Ubuntu hjemmeserver

Del 5: Fjernstyring

Slik får du tilgang til din nye hjemmeserver fra internett.

Publisert Oppdatert

Alt vi nå har tatt for oss har foregått på ditt lokale nettverk, altså på de PC-ene som er koblet til din egen router. Alt dette er mulig å gjøre fra en hvilken som helst PC som er tilkoblet nettet, så lenge nettverket ditt er tilkoblet internett.

For å gjøre det må du åpne opp og videresende enkelte porter i routeren din til serveren. Nøyaktig framgangsmåte for å gjøre dette er vanskelig å gi da alle routere er litt forskjellige, men her er portene du må åpne og videresende til serverens interne IP-adresse:

  • SSH (for filoverføring med SFTP, og eksternt skrivebord): Port 22
  • HTTP (for visning av nettsider): Port 80
  • FTP (for filoverføring): Port 21

Andre tjenester kan kreve at du åpner flere porter etter hvert.

Så snart du har fått konfigurert routeren din riktig vil du kunne få tilgang til serveren din på samme måte som det vi har beskrevet her (bortsett fra å åpne serveren i Windows-utforskeren), du må bare erstatte servernavnet med serverens eksterne IP-adresse i innloggingen. Den eksterne IP-adressen kan du for eksempel finne på www.whatsmyip.org.

DynDNS

For å gjøre det enklere, og for å slippe å huske IP-adressen din til enhver tid, anbefaler vi at du setter opp en DynDNS-konto. Dette gir deg en nettadresse av typen ola.homelinux.com, eller ola.dyndns.org, som du kan bruke istedenfor den eksterne IP-adressen når du skal koble til serveren eller se nettsider du hoster selv.

Utforsk selv

Det er fortsatt masse funksjonalitet du kan installere på serveren din, slik som FTP-server og nettbasert BitTorrent-klient. Let gjerne etter mer funksjonalitet i «Legg til/fjern..» vinduet. Det er over 20.000 programmer tilgjengelig der, så sjansene er store for at du finner det du vil ha der.

Gå videre til del 6

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning