Alfa Network AC1200R

En arbeidshest

AC1200R mangler finessene mange av de andre byr på, men den leverer på de viktigste punktene.

VOLDSOMME ANTENNER: AC1200R er ikke akkurat det vi ville kalle vakker.
VOLDSOMME ANTENNER: AC1200R er ikke akkurat det vi ville kalle vakker. Foto: Truls Steinung
Sist oppdatert

Alfa Network er et relativt nytt merke i Norge, og AC1200R er toppmodellen de byr på. Den leverer som navnet tilsier AC1200-hastigheter, og det er fordelt mellom 867 Mbit over AC og 450 Mbit over N.

Vi må nok bare konstatere at AC1200R byr på den mest trauste designen i denne testen, og den er ikke akkurat vakker og se på. I og med at selve ruteren er overraskende liten virker de store antenne også enda større, og dette er ikke en ruter vi har veldig lyst til å ha stående på et synlig sted i stua. Har du muligheten til å sette den i en bod eller bortgjemt på en hylle, har utseendet selvfølgelig mindre betydning.

Les også: Så enkelt får du bedre trådløst nett i hele huset

Raskt i gang

Webgrensesnittet du finner på adressen 192.168.26.1 er ikke akkurat fargerikt det heller, men det er i hvert fall ganske oversiktlig. Her blir du ikke automatisk kastet inn i en oppstartsveileder, men det finnes en tilgjengelig om du ønsker å bruke den. Eventuelt kan du bare kaste deg over de manuelle innstillingene.

En overraskende detalj er at AC1200R ikke er forhåndsinnstilt til å velge trådløsfrekvenser automatisk. I stedet er den satt til kanal 6 på 2,4 GHz-båndet, og 48 på 5 GHz-båndet. Da vi valgte å sette 5 GHz-båndet til automatisk, skjønte vi imidlertid hvorfor det er lurt å gjøre det manuelt. Du risikerer nemlig at den velger en frekvens som faller utenfor de designerte frekvensene i Norge. Resultatet blir for det første at ruteren kan skape interferens for annet utstyr, og ikke minst at Wi-Fi-enhetene dine ikke ser den. Ganske uheldig.

Testen av Alfa Network AC1200R fortsetter etter bildet.

FLEKSIBEL: De fire antennene gjør det enkelt å vikle signalene i ulike retninger.
FLEKSIBEL: De fire antennene gjør det enkelt å vikle signalene i ulike retninger. Foto: Truls Steinung

Avansert grensesnitt

Utover det er grensesnittet stappfullt av avanserte innstillinger, og Alfa Network kunne med fordel ha gjort de viktigste funksjonene mer tilgjengelig for mindre avanserte brukere. Er du en av dem som ikke lar deg forvirre av liste på liste med innstillinger, kan du imidlertid dykke inn i avanserte brukermoduser som klient- og WDS-sammenkoblinger, du kan sette opp QoS-regler manuelt, og du kan lage komplekse VLAN-oppsett.

Spesifikasjoner: Alfa Network AC1200R

  • Wi-Fi-standard: AC1200
  • 802.11ac: opp til 867 Mbps
  • 802.11n: opp til 300 Mbps
  • USB: 2 x USB 2.0
  • LAN-porter: 4
  • Antenner: 4
  • Gjestenettverk: Nei
  • Kontrolleres fra app: Nei
  • Foreldrekontroll: Nei
  • USB-funksjoner: Ingen
  • Dimensjoner: 186 x 110 x 30 mm

Selv om ruteren er utstyrt med en USB-port, viser det seg at den ikke har støtte for verken tilkobling av USB-lagring eller printerdeling. Den norske importøren kan imidlertid opplyse om at produsenten jobber med å legge til mulighet for deling av USB-lagring gjennom en programvareoppdatering.

Varierende hastigheter

Hastighetsmessig opplevde vi store variasjoner med AC1200R. Vi registrerte nemlig de absolutt høyeste hastighetene på et tidspunkt, men også hastigheter under gjennomsnittet da vi forsøkte å gjenta testen på et senere tidspunkt. Dermed mistenker vi at den er ekstra følsom for interferens, men det er ikke dermed sagt at den ikke gir greie hastigheter uansett. Ikke minst må vi ta med at AC1200R gjorde det nest best i dekningstesten vår, og den måtte bare se seg slått av Netgear R6400.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2016, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også