Asus Eee og Acer One selger som hakka møkk:

Braksuksess for minibærbare

De ekstra små bærbare maskinene er årets store PC-suksess, viser ferske salgstall.

NETTET ER PC-EN: Med et weblager på 50 GB vil du alltid ha tilgang til  nødvendige dokumenter.

NETTET ER PC-EN: Med et weblager på 50 GB vil du alltid ha tilgang til nødvendige dokumenter. Foto: FOTO: eeepc.in

Publisert Oppdatert
ASPIRE ONE: Acers mini-PC er en klar vinner i PC-markedet i år.

ASPIRE ONE: Acers mini-PC er en klar vinner i PC-markedet i år. Foto: Foto: Acer

De store, tradisjonelle PC-produsentene Dell, HP og Fujitsu Siemens selger færre PC-er enn i fjor. Årets vinnere i markedet heter Asus, Acer, Toshiba og Apple. Det viser salgstallene for tredje kvartal som er presentert i Finansavisen.

Den største taperen er Fujitsu Siemens, som solgte 53 prosent færre maskiner i årets tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i 2007. Nedgangen for HP og Dell var på henholdsvis 10 og 7 prosent.

500 om dagen

Derimot har merker som Asus og Acer tatt helt av. Hovedgrunnen er at disse to har satset på mini-PC. Asus Eee og Acer Aspire One selger svært godt.

- Vi selger minibærbare i bøtter og spann, sier salgssjef Are Sørum Langås i nettbutikken Amentio til Finansavisen, som anslår at han selger opp mot 500 slike maskiner om dagen.

LES VÅR TEST AV ASUS EEE PC 900 HER

Ifølge Langås går ikke salget på bekostning av vanlige bærbare PC-er. Men mange vil ha en ekstra reise-PC som er superlett og samtidig velegnet til e-postlesing, surfing og annen enkel PC-bruk.

Gigantene følger konkurransen fra Acer og Asus med argusøyne. Dells nye minibærbare, Mini 9, kommer snart til Norge, i likhet med HP Mini Note.

LES OGSÅ: Kostbar småtass: Asus Lamborghini

Linux nidoblet

Maskinen som startet denne bølgen var Asus Eee PC i Linux-versjon, som kom for nøyaktig ett år siden. Siden har flere av de andre leverandørene også fulgt opp med Linux-maskiner, mens Eee Pc nå også finnes i Windows-versjon. Asus har solgt vel 25.000 av Eee PC i tredje kvartal.

LES OGSÅ: Ny Eee Pc på vei

Det er ikke så vanskelig å overvinne skepsisen til Linux som man kanskje skulle tro.

- For dette segmentet er Linux det beste operativsystemet. Hva naboen bruker er markedets viktigste salgskanal. Når mange nok får Linux i huset, og det fungerer godt, anbefaler de Linus til andre. Samtidig blir de også «help desk», sier salgsdirektør Egil Kvamme i Acer til Finansavisen.

Prisgunstig

Acer solgte 10.500 av sine minibærbare med Linux i tredje kvartal, mens Windows-variantene solgte 39.000 eksemplarer.

Microsofts Windows Vista blir for tungt for disse lette maskinene, derfor har Acer heller satset på Windows XP i sine Windows-versjoner av de minibærbare.

Et moment som taler for Linux er pris. Siden Windows-lisenser utgjør nær 1000 kroner, blir utslaget på prisen mer merkbart når de billigste mini-PC-ene koster rundt 2500 kroner.

SJEKK VÅR BILDESERIE OM MINI-PC-ER

KLIKKS PRISGUIDE FOR BÆRBARE PC-ER FINNER DU HER

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning