Kjøpeguide

Kjøp riktig strømforsyning

Strømforsyningen er en viktigere komponent i PC-en enn mange kanskje tror.

Sist oppdatert

Strømforsyningen skal levere nok og stabil strøm til alle komponentene i PC-en. Mange problemer med ustabilitet og støy kan skyldes strømforsyningen. Har du for eksempel problemer med at maskinen bryter sammen når du belaster skjermkortet maksimalt, bør du sjekke at strømforsyningen leverer den effekten som trengs til systemet ditt.

Hvor mye er nok?

Du trenger heldigvis ikke kunne altfor mye fysikk for å regne ut hvor kraftig strømforsyning du trenger. Det du bør vite litt om, er derimot hvor stor effekt de ulike komponentene i maskinen krever. Hvis du har mange harddisker, et nytt kraftig skjermkort og en firekjerners prosessor vil det kreve mer enn en eldre maskin med svakere komponenter.

Den maksimale effekten strømforsyningen kan levere er oppgitt i Watt. Denne effekten må fordeles på alle komponentene i maskinen. Vi har satt opp en tabell som gir en viss pekepinn på hva du kan regne med at de enkelte komponentene bruker. Dette vil imidlertid variere fra produkt til produkt, så sjekk bruksanvisningen eller produsentens nettsider for å finne et mer nøyaktig tall.

En kraftigere strømforsyning som kjører på lavere belastning vil utvikle mindre varme og dermed mindre viftestøy uten at strømregningen blir større. Den er mest effektiv og stabil ved en belastning på 30 - 70 %. Når du har summert opp hvor stor effekt komponentene dine bruker, er det derfor en tommelfingerregel at du bør gange summen med minst 1,5 for å avgjøre hvor kraftig strømforsyning du skal kjøpe. Har du komponenter som trenger 250 W under maksimal belastning, bør du altså som en tommelfingerregel ha en strømforsyning som yter minst 375 W.

Tilkoblingene

De fleste PC-er i dag bruker ATX-standarden. Siden nye PC-er krever mer strøm enn gamle, har det imidlertid skjedd en utvikling av standarden de siste årene, slik at en gammel ATX strømforsyning ikke nødvendigvis har alle tilkoblingene du trenger til et nytt hovedkort.

Den viktigste forandringen er at 20-pins-kabelen som kobles til hovedkortet er utvidet til 24 pinner. I tillegg har det kommet en ekstra 4-pins kontakt, gjerne kalt P4-kontakten, som gir prosessoren mer strøm. Skjermkort med PCIe-grensesnitt krever også mer strøm, så sjekk om du trenger en ekstra 6 eller 8 pinners strømkabel til skjermkortet.

Enkelte produsenter som masseproduserer PC-er bruker sin egen standard, som av og til kan ligne veldig på ATX. Hvis du har en masseprodusert PC så vær ekstra nøye med å sjekke at hovedkortet virkelig støtter ATX, før du skrur inn en ATX strømforsyning. Hvis ikke kan du få et fyrverkeri av den mindre hyggelige sorten.

Strøm er skummelt, og gjør du noe feil kan du risikere å ødelegge komponenter på PC-en din eller skade deg selv. Vær derfor helt sikker på at putter riktig kabel i riktig plugg, og at strømforsyningen er kompatibel med hovedkortet. Må du bruke makt for å få på plass en kontakt, er det et ganske sikkert tegn på at du gjør noe feil. Åpne heller aldri strømforsyningen, det kan gi deg støt selv om den ikke er koblet til strømnettet.

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også