Aldri før har det vært mer skadelig programvare i omløp. Bare i 2008 er økningen på 200 prosent. Fellesbetegnelsen på såkalt ondsinnet programvare er malware og inkluderer alt fra virus til programmer som bruker PC-en din for å angripe andre eller for å spre søppelpost.

Har du spørsmål om datasikkerhet?

Nettmøte med Dag Arne Jerstad torsdag 4. desember kl. 13-15

- Hovedtrenden i 2008 er at det har vært en eksplosjon i antall malware , sier Dag Arne Jerstad i F-secure.

- I starten fikk vårt analysesenter kanskje inn ett skadelig program i måneden. Nå analyserer vi 80.000 programmer hver dag, sier Jerstad.

Høy kvalitet

- Hvem lager disse programmene?

- Dette er ikke lenger gutteromsstreker av kvisete tenåringer. Det vi ser i våre analyser, er at dette er avansert koding gjort av profesjonelle programmerere, sier Jerstad.

Hva er hensikten med å lage slike skadelige programmer?

- Det er helt klart i vinnings hensikt. Tidligere var dette personer med litt tvilsomme holdninger. Nå er det regelrett kriminelle personer og organisasjoner som står bak, hevder Jerstad.

Han sier at i mange land kan programmering være en vei ut av fattigdommen. Dessverre så er ikke utsiktene til en godt betalt IT-jobb like gode for alle og da kan programmering for kriminelle være det alternativet som sikrer familien en inntekt de kan leve av.

Les også: Her kan du laste ned gratis antivirus

Ikke virus

- Virus er det lenge siden vi har sett. Ikke at virusene ikke finnes, men fordi både antivirusprogrammene, operativsystemene og programvaren generelt er blitt sikrere, er ikke dette det største problemet lenger, sier Jerstad.

- Teknikkene som brukes blir stadig mer sofistikerte. I år har antallet botnets - nettverk av infiserte PC-er som kontrolleres av en person eller en kriminell «gjeng» økt. Disse nettverkene av infiserte PC-er brukes for å oppnå egen vinning, sier Jerstad.

Han forteller at flere lever av å leie ut sine «nettverk» til andre med uærlige hensikter. Enten for å bruke PC-ene i samordnede angrep eller for å distribuere spam.

Les også: Er PC-en din full av hull?

Også i Norge

Det er ikke bare i Øst-Russland, Asia og Sør-Amerika man finner personer som kontrollerer større nettverk med infiserte PC-er. De finnes også i Norge.

- Vi har en person sør for Oslo som kontrollerer et stort nettverk med infiserte PC-er, forteller Jerstad.

Spør om datasikkerhet: Nettmøte med Dag Arne Jerstad i F-secure torsdag 4. desember kl. 13-15. Send inn dine spørsmål her.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!