huset.

Her ser Kristian for eksempel for seg en HP Touchsmart PC på kjøkkenet som gjør en egen løsning her overflødig. Han snuser også på HPs nyeste 12 tommer Pavilion TX - tablet som et mulig alternativ for styringen av huset.

Ved siden av touchpanelene og pc-ene med denne funksjonaliteten skal Elkos brytere og digitale termostater på plass. Kristian poengterer at ideen er at løsningen ikke skal være så kompleks at ikke menigmann kan benytte den. - Med tradisjonelle brytere med god design som «sikkerhet» vil vi fortsatt ha et trygt og vanlig lys og temperatur styringssystem, sier han.

- CUE-løsningen byr også på muligheter for utbygging av en løsning med delikate fjernkontroller basert på radiosignaler, slik at du ikke nødvendigvis må trekke ledninger til IR-mottagere i hvert rom.

Touchpanelenes grensesnitt er åpne for en stor grad av frihet i utforming av knapper og bakgrunner, noe som ifølge Kristian kan åpne for mye kreativ design. - Her er det muligheter for egen programmering for den som er litt over snittet interessert i data så er det muligheter for egen programmering her, men det anbefales ellers at en ekspert på området dekker denne delen. Her har også YIT mye standardisert.

Når det gjelder økonomi, understreker Kristian at en slik løsning gjennom YIT blir veldig individuell, og at det blir store forskjeller etter antall timer som man selv legger inn i trekking av ledninger, tid til prosjektering og så videre. Størrelse på løsningen og ikke minst funksjonaliteten har naturligvis også mye å si. - Etter denne forholdsvis lange tiden i søken etter det optimale systemet har vi fått en ting klart, det koster penger. Vår måte å få råd til dette er å legge inn mest mulig egeninnsats i ting som vi kan gjøre selv, slik som å strekke av mangfoldige kilometer med leggerør, cat5 kabel, strømledninger med mer. Vi har i hvert fall ikke problemer med å fylle kveldstimene våre for tiden, avslutter Kristian for denne gangen.

I de neste numrene vil vi følge Kristian i den mer detaljerte planleggingen og gjennomføringen av infrastrukturen.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også