Med den bærbare på ferie

10 ferietips for PC-brukere

For mange er det like selvfølgelig å ta med PC-en på ferie, som å ta med kortbukser og solbriller. Vi har noen ferietips for PC-brukere.

VÆR SMART: Laptopen blir gjerne med på ferie. Slik bruker du den lurt.
VÆR SMART: Laptopen blir gjerne med på ferie. Slik bruker du den lurt. Foto: iStockphoto
Sist oppdatert

1. Spar strøm

På ferie kan det ofte være begrenset tilgang til strøm. Da gjelder det å gjøre de tiltakene som kan gjøres for at batteriet skal vare lengst mulig.

Ved å justere ned lysstyrken på skjermen kan du øke batteritiden betraktelig. Hvordan dette gjøres, varierer fra maskin til maskin. Ofte er det Fn-tasten sammen med piltasten nedover eller til venstre, eller Fn og en av F-tastene. Dette kommer som regel greit fram av symboler på tastaturet, som for eksempel en sol. En tilsvarende tastekombinasjon finnes for å øke lysstyrken igjen. Enkelte maskiner har også programvare som kan justere dette.

Hvis du ikke bruker bluetooth eller trådløst nettverk, slå det av.

2. Nytt batteri

Dersom batteriet i PC-en din har blitt svekket med tiden, kan du vurdere å kjøpe nytt batteri. Disse koster gjerne mellom 1000 og 1500 kroner, så hvor vidt det er verdt det må du vurdere. Enkelte PC-modeller har også mulighet for installasjon av et ekstra batteri, noe som vil kunne doble batteritiden. Informasjon om batteri får du ved å henvende deg til en forhandler eller produsenten av maskinen din.

3. Pass på temperaturen

KJØLIG: En kjøleplate er en god investering hvis den bærbare PC-en svetter i sommervarmen. Denne modellen fra Belkin koster fra 160 kroner på nett.
KJØLIG: En kjøleplate er en god investering hvis den bærbare PC-en svetter i sommervarmen. Denne modellen fra Belkin koster fra 160 kroner på nett.

Bærbare PC-er er svært kompakt bygget og ved kjøring av tunge programmer eller spill øker temperaturen, noe som fort merkes på selve maskinen. Når sommervarmen kommer i tillegg, kan det bli ekstra varmt. Pass derfor på temperaturen. Blir det veldig varmt, kan du vurdere å anskaffe en kjøleplate for ekstra lufting. Kjølere med merker som Zalman og Akasa selges av flere nettbutikker for rundt 400 kroner.

4. Ny strømforsyning

Strømforsyninger til bærbare PC-er støtter gjerne spenninger fra 100-240 volt. Det vil si at du kun ved å skaffe deg passende veggkabel kan bruke PC-en også i land som har 110 volt nettspenning.

Ønsker du å bruke PC-en på 12 volt, enten i bil, båt eller på hytta, får du kjøpt en såkalt «inverter» slik at du kan koble til 230-voltutstyr direkte. Du taper imidlertid noe strøm med en slik konvertering. Et bedre men litt dyrere alternativ er å kjøpe en 12 volts strømforsyning fra PC-produsenten slik at du kan koble PC-en til 12 volt direkte. En inverter som konverterer 12V til 230 V koster fra omtrent 250 kroner på nettbutikkene.

5. Unngå tyveri - lås fast PC-en

Har du PC-en stående en plass der andre ukjente har eller kan få tilgang til den, kan en låsewire til noen få hundrelapper være et nyttig innkjøp. Alle bærbare maskiner har inngang for låsewire, og med nøkkel eller kode er det bare du som kan flytte PC-en.

6. Mobilt internett

LÅS: Sørger du for å feste andre enden av denne låsekabelen i noe som ikke lar seg flytte, så forsvinner ikke PC-en.
LÅS: Sørger du for å feste andre enden av denne låsekabelen i noe som ikke lar seg flytte, så forsvinner ikke PC-en.

Har du mobildekning, kan du få internettilgang på PC-en din. Dette foregår over Edge eller 3G (eventuelt turbo-3G)-nettet. Her kan du godt bruke mobiltelefonen din som modem, ved å koble den til PC med kabel eller blåtann. Vil du ha en mer permanent løsning, får du kjøpt PC-kort eller USB-adaptere som gjør jobben. Det finnes også et lite utvalg av nyere bærbare PC-er som allerede har innebygget 3G-modem, og da er det bare å sette inn et Sim-kort i maskinen.

Vær uansett obs på at dette kan bli en dyr fornøyelse. Du betaler gjerne for trafikken du genererer (per megabyte), og du bør sjekke prisene på forhånd og forsikre deg om at operatøren din har pristak på datatrafikk.

Du kan også anskaffe et abonnement fra eksempelvis NetCom, Telenor eller Ice, og dermed kunne betale en fast pris i måneden for å surfe så mye du ønsker.

 

7. Hvor skal du reise?

Du har nå god batteritid på PC-en og mobilt internett, men hvor skal du reise? På internett finnes det flere gode kart som også beregner kjøreruter. To eksempler er Google Maps og Gulesider.

 

8. Sjekk været

Hos www.yr.no får du en flott oversikt over været, både for innland og utland. Værvarselet leveres av Meteorologisk institutt og presenteres i samarbeid med NRK. Surfer du fra mobilen i sommer, kan du bruke wap.yr.no for oppdatert værmelding. Stoler du mer på Storm Weather Center og TV2, kan du besøke www.tv2.no/ver

9. Husk backup!

I sommervarmen, så vel som resten av året, kan det være lett å glemme sikkerhetskopi av PC-en. Spesielt hvis du fortløpende legger feriebildene fra kameraet over på PC-en er det viktig å sikkerhetskopiere. Sørg for å brenne en CD eller DVD i ny og ne (gjerne daglig) eller kopier bildene og andre viktige filer over på en USB-pinne slik at du ikke mister viktige filer dersom PC-en skulle gå i gulvet, bli skadet eller forsvinne på andre måter.

10. God sommer!

Siste tips - la PC-en også få ferie. Sett automatisk feriesvar på e-postkontoen, og ta en PC-fri ferie. Med det ønsker vi deg en riktig god sommer!

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også