Nye sjokkregler for turister

USA kan ta PC-en din

KAN TA PC-EN: Tollere ved USA-grensene kan nå fullt lovlig ta fra deg  din PC, mobiltelefon, Ipod, ekstern-harddisk, til og med pocketbøker og personlige notater, uten at de trenger å oppgi en grunn.
KAN TA PC-EN: Tollere ved USA-grensene kan nå fullt lovlig ta fra deg din PC, mobiltelefon, Ipod, ekstern-harddisk, til og med pocketbøker og personlige notater, uten at de trenger å oppgi en grunn. Foto: FOTO: AFP/Bill Pugliano
Sist oppdatert

Kampen mot terror får stadig nye utslag. Ifølge nye regler som nå er offentliggjort, har ansatte ved grensene nå full anledning til å beslaglegge din PC, mobiltelefon, iPod eller annet elektronisk utstyr på ubestemt tid, og uten å måtte henvise til noen bestemt begrunnelse.

Og loven gjelder ikke bare datautstyr. Alle "papirer og annen skriftlig dokumentasjon" kan samles inn for gransking, gjennomgang, oversettelse eller andre formål. Dermed kan du også bli bedt om å gi fra deg pocketbøker og tømme lommene for kvitteringer og papirlapper.

Terror-lov

Departementet for innenrikssikkerhet, Departement of Homeland Security (DHS), som ble opprettet i kjølvannet av terroranslaget 11. september 2001, står bak de nye reglene. DHS er den overordnede myndigheten for immigrasjons- og tollmyndighetene.

Reglene gjør det også mulig for de ulike myndighetene å dele informasjon de finner hos passasjerene med hverandre, uten at de får vite om det. Det skal være hensynet til rikets sikkerhet som nødvendiggjør slike regler.

"Gransking av dokumenter og elektroniske dokumenter er et avgjørende virkemiddel for å avdekke informasjon om terrorisme, narkotikasmugling og andre nasjonale sikkerhetsanliggender", skriver DHS i sin redegjørelse for de nye lovreglene.

STRENGERE: Sikkerhetsminister  Michael Chertoff (midten) observerer en grensekontroll ved innreise til Sterling i Virginia i 2005. De nye reglene er helt nødvendige for å bekjempe internasjonal kriminalitet og terrorisme, mener Chertoff, som imidlertid møter massiv kritikk.
STRENGERE: Sikkerhetsminister Michael Chertoff (midten) observerer en grensekontroll ved innreise til Sterling i Virginia i 2005. De nye reglene er helt nødvendige for å bekjempe internasjonal kriminalitet og terrorisme, mener Chertoff, som imidlertid møter massiv kritikk. Foto: FOTO: REUTERS/Shaun Heasley

Ifølge DHS har reglene vært praktisert i lang tid, og så vel "voldelig jihadist-materiell" som barnepornobilder skal ha blitt avdekket på denne måten. Det er politiske motstandere og personverngrupper som har presset fram en offentliggjøring av reglene, skriver avisen Washington Post.

Hard kritikk

Reglene angir at dataene kan beholdes en "rimelig" tidsperiode, uten å spesifisere dette nærmere. Det oppgis at forretningsmessig og juridisk informasjon skal beskyttes, men det er ikke planlagt konkrete tiltak for hvordan myndighetene skal behandle medisinske og finansielle opplysninger.

Kritikken mot den nye loven er hard.

- De sier at de kan skumme gjennom all informasjon i den bærbare pc-en til en reisende uten fnugg av bevis på at vedkommende bryter loven. Det eksisterer ikke kriterier for hvem sine datamaskiner de kan søke gjennom, sier Greg Nojeim, rådgiver ved Center for Democracy and Technology, til Washington Post.

- Aldri i Norge

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet har selv opplevd å få kofferten gjennomsøkt og ødelagt av amerikanske myndigheter.

- Det var jo en ubehagelig opplevelse. Det lå en usignert lapp oppi om at dette skulle jeg bare være glad for, for det var gjort av hensyn til rikets sikkerhet. Men regningen for skaden på kofferten fikk jeg være så god å betale selv, sier Apenes til Klikk.no.

Apenes er rystet over det nye reglementet i USA, men ikke bekymret for at vi får lignende tilstander i Norge.

- Det er ikke noe slikt på gang i Europa. Visst kan politiet gjennomsøke kofferten din og beslaglegge PC-en, men det er grunnlovsfestet at det da må foreligge en mistanke.

Tilsynsdirektøren har heller ingen tro på at de nye reglene vil være særlig effektive i kampen mot kriminalitet og terrorisme.

- Hvis man ønsker å kommunisere farlige opplysninger, lar det seg gjøre uansett, sier Apenes.

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også