Slik kan du gi PC-nødhjelp

Denne teknoguruen blåser i markedet

PC-en som lages for verdens fattige barn, er teknisk overlegen, hevder Nicholas Negroponte.

URUGUGAY: På lerretet bak Negroponte skimtes barn fra en skole i Uruguay, landet som i løpet av 2009 regner med at alle barn i landet har fått en slik PC.
URUGUGAY: På lerretet bak Negroponte skimtes barn fra en skole i Uruguay, landet som i løpet av 2009 regner med at alle barn i landet har fått en slik PC. Foto: FOTO: Morten Solli
Sist oppdatert

TØNSBERG: Nicholas Negroponte er internettguruen som fikk et kall. Han har lagt all sin lange erfaring og prestisje i prosjektet som fikk navnet One Laptop Per Child (OLPC).

Under It-tinget, et bransjetreff som går av stabelen i Tønsberg denne uken, presenterte han for første gang sine visjoner og sitt prosjekt for et norsk publikum.

Negroponte legger vekt på at han driver et idealistisk virke.

- Toppsjefen i Intel kan snakke leve av markedet. Dette er en idé som ikke kan gjennomføres etter markedsprinsipper.

- Er OLPC et u-hjelpsprosjekt?

- Absolutt. Dette er definitivt en form for u-hjelp, og har mer til felles med Verdens matvareprogram i FN-regi enn vanlig PC-salg. Profitt er helt uinteressant i denne sammenhengen.

Idealistisk framvekst

For å illustrere forteller Negroponte at OLPC slet med å finne en finansdirektør til å drive OLPC, som krever mye adminstrasjon når det skal produseres mange tusen eksemplarer av den lille grønne maskinen.

Løsningen ble å sette inn en annonse for en ulønnet stilling. Til Negropontes forbauselse strømmet det plutselig inn med søknader.

- Det viser at det er mange som er interessert i andre verdier enn penger. For det var slett ikke bare rikinger i 60-årsalderen som søkte. Jeg har i det hele tatt registrert enn enorm økning interessen for idealistiske tanker og ideer, særlig blant dagens studenter i USA, sier Negroponte til Klikk.no.

En til hvert barn

Foruten støttemidler fra privatpersoner og selskaper (OLPC støttes av blant andre Google, News. Corp og Martel), samarbeider Negroponte direkte med enkeltland. Aller fremst i "køen" er Uruguay, der myndighetene har bestemt at alle barn skal ha en OLPC-maskin.

De regner med å nå målet neste år, forteller han. Andre land som samarbeider tett med OLPC-prosjektet er Etiopia, Nigeria, Mexico, Thailand og Peru.

- Vi gjør dette på ulike måter. Oftest blir vi enige med partneren om at et bestemt antall skal produseres. Det er helt ulike utfordringer fra land til land. I Etiopia er det for eksempel ganske dårlige oppkoblingsmuligheter. Dette er lærerne vant med, og derfor lærer barna helt andre ting enn de kanskje gjør i land med bedre nettforhold. Men evnen til å lære fort og kreativt, og trolig fortere enn med andre virkemidler, har vi sett hos barn i alle landene vi har vært.

Teknisk avansert

Man skulle kanskje tro at en bærbar PC til drøyt 100 dollar holdt en elendig teknisk kvalitet.

Men å lage en PC for dels primitive bruksforhold har tvert imot bydd på spennende tekniiske utfordringer. Antennene, to stykker som kan vippes opp, gir svært godt mottak av trådløssignaler. Negroponte skryter særlig av skjermen, som er skreddersydd for å tåle sterke lysforhold.

Til våren kommer en versjon som kan kjøre både Windows og Linux. Den første versjonen kjører bare Linux. Men mange land krever Windows. Det var ikke vanskelig å få med Bill Gates på laget, forteller Negroponte.

- Bill fikk 20 ingeniører til å kaste seg over oppgaven med lage en versjon av Windows XP som fungerte bra. Vi endte opp med en hyperrask versjon.

- Ble det et prestisjespørsmål for Bill Gates å være med? Han har jo vært svært opptatt av veldedighet selv de siste årene?

- Nei, det var nok mer snakk om å posisjonere seg riktig, tror jeg. Men han var svært entusiastisk.

Kjøp to, gi bort en

I år passerte OLPC en million solgte PC-er. Det vil si, det dreier seg ofte om litt uvanlig salg. Hvem som helst kan nå bestille en OLPC-maskin, også i Norge. Men da må kunden bestille en til som skal gis bort.

Negroponte forteller at denne måten å drive veldedighet på har begynt å bre om seg. Flere firmaer i USA har tatt til seg ideen. Det er ingenting i veien for å bestille tre og gi bort to, for eksempel.

- Forhåpentlig passerer vi to millioner i 2009. Men egentlig tror jeg det blir mye mer enn det.

Terje Mjøs er konsernsjef i Ergo Group, som står bak arrangementet IT-tinget. Han er positiv til Negropontes ideer om veldighet fra bedrifter.

- Vi har ingen konkrete planer om å gjøre dette. Men jeg synes absolutt det er et godt konsept, sier Mjøs.

PÅ MISJON: Nicholas Negroponte var en svipptur innom Tønsberg onsdag for å misjonere for sitt prosejkt One Laptop Per Child.
PÅ MISJON: Nicholas Negroponte var en svipptur innom Tønsberg onsdag for å misjonere for sitt prosejkt One Laptop Per Child. Foto: FOTO: Morten Solli

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også