Bredbånd på toget til jul

Skien-Lillehammer blir den første togstrekningen i Norge som får trådløst bredbånd.

Publisert Oppdatert

Etter forsøkene med mobilt bredbånd på Gjøvikbanen i år, skal trådløst bredbånd nå endelig rulles ut i fullt monn på norske togstrekninger.

NSB har inngått kontrakt med engelske Nomad Digital, som skal installere servere, rutere, programvare. kontaktpunkter og annet nødvendig utstyr på norske tog.

- Det er for tidlig å si noen dato, men vi håper å kunne tilby kunden trådløst bredbånd på strekningen Skien-Lillehammer fra rundt nyttår, forteller markedssjef Ståle Nistrov i NSB persontog.

Ukjent pris

Nistov lover at at så å si alle tog på denne strekningen vil ha tilbud om bredbånd, bortsett fra noen få av rushtidstogene. Det er en god nyhet for drammensere som jobber i Oslo, for eksempel.

- Jeg vil tippe at 80-90 prosent av togene mellom Oslo og Drammen får bredbåndstilbudet.

Det er ikke avklart hvordan tilbudet skal selges, og Nistov vil ikke si noe om pris. Billettene kan komme som en integrert del av billett-tilbudet, eller selges separat. NSB jobber nå med å få med seg de norske teleoperatørene.

- Vi vil samarbeide med alle operatører som har dekning på strekningene om å gi så god dekning som mulig, sier Ståle Nistov.

Film og underholdning

I tillegg til tilbudet om trådløst bredbånd for passasjerer med egen pc, vil det bli mulig å leie håndholdte mediespillere. På de lengre strekningene kommer det egne underholdningstilbud.

- På togrutene Oslo- Bergen og Oslo-Trondheim, for eksempel, vil vi tilby nyheter, filmer, spill og annen underholdning. Dette regner vi med å få på plass i løpet av første halvår 2009.

Noen av disse tjenestene kan tilbys uavhengig av internettdekningen. Men det er ikke avklart nøyaktig hvordan den tekniske løsningen vil se ut til slutt.

Svenske priser?

I Sverige har internett på togene vært et tilbud i flere år. Nistov antyder at de vil titte litt på prissettingen i nabolandet.

- Men de har et eldre system enn det vi skal implementere nå, sier han.

Nettsidene til SJ (Svenska Järnbanen) viser at internett kan bli en dyr fornøyelse, i alle fall for sporadiske brukere. Tjenesten er til salgs enten som tillegg til billetten eller som måneds- og årskort.

Svenskene tar 49 kroner for en halvtime, 69 for en time og 89 for to timer. Månedskort for internettilgang ligger på 599 kroner, mens SJ krever 5990 svenske kroner for et helt år med nettilgang på toget.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning