Slik gjør du det

Bytt harddisk selv

Trenger du mer lagringsplass, men kvier deg for å gå løs på PC-en med skrutrekker? Fortvil ikke. Det er ikke så vanskelig som det kanskje kan høres ut.

Sist oppdatert

Så lenge den eksisterende harddisken din fungerer normalt, og bare er full, er det enklest å legge til en ekstra harddisk som du kan bruke til lagring. Da slipper du å installere operativsystem og programmer på nytt, og du slipper jobben med å overføre data fra en gammel harddisk til en ny. Simpelthen skru en ny harddisk fast i kabinettet, koble til strøm og signalkabel, og start PC-en.

Hvis du ikke har lyst til å fortsette å bruke den gamle harddisken, må du installere operativsystem og programmer på den nye. Da må du også overføre dokumenter, bilder, musikk, videoer og alle andre filer du har lyst til å ta vare på fra den gamle til den nye PC-en. I mange tilfeller kan det være enklest å da ta ut den gamle harddisken, installere den nye med operativsystemer og det hele, for så å sette inn den gamle igjen midlertidig og kopiere over filene fra den gamle til den nye harddisken. For å unngå trøbbel ved overføringen til den nye harddisken, bør du aller først flytte disse filene ut av passordbeskyttede brukerkontomapper på den gamle harddisken. Da er det enklere å få tilgang til dem på den gamle harddisken når operativsystemet på den nye er i gang.

1. Lokaliser harddisken

Slå av PC-en, trekk ut strømkontakten og skru av sidedekselet på PC-en. Lokaliser harddisken. Den er sannsynligvis montert i fronten og ned mot bunnen i kabinettet.

2. Ta løs kontaktene

Så lenge du skal erstatte en IDE-harddisk med en IDE-harddisk, eller en SATA-harddisk med en SATA-harddisk, bruker du de eksisterende kablene også på den nye harddisken. Lirk løs både strøm- og signalkabelen fra harddisken.

3. Fjern harddisken

Skru løs skruene eller løsne på eventuell annen mekanikk som holder på plass harddisken. Skyv harddisken ut av rammen den er festet i og fjern den helt fra kabinettet.

4. Sett inn den nye harddisken

Skyv den inn og fest den på samme måte som du fjernet den gamle. Pass på å bruke de samme skruene - det finnes forskjellige skruestandarder for innfesting av komponenter i PC-en. Går skruen tregt inn, har du feil skrue.

5. Koble til kontaktene

Koble til strøm- og SATA- eller IDE-kabelen. Hvis du har byttet harddisktype fra IDE til SATA, eller omvendt, sjekk avsnittet om IDE vs. SATA.

IDE vs. SATA

Det finnes to forskjellige harddiskstandarder, IDE og SATA, der SATA etter hvert har tatt over for IDE. Fysisk sett er diskene like store, men du kan se forskjell på dem ved at kontakten for signalkabelen er totalt forskjellig. Signalkabelen er også forskjellig.

Det tryggeste er å erstatte den gamle harddisken med samme type harddisk, men så lenge det er SATA-kontakter på hovedkortet ditt, kan du trygt kjøpe SATA selv om den gamle disken din er IDE. Vær bare oppmerksom på at det kan være litt klønete å installere en eldre versjon av Windows XP på enkelte eldre hovedkort med SATA, siden SATA-driveren ikke er med på installasjons-CD-en og hovedkortet ikke kan håndtere SATA som IDE.

Når det gjelder selve kablene, skal hver enkelt SATA-enhet ha sin egen kabel. For IDE er det imidlertid mulig å koble to harddisker på en og samme IDE-kabel, men da skal den ene harddisken konfigureres som «Master» og den andre som «Slave» ved å endre jumperinnstillingene på harddiskene. «Master» kobler du til ytterst på kabelen, «Slave» i midten. Forklaring på hvordan jumperen skal stå for å konfigurere disken som «Master» eller «Slave» er ofte trykket på selve harddisken.

KONTAKTER: Den øverste disken er en IDE-harddisk, mens den nederste er SATA. Legg merke til at denne SATA-disken også har vanlig firepins molex strømkontakt.
KONTAKTER: Den øverste disken er en IDE-harddisk, mens den nederste er SATA. Legg merke til at denne SATA-disken også har vanlig firepins molex strømkontakt. Foto: Tron Høgvold

Vær også oppmerksom på at det finnes to forskjellige strømkontakter til harddisker, vanlig firepins molex og såkalt SATA-strømkontakt. Alle IDE-disker har firepins molex, mens de aller fleste SATA-disker har SATA-kontakten. Enkelte SATA-disker har både SATA-strømkontakt og tre pins molex - ikke bruk dem begge! Hvis strømforsyningen din ikke har SATA-strømkontakt, finnes det overganger fra firepins molex til SATA.

Windows Diskbehandling

For å formatere, partisjonere, endre bokstavtype på diskene, kan du bruke Windows Diskbehandling. En guide til det finner du her.

KABLER: Til venstre ser du en SATA-kabel, og til høyre den tradisjonelle IDE-kabelen med mulighet for å koble til to harddisker, en «master» og en «slave».
KABLER: Til venstre ser du en SATA-kabel, og til høyre den tradisjonelle IDE-kabelen med mulighet for å koble til to harddisker, en «master» og en «slave». Foto: Tron Høgvold
ADAPTER: Dersom strømforsyningen din ikke har SATA-strømkontakter, kan du bruke en slik adapter til firepins molex.
ADAPTER: Dersom strømforsyningen din ikke har SATA-strømkontakter, kan du bruke en slik adapter til firepins molex. Foto: Tron Høgvold

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også