Shuttle X50 touchscreen Linux pc

Se, en pc uten tastatur og mus

Denne kler stua di. Men virker den? Vi har prøvd.

Shuttle X50 har trykkfølsom skjerm og Linux.
Shuttle X50 har trykkfølsom skjerm og Linux. Foto: FOTO: ESPEN KLEM
Sist oppdatert
Tynn og strøken. Kan også lett monteres til veggen.
Tynn og strøken. Kan også lett monteres til veggen. Foto: FOTO: ESPEN KLEM

Da vi fikk pressemeldingen fra Shuttle om den nye X50 ble vi frelst. Pakken lovet ultatynn 3.6 cm pc med trykkfølsom skjerm uten tastatur og mus og strøkent design. Dette måtte være den perfekte pc for kjøkkenet, for å sjekke nyheter, oppskrifter, været og busstider. Vi testet modellen X500V som har minne, harddisk og OpenSuse ferdig installert, men versjonen som selges i Norge kommer uten harddisk, minne og operativsystem.

Dessverre klarte ikke maskinen å leve opp til forventningene.

Første skuffelse kom allerede under installasjonen av operativsystemet som lå klart på maskinen. For å sette opp systemet måtte vi opprette en brukerkonto. For å lage brukerkontoen måtte vi skrive inn brukernavn og passord. Men siden maskinen ikke hadde noe tastatur, var dette umulig. Det virtuelle tastaturet i Linux fungerer først når du er logget inn. Blindgate. Vi måtte krype til korset og koble på tastatur.

Strengt tatt fungerer det virtuelle tastaturet svært dårlig også når du har maskinen oppe. Knappene er for små og operativsystemet er ikke tilpasset trykkfølsom skjerm. Litt merkelig at Shuttle ikke har satset på en Linux-distribusjon som er mer tilpasset trykkeskjermer, for eksempel Ubuntu Mobile eller Intels lekre prosjekt Moblin. Alternativt Windows 7 med Touch.

Vi kontaktet produsenten og lurte på om det var meningen at man måtte koble på mus og tastatur for at maskinen skulle fungere skikkelig:

- Å, nei. Vi forventer ikke at den skal brukes helt uten tastatur og mus. Derfor selger vi det i tillegg for de som vil. Trykkskjermen er jo "gadgety" på en måte som kanskje ikke er riktig for alle, men det gjør likevel maskinen innovativ å bruke. Det kommer også an på hvilken applikasjon som benyttes. Til presentasjoner for eksempel fungerer det bra, sier presseansvarlig Christian Scheibel i Shuttle til klikk.no i en epost.

Svært tregt nettverk

Etter å ha svelget den første skuffelsen, gikk vi inn for å gi den en skikkelig sjanse. Jeg brukte nettjenesten netvibes.com som er en starside med fine muligheter til å personalisere. Tanken var å sette opp en startside som automatisk hentet inn informasjonen jeg ønsket å følge med på, slik at den bare var få trykk unna.

Dessverre fungerte det svært dårlig. Jeg har et svært raskt trådløst nett hjemme. Likevel klarte ikke X50 å utnytte nettverket skikkelig. Den koblet seg på nettet fint, men responstiden var ekstremt lang på hver eneste forespørsel. Dette skyldes ikke treg forbindelse, siden jeg målte hastigheter opp mot fire megabits i sekundet på Shuttle X50. Problemet var at det tok så lang tid før nedlastningen startet.

Dette kombinert med irritasjonen over lite presis trykkskjerm gjorde at maskinen i praksis ble mindre og mindre brukt de ukene jeg hadde den til test hjemme.

Da vi rigget den opp på nytt på kontoret for å ta bilde av den, ga den helt opp. Trykkskjermen nektet rett og slett å reagere og maskinen gikk helt i lås.

Det er mulig at vårt testeksemplar var et mandagsprodukt og at feilene vi opplevde med nettforbindelsen ikke er representativet. Hovedinntrykket er likevel en litt for dyr, men veldig stilig maskin som egentlig ikke fungerer til det den er laget for.

Hos produsenten finner du full spekk for Shuttle X50. Husk at maskinen selges uten harddisk og minne, slik at totalprisen blir høyere enn salgsprisene listet nedenfor.

Les også:

Her er de beste flatskjerm-kjøpene

Vi har testet verdens råeste innesykkel



Denne saken ble første gang publisert 19/11 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også