Det digitale hjemmet

Del 2: Enklere på skrivebordet enn i praksis

Ved første øyekast virker det digitale hjemmet som grei skuring, der man shopper nettverk og styresystemer, kopler til stilige komponenter, og er oppe og kjører. Men jo nærmere husbygger Kristian Jakobsen kommer det første spadetaket, jo flere skjær dukker det opp i sjøen. Ett av dem er integrasjon.

Publisert Oppdatert

PDF av del 2

Kristian Jakobsen har innsett at han ikke bare kan bestille et elektrisk system som passer sammen med styringssystemet for huset og deretter få det montert. Det elektriske systemet må tegnes med tanke på et helintegrert digitalt system fra første stund. En av de viktigste forutsetningene for å gjennomføre det er faktisk at elektrikeren som skal gjøre jobben har den riktige kompetansen.

Elektrikerne ikke oppdatert

Siden forrige artikkel i Hjemme-PC har Kristian utnyttet pappa-permisjonen sin til å surfe rundt på nettet for å skaffe seg oversikt over hvilke systemer som eksisterer og ikke minst hvilke ulike aktører og leverandører som finnes på markedet. Men det er langt fra enkelt. - Elektrikere jeg snakker med mener at det fortsatt ikke eksisterer optimale løsninger av den typen som vi beskrev i forrige nummer, der alt er integrert i en løsning og et felles grensesnitt. Spesielt ønsket om å ha et styringssystem i Windows Mediacenter for både strømstyring, klima og multimedia kan se ut til å strande på at det ikke finnes elektrikere i Norge som har kompetanse på det.

- Slik jeg ser det nå må vi vurdere å skille disse to systemene, fortsetter Kristian, som i skrivende stund er redd han må bite i det sure eplet og legge de opprinnelige ambisjonene på hylla. - Et alternativ er da å benytte to systemer. Det ene vil være et system for multimedia der vi benytter HPs Mediasmart server og Media-extendere på de største tv'ene i stue, kjellerstue, bad og Master-soverom, samt HP TouchSmart pc på kjøkkenet. Disse nylanserte modellene er ennå ikke kommet på det norske markedet, men HP er interessert i å bidra til dette pilotprosjektet og vil ha dem klare når resten av huset er modent for det. I dette multimediasystemet vil Kristian integrere alt som kan styres via MS Mediacenter- grensesnittet, inkludert høyttalere som skal kunne streame musikk fra serveren integrert i tak og vegger i de forskjellige rommene.

Strømstyringen er det andre systemet han hadde ønsket å koble inn i Mediacenter, for å kunne styre lys, klima, ventilasjon, alarm, overvåkning og ikke minst få oversikt over driften av varmepumpe, som skal drives ved bergvarme.

På ukjente stier

Begge disse systemene lar seg kjøpes individuelt, men integrasjonen er en utfordring. Ikke minst fordi strømstyringssystemet må settes opp av elektriker som ikke har tenkt i integrasjonsretningen, mens multimediasystemet består av pc'er satt i nettverk sammen med serveren, som lagrer innholdet. Fortsatt har ikke Kristian gitt opp håpet om å finne det perfekte systemet der alt er integrert, men ettersom tiden går er han redd det ikke fins noen utprøvd løsning, slik at resultatet i beste fall må bli skreddersøm.

- Jeg finner mange ulike systemer og kan konkludere med at man får det en betaler for, sier Kristian. Fortsatt snuser han på forskjellige løsninger og aktører i markedet og nye dukker stadig opp. I neste nummer skal vi samle trådene og se på de mest aktuelle alternativene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning