CDBurnerXP: Åpningsbildet.=

CDBurnerXP: Åpningsbildet. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

Med Windows Vista kom muligheten for å brenne direkte til CD/DVD uten å gå veien om et eget program.

Likevel er foretrekker mange å bruke et eget brenneprogram.

Årsaken til det er at de fleste brenneprogrammer har funksjoner du ikke får i Vista, som å lage lyd-cd-er, brenne MP3-filer, kopiere CD og DVD. En viktig funksjon er om du skal håndtere såkalte ISO-filer, altså at CD-en eller DVD-en leses og vises akkurat på samme måte på PC-en som i en DVD-spiller, og kan kopieres med alle funksjonene intakt.

Under har vi listet 9 gode brenneprogram.

Les også: 100 nyttige gratisprogrammer

1. CDBurnerXP

Dette er et lite, men effektiv og populært verktøy for brenning av CD-er og DVD-er. Programmet har også funksjoner for både å lage og brenne ISO-filer, alle CD-/DVD-formater - også HD og Blu-ray.

Du kan også lage lyd-CD-er fra MP3-filer, datadisker, kopiere lyd og data-CD-er (uten kopisperre) og kan slette alt innhold på en RW-plater.

Last ned CDBurnerXP her

CDBurnerXP: En favoritt blant mange _brennere_. Gode funksjoner og støtter DVD selv om navnet tilsier noe annet.=

CDBurnerXP: En favoritt blant mange _brennere_. Gode funksjoner og støtter DVD selv om navnet tilsier noe annet. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

2. Magic ISO

Liker du å arbeide med ISO-filer, kan du ta en kikk på Magic ISO. Kort forklart er en ISO-fil et eksakt bilde av en CD eller DVD.

Det gjør filformatet velegnet om man ønsker å ta backup av DVD-er eller CD-er eller for lagring og avspilling digitalt. Først og fremst fordi du kun får med én fil per CD/DVD å gjøre.

ISO-filen kan lett brennes tilbake på en CD/DVD og vil da være en eksakt kopi av originalen.

Dette er en bra måte å sikre seg at man beholder kvaliteten på originalen intakt, spesielt for CD-er eller DVD-er som får hard medfart, som barnefilmer.

I tillegg kan du bruke ISO-filer for å spille av innhold via en såkalt virtuell CD-/DVD-rom. Dette kan være en hensiktsmessig måte å spille av film på (slipper støyen fra DVD-spilleren på PC-en) og en lettere måte å ha oversikt over filmtitlene dine.

Ulempen er at det ISO-filer krever en del lagringsplass. Med Magic ISO kan du også opprette ISO-filer, lage oppstartsbare CD-er og redigere eksisterende ISO-filer.

Last ned Magic ISO her

MagicISO: ISO-filer kan være en ryddig måte å ta sikkerhetskopi av filmer og spill siden en ISO-fil representerer et _bilde_ av en CD eller DVD og inneholder all informasjon. En ISO-fil kan senere gjøres om til en fysisk CD/DVD igjen.=

MagicISO: ISO-filer kan være en ryddig måte å ta sikkerhetskopi av filmer og spill siden en ISO-fil representerer et _bilde_ av en CD eller DVD og inneholder all informasjon. En ISO-fil kan senere gjøres om til en fysisk CD/DVD igjen. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

3. ImgBurner

Som navnet røper er dette et program primært for å lage imagefiler, altså ISO-filer. Noe i samme gate som Daemon Tools og Magic ISO.

Programmet er lite og enkelt, om enn med et litt trist design. Raskt verktøy for å lage ISO-filer. Støtter også HD DVD og Blu-ray. Mange innstillingsmuligheter.

Last ned ImgBurner her

ImgBurner: Populært og mye brukt program for brenning av ISO-filer.=

ImgBurner: Populært og mye brukt program for brenning av ISO-filer. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

4. Amazing CD & DVD Burner

Et svært enkelt program med et like enkelt (og litt kjedelig) brukergrensesnitt. Programmet er gratis, men du får spørsmål om å oppgradere til en Pro-versjon til 25 dollar. Gratisversjonen vil være mer enn nok for de fleste.

