Anonym på nett:

Slik surfer du sporløst

Å være anonym på nettet er vanskelig, men ikke umulig. Vi viser deg hvordan.

SKJERM DEG SELV: Det er mange gode grunner til å være anonym på nettet.
SKJERM DEG SELV: Det er mange gode grunner til å være anonym på nettet. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Sist oppdatert

Når du surfer på nettet og sender epost, legger du igjen masse spor. Vi skal gi deg noen tips om hvordan du kan være så anonym som mulig i din nettaktivitet.

Her er noen grunner til at du kan få et økt behov for å skjule identiteten din på nettet:

1. Massiv sporing

Først og fremst lagres aktiviteten i nettleserloggen. I tillegg blir det på mange nettsteder registrert at din pc har vært "på besøk".

Pc-ens "adresse" (ip-adressen) og såkalte cookies (informasjonskapsler) gjør at nettstedene kan samle inn informasjon om din nettbruk.

Informasjonen kan utnyttes til kommersielle formål som reklame og markedsføring, men også til å gjøre det enklere for deg å besøke nettstedet om igjen, siden påloggingsdataene tas vare på.

2. Mangel på kontroll

Du legger igjen en haug med spor du har lite kontroll over når du bruker sosiale nettverk som Facebook og Myspace og web-baserte epost-tjenester.

- Selv om de fleste tjenestene på papiret går med på at du selv eier innholdet ditt, gir du dem i vilkårene en lisens som gjør at de står fritt til å bruke innholdet akkurat slik de selv ønsker, sier Olin Amdam i Forbrukerrådet til Aftenposten .

Les også:

Slik kjøper du tv

Beste tv-kjøp i 4 prisklasser

3. Id-tyverier

Selvfølgelig kan informasjonen du legger igjen også utnyttes av kriminelle.

Økningen i ID-tyverier de siste årene har vært mulig nettopp fordi informasjonssikkerheten på nettet ikke er vanntett.

Norsis og Datatilsynet har laget en test der du selv kan sjekke hvor eksponert du er for id-tyveri. Ta den her.

4. Økt overvåking

Overvåkingen av trafikken på nett og mobil trappes kraftig opp. I Norge skal myndighetene snart ta stilling til EUs datalagringsdirektiv, som vil medføre omfattende sporing av dine nettvaner, epost- og mobilbruk.

Denne videoen fra Datatilsynet forklarer hvordan den nye loven vil virke:

Politimyndighetene kan da få tilgang til data om hvem du utveksler epost med og når eposten blir sendt.

Det skal lagres opplysninger om hvem du snakker med i telefonen når, og hvor du da befinner deg. Dessuten logges tidspunkt og varighet av nettoppkoblingen, IP-adresser og bruker-ID for internettadgang og opplysninger om utstyr du bruker ved oppkobling.

5. Truet ytringsfrihet

Selv om det er høyst sannsynlig at informasjon du legger igjen på nettet blir liggende urørt, er det mange som kjenner et kaldt 1984-gufs ved tanken på alt som skal logges.

Frykten for overvåking kan i seg selv være en trussel mot demokratiet, mener Ove Skåra, informasjonssjef i Datatilsynet, til Klikk.no.

- Mangel på beskyttelse kan ha en nedkjølende effekt. Man er kanskje mer forsiktig med ord og uttrykk. Vi må ikke glemme at det ofte er de som har kontroversielle meninger, som driver samfunnet framover, sier Skåra .

6. Rett til å være privat

Du trenger slett ikke bedrive lyssky virksomhet for å føle at noe bør være privat.

- Det er en selvfølge at man har rett til å være privat, ikke fordi man har noe å skjule, men av prinsipielle årsaker, sier Ove Skåra

At retten er nedfelt i menneskerettighetene og personligopplysningsloven bør være overflødig å nevne, mener han.

Men hvordan gjør du det? Under følger noen tips om hvordan du surfer sporløst, anonymiserer pc-en og får kontroll på eposten.

Les også:

Denne kan redde pc-en din

Vasket 10.000 murstein for å bygge hus

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også