TESTVINNER: TP-Link Archer C9

Funksjonsrik, rask og brukervennlig

TP-Link leverer kvalitet til en fornuftig pris.

STILFULL: Med unntak av at det er litt knotete å skru inn antennene fordi festene er nedfelt i rammen, har Archer C9 en stort sett gjennomtenkt og stilig utforming.
STILFULL: Med unntak av at det er litt knotete å skru inn antennene fordi festene er nedfelt i rammen, har Archer C9 en stort sett gjennomtenkt og stilig utforming. Foto: Truls Steinung
Sist oppdatert
SMAL: Takket være den stående stillingen tar Archer C9 opp lite plass.
SMAL: Takket være den stående stillingen tar Archer C9 opp lite plass. Foto: Truls Steinung

Archer C9 er det nyeste tilskuddet til en etter hvert ganske anerkjent serie av fornuftig prisede rutere fra TP-Link.

Den har en design som skiller seg ut i mengden av triste ruter-bokser, og den gjennomsiktige plasten som ligger utenpå det hvite chassiset gir den en blank og stilig overflate. Foten som kanskje ser ut som metall på bildene er i virkeligheten plast, men det har ikke så stor betydning for helhetsinntrykket.

Det er greit å være klar over at C9 først og fremst er laget for å plasseres i stående stilling. Dermed gjør den seg ikke spesielt godt liggende i en hylle, selv om det i praksis er mulig å legge den ned på «ryggen» slik at den hviler på stativet.

Godt grensesnitt

TP-Links webgrensesnitt er en veldig oversiktlig og ryddig affære, og det er spesielt hyggelig at du kan velge norsk språk. De har også gått for en praktisk løsning der du velger mellom en grunnleggende og en avansert modus.

Den grunnleggende modusen gir tilgang til de vanligste funksjonene man trenger å justere. Dermed passer den godt for dem som kun ønsker å bytte passord på trådløsnettet, eller raskt vil dele innholdet på en USB-harddisk med resten av nettverket. Den avanserte modusen gir på sin side tilgang til alt C9 har å by på, og det er faktisk overraskende mye.

Les også: Perfekt trådløs ruter for storfamilien

Mange funksjoner

C9 er utstyrt med gjestenettverk på både 2,4- og 5Ghz-båndet, og du kan velge om gjester skal ha tilgang til hverandre og ditt nettverk eller ikke.

USB 2.0- og 3.0-portene kan brukes til fildeling og skriverdeling, og når du kobler til en USB-disk kan du dele den via både Windows fildeling og FTP. Grensesnittet gjør det også enkelt å velge om den kun skal være tilgjengelig via FTP lokalt, eller også via nettet. Skriverdelingen krever at du installerer et program på PC-en du skal skrive ut fra, og at du har rett driver installert.

TP-Link har også en funksjon de kaller NAT Boost, og så vidt vi forstår skal denne automatisk prioritere trafikken gjennom ruteren for å gi best mulig ytelse. Vår opplevelse var også at C9 taklet store mengder data av ulike typer samtidig, uten nevneverdige problemer.

Ønsker du å prioritere dette manuelt, kan du også deaktivere NAT Boost og få tilgang til tradisjonelle QoS-innstillinger. Der får du tre ulike prioriteringsgrupper, og mulighet til å sette opp egne applikasjonerprofiler basert på IP eller porter.

Testen av TP-Link Archer C9 fortsetter under bildet.

SMART: Den kombinerte WPS- og reset-knappen gjør at du slipper å finne fram en binders når du vil gjenopprette fabrikkinnstillingene.
SMART: Den kombinerte WPS- og reset-knappen gjør at du slipper å finne fram en binders når du vil gjenopprette fabrikkinnstillingene. Foto: Truls Steinung

God ytelse

C9 er blant de billigste ruterne i vårt utvalg, og da er det gledelig å se at den leverer dekning som grenser opp mot de beste. Det er heller ingenting å si på hastighetstestene våre, og C9 leverte også den høyeste hastigheten i testen på lesing fra USB-disk.

Spesifikasjoner: TP-Link Archer C9

  • Wi-Fi-standard: AC1900
  • 802.11ac: Opp til 1300 Mbps
  • 802.11n: Opp til 600 Mbps
  • USB: 1 x 3.0, 1 x 2.0
  • LAN-porter: 4
  • Antenner: 3
  • Gjestenettverk: 2,4 GHz og 5 GHz
  • Kontrolleres fra app: Ja
  • Foreldrekontroll: Ja
  • USB-funksjoner: Medieserver, FTP-server, fildeling, skriverdeling
  • Dimensjoner: 221 x 86 x 168,5mm

C9 har imidlertid også enkelte svakheter.

For det første er det synd at den ikke kan laste ned ny fastvare automatisk, og det er også litt irriterende at du ikke kan velge fra en liste hvilke enheter som skal ha reservert IP. I stedet må du kopiere MAC- og IP-adresser manuelt.

Det bør også nevnes at C9 mangler avanserte funksjoner som lar deg kontrollere barnas internettbruk, men du kan i hvert fall svarteliste nettsider for utvalgte enheter og blokkere enheters tilgang manuelt.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2016, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også