Ubuntu hjemmeserver

Del 6: Ekstrafunksjoner

Her er noen ekstra muligheter du kan prøve på din nye Ubuntu hjemmeserver.

Publisert Oppdatert

Her er noen programmer i «Legg til/fjern»-listen som man kan utforske videre for å utvide funksjonaliteten på serveren din.

Gnome Partition Editor

Gnome Partition Editor, eller Gparted som programmet heter, kan sammenlignes med Partition Magic som var populært på Windows før. Programmet lar deg formatere og partisjonene opp harddiskene dine.

Disk Manager

Når du legger til en ny harddisk i Linux er den ikke tilgjengelig for bruk før den er montert. Disk Manager gjør dette for deg med bare et par klikk.

GADMIN-PROFTPD

En enkel FTP-server som gjør at du kan koble til serveren din med vanlige FTP-klienter. Husk å åpne port 21 i routeren din.

MediaTomb

For å dele medier med for eksempel Playstation 3 kreves UPnP-støtte. Dette gir MediaTomb. Via et enkelt web-grensesnitt kan du bestemme hvilke filer som skal deles ut på nettverket.

Transmission BitTorrent-klient

Transmission vil allerede være installert som standard på Ubuntu-serveren din. Ved å aktivere web-grensesnitt under innstillinger kan du legge til og overvåke bittorrent-nedlastinger via nettleseren din fra andre PC-er.

MySQL Administrator

Om du har planer om å sette opp avanserte nettsider på serveren din trenger du et verktøy for å administrere MySQL-databasene dine, og da gjør MySQL Administrator jobben.

KVPM

De som er kjent med Windows Home Server vet at alle harddiskene dine blir slått sammen til en stor partisjon. I Linux kan du få til det samme med LVM. Med KVPM kan du legge til og fjerne harddisker fra en samling harddisker, men vær forsiktig. Vet du ikke hva du gjør er det lett å slette hele harddisker med noen få tastetrykk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning