Kjøpeguide:

Kjøp riktig minne

Mer og bedre minne er den raskeste, enkleste og billigste måten for å få en raskere PC.

Sist oppdatert

Ved siden av prosessoren, er minnet den viktigste komponentene når vi snakker om ytelse. En minneoppgradering kan faktisk forlenge levetiden på en PC - pluss at du normalt skal få en raskere og mer responsiv PC.

Hvor mye minne?

Minimumskravene fra Microsoft når det gjelder XP og Vista kan du i grunnen se bort ifra. For eksempel er minstekravet til Windows Vista 512 MB RAM. Våre anbefalinger er minimum 1 GB minne, kanskje til og med 2 GB, for Vista - og gjerne like mye for Windows XP, selv om du kan klare deg med 256 MB.

For Vista er det ikke noe stort poeng å installere mer enn 3 GB minne dersom du har 32-bits versjonen av programvaren. Dette fordi et 32 bits system ikke støtter mer enn 4 GB, men på grunn av at andre systemenheter også har behov for minneadresser, klarer ikke Vista å utnytte mer enn 3 GB. Har du en 64 bits versjon av Vista tåler Basic 8 GB minne, Premium 16 GB og Ultimate tåler 128 MB og oppover.

Hvilken type minne

I dag er det DDR2 SDRAM som er den vanligste minnetypen. Den enkleste måten å finne riktig minne dersom man skal oppgradere, er å bruke en minnekonfigurator som du finner hos de fleste nettbutikker. Noen av disse skanner systemet ditt og finner ut hvilken minnetype du trenger. På www.hjemmepc.no/verktoy finner du også en sak med link til flere minnekonfiguratorer.

Skal du bygge PC selv er det litt mer å tenke på. Her vil valg av hovedkort avgjøre hvilket minne du må kjøpe. På spesifikasjonene på hovedkortet ditt vil det stå hvilken minnetype og hvilke hastigheter som støttes. For eksempel slik:

  • Støtter RAM-teknologi: DDRII SDRAM
  • Støttet RAM-Integritetskontroll: Ikke-ECC
  • RAM installert (maks): 0 MB / 8 GB (maks)
  • Støttet RAM-hastighet: PC2-4300, PC2-6400 og PC2-5300
  • RAM-egenskaper: Ikke bufret, to DDR-kanaler

Her står alt du trenger for å kunne velge riktig minne til din PC/ditt hovedkort.

Det første punktet forteller hvilken RAM-type som skal brukes. Her er det den vanlige DDRII SDRAM som brukes (SDRAM står for double-data-rate two synchronous dynamic random access memory).

Integritetskontroll er oppgitt til «Ikke-ECC». ECC brukes av mer avanserte systemer hvor minnet selv klarer å rette mindre feil. Normalt vil minne til en vanlig PC være ikke-ECC-minne. I tillegg vil du noen steder se opplysninger om bufret eller ikke bufret minne (unbuffered). Normalt vil minne til vanlige PC-er være «unbuffered».

Informasjonen «RAM installert» viser hvor mye minne hovedkortet eventuelt er levert med (normalt null) og hvor mye minne du maksimalt kan installere. Her er maks minne oppgitt til 8 GB. Maks minne for Windows 32 bits-system er 4 GB (3 GB som utnyttes), mens med et 64 bits operativsystem vil du kunne utnytte all minneplassen i hovedkortet.

Hvilken hastighet?

Minne for PC leveres også med ulike hastigheter. Normalt er raskere bedre, men likevel er «raskt nok» perfekt for alle vanlige databrukere. For å finne ut hvor raskt minne du skal ha må du igjen konferere med hovedkortet. I vårt tilfelle er det oppgitt tre hastigheter: PC2-4300, PC2-6400 og PC2-5300. Her står det siste tallet for minnets båndbredde. Jo høyere tall, jo større «fraktekapasitet» har minnet. Den normale makshastigheten for DDRII-minne er PC2-6400. Likevel er det mulig å kjøpe raskere minne. Dette er primært for brukere bruker det raskere minnet til overklokking.

Kjøp parvis minne

Det siste vi skal si noe om er antall kanaler. Ofte vil det så at hovedkortet støtter 2 DDR-kanaler - også kalt Dual Channel. Dette er en teknologi som effektivt dobler dataoverføringen fra RAM til prosessoren. For å få dette til må du kjøpe parvis like minnemoduler. Du vil ofte se at minnemoduler selges parvis i samme eske. I tillegg må du installere dem riktig (ofte en fargekode) på hovedkortet. Da øker du effektiviteten av minnet betraktelig.

Når det gjelder bærbare PC-er er vårt råd at du bruker de nettbaserte konfiguratorene du finner hos nettbutikken din. Det sikrer at du får riktig minne.

Det kan skje at du har kjøpt feil minnetype eller at en PC ikke vil ta det minnet du har kjøpt. Behold da kvittering og emballasjen til du har testet det ut, slik at du kan returnere minnet dersom det er feil.

Mer om minne kan du lese her: http://en.wikipedia.org/wiki/DDR2_SDRAM

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også