Ubuntu hjemmeserver

Del 2: Filtilgang og skrivebord

Slik setter du opp filtilgang og skrivebordet på din Ubuntu hjemmeserver.

Sist oppdatert

Hvis du har fulgt del 1 og installert Ubuntu-server, har du allerede nå en server hvor du enkelt kan lagre og hente filer med Windows-PC-en din. Dette gjøres via SFTP-protokollen (en litt sikrere versjon av FTP). Alt du trenger er et program som støtter SFTP. Et bra gratisprogram for akkurat dette er WinSCP, som du kan laste ned fra www.winscp.net .

Når du har lastet ned og installert programmet på den andre maskinen, blir du møtt av en login-skjerm hvor du må skrive inn opplysningene programmet trenger for å koble til serveren din.

  • Host name er navnet du ga serveren din under installasjonen (SERVER i vårt tilfelle). Du kan også bruke serverens interne IP-adresse.
  • Username og Password er selvsagt brukernavnet og passordet du valgte da du installerte serveren.
  • Velg Directories i menyen til venstre og skriv inn «/media» i Remote directory-feltet. Da logger du direkte inn på denne mappen når du kobles til serveren. Det er lurt fordi ekstra harddisker vil dukke opp som mapper her når du installerer dem, og fordi du slipper å bla gjennom resten av filsystemet, som kan se ganske rotete ut for dem som ikke er vant til det.
  • Trykk Save, og dobbeltklikk deretter på oppføringen du har laget for å koble til serveren. Du kan nå overføre og hente filer fra serveren via WinSCP.

Selv om du nå har satt opp at du skal logge rett inn på mappen kalt «media» vil du fortsatt ha tilgang til hele filsystemet ved velge «root» i mappestrukturen til venstre.

Nettside

Du har nå også en nettside oppe og går. Skriv inn navnet på serveren din i nettleseren, og du får opp en enkel side med sort tekst på hvit bakgrunn hvor det står «It works!».

Du kan legge inn din egen nettside ved å bruke WinSCP. Gå på Root i mappestrukturen til venstre, finn mappen kalt «var». Her vil du finne undermappen «www» og det er her nettsiden lagres. Her ligger det allerede en fil kalt index.html. Bare kopier over denne med dine egne filer, og dermed har du din egen nettside fra din egen server.

Hvis du ønsker en enklere adresse enn din eksterne IP-adresse, kan du bruke tjenester som www.dyndns.com.

Installer skrivebord

Selv om du nå har en server og kan få tilgang til filene på den, er den ikke spesielt funksjonsrik, eller spesielt enkel å bruke. For å endre på det må vi installere et skrivebord på serveren slik at du slipper å bare forholde deg til tekstlinjer. Serveren din må være tilkoblet internett før du gjør dette.

-Logg på serveren din ved å skrive inn brukernavnet og passordet du valgte under installasjonen. Du vil da få opp en linje som hvor det står noe sånt som «ola@server:~$». Det betyr at kommandolinjen er klar til å ta imot kommandoer fra deg. Heldigvis er det kun en kommando du trenger å skrive før du kan gå over til å bruke mus og tastatur i et ordentlig grafisk grensesnitt.

-Skriv inn følgende: sudo apt-get install ubuntu-desktop

-Trykk Enter. Du vil da bli bedt om å skrive inn passordet ditt igjen. Gjør dette og trykk Enter igjen.

-Serveren vil så spørre deg om du er sikker på om du vil fortsette. Trykk «Y» og Enter, og installasjonen av skrivebordet starter. Denne prosessen kan ta en stund (alt fra 20 minutter til over en time), så bare vær tålmodig. Det kan hende skjermen blir helt sort underveis. Det er bare strømsparingen som slår inn. Trykk på en av piltastene for å få skjermbildet tilbake igjen.

-Når installasjonen er ferdig vil den nederste tekstlinjen være:

«* Reloading system log daemon». Når du ser dette kan du starte serveren på nytt ved å skrive «sudo reboot» og trykke Enter. Når maskinen starter igjen vil du bli møtt av en ordentlig innloggingsskjerm hvor du kan skrive inn brukernavn og passord for å logge på serveren.

Gå videre til del 3

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også