Last ned Amazing CD & DVD Burner her

5. Burn4Free CD & DVD

Enkelt brenneprogram med norske menyer.

Du får spørsmål om du ønsker å starte programmet i «nybegynner»modus, noe som kan lette brennejobben for alle som ikke er veldig datakyndige.

Programmet inneholder mange funksjoner, men dessverre kan programmet oppleves som litt masete siden programmet ofte laster ned tilleggsfunksjonalitet.

I tillegg blir du til en viss grad eksponert for reklame. Programmet er gratis og er verdt et forsøk.

Last ned Burn4Free CD & DVD her

Burn4Free: Program med mange funksjoner, men du må regne med å besøke produsentens hjemmeside for nedlasting av tileggsprogramvare i ny og ne.=

Burn4Free: Program med mange funksjoner, men du må regne med å besøke produsentens hjemmeside for nedlasting av tileggsprogramvare i ny og ne. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

6. SilentNight Micro CD/DVD/ISO/Audio Burner

Kompakt brenneprogram som fikser elementære brennebehov. Ikke mye fancy, men et program som mange litt mer øvede brukere nok vil finne som et greit alternativ.

Last ned SilentNight Micro her

SilentNight Micro er et lite og kompakt brenneprogram.=

SilentNight Micro er et lite og kompakt brenneprogram. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

7. DeepBurner

Et enkelt og ryddig gratisprogram som hjelper deg med enkle brenneoperasjoner. Programmet finnes i en Pro-versjon (25 dollar) med en del mer funksjonalitet. Programmet har en lav brukerterskel og har guider som spør om hva du vil gjøre. Finnes på mange språk men dessverre ikke norsk.

Last ned DeepBurner her

DeepBurner: Guider deg gjennom dine oppgaver på en enkel og ryddig måte. Kan være en fordel for nybegynnere.=

DeepBurner: Guider deg gjennom dine oppgaver på en enkel og ryddig måte. Kan være en fordel for nybegynnere. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

8. Free Easy Burner CD DVD

Et enkelt og oversiktlig brenneprogram som dekker de mest vanlige brennebehov, som kopiering av CD/DVD, lage lyd/MP3-CD med mer. Programmet forsøker med jevne mellomrom å sende deg til produsentens hjemmeside, noe som av og til er litt plagsomt.

Last ned Free Easy Burner CD/DVD her

Free Easy Burner CD DVD: Nok et enkelt program for CD- og DVD-brenning.=

Free Easy Burner CD DVD: Nok et enkelt program for CD- og DVD-brenning. © FOTO: Skjermbilde fra programmet.

9. Daemon Tools Lite

Daemon Tolls Lite er strengt tatt ikke et brenneverktøy, men vi har tatt det med fordi det er et svært nyttig CD/DVD-verktøy. Mange mener dette er et "må-ha"-verktøy på PC-en. Ikke bare kan Daemon Tools lage ISO-filer, du kan også bruke Deamon Tools til å emulere virtuelle CD/DVD-stasjoner på din PC.

Programmet har en brennefunksjon, men krever at du laster ned et nytt program,.Astroburn. Du vil da få en "integrert" brennefunksjon også i Daemon Tools.

Det betyr at du kan bruke ISO-filene dine som om de var fysiske plater. Ganske praktisk spesielt for spill og film som brukes ofte og som utsettes for stor slitasje.

Last ned Daemon Tools her

(Download-knapp til høyre på siden)

100 gratis Vista-programmer=

100 gratis Vista-programmer © gratis

Hvilket brenneprogram bruker du?

Bruker du andre brenneprogram som du mener er bedre enn de vi har listet? Tips oss i kommentarfeltet under artikkelen.

Les mer på:

Klikk Teknologi

Klikk Motor

Klikk Friluft

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!