Tyngdefeltene er svært ulikt fordelt over kloden vår. Med dagens nitide overvåking av klimafaktorer er det viktig å vite hvordan tyngdekreftene virker ulike steder på jorda, siden det har betydning for høydemålinger. Og nøyaktige høydemålinger trengs for å registrere endringer i for eksempel havnivået, istykkelse eller grunnvann.

I september skal ESA sende opp en satellitt som kommer til å revolusjonere forskernes forståelse av tyngdefeltene på jorda. Målingene som satellitten GOCE foretar kommer til å gi de mest nøyaktige dataene noen sinne over jordas gravitasjon.

For å kunne gjøre jobben sin, må GOCE fly i en uvanlig lav bane til satellitt å være. Den vil fly så lavt at den blir bremset opp fordi den toucher litt borti atmosfæren. For å motvirke den effekten har GOCE små vinger, og en ionemotor som motvirker det såkalte draget fra toppen av atmosfæren.

GOCE er den første av seks satellitter i ESAs Earth Explorer-program. Alle satellittene skal på hvert sitt vis studere jorda og menneskenes påvirkning, av stor betydning i den pågående klimaforskningen.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!