Jensen Lynx 7000AC

En norsk utfordrer

Jensen leverer grei ytelse med Lynx 7000AC, men det skorter på brukervennligheten.

DISKRET: Lynx 7000AC kan fint henge på veggen i stua uten å ta for mye oppmerksomhet.
DISKRET: Lynx 7000AC kan fint henge på veggen i stua uten å ta for mye oppmerksomhet. Foto: Truls Steinung
Sist oppdatert

Nye Lynx 7000AC fra norske Jensen of Scandinavia har et litt kryptisk navn, men den lever maksimalt 1300 Mbit over AC og 450 Mbit over N. Dermed er den i praksis en AC1750-ruter.

Stilrent design

Lynx 7000AC bevarer på mange måter den karakteristiske hvite designen vi er vant til fra tidligere Jensen-rutere, men den har samtidig blitt litt tynnere og fått noen litt mykere linjer sammenlignet med tidligere modeller. Overflaten har også en matt «børstet» profil som gir den litt mer karakter.

Den er utstyrt med tre store antenner som kan vinkles etter eget ønske, og på baksiden finner du også 4 LAN-porter, en WAN-port, WDS-knapp og to USB-porter. Dessverre er ingen av dem USB 3.0.

Første gangs oppsett er gjort unna på et par minutter ved hjelp av en veiviser, og du får da satt opp internettforbindelse og trådløsnett med tilpasset navn og passord. Det er positivt at denne prosessen kan foregå på norsk, men resten av webgrensesnittet er dessverre kun på engelsk og det er ganske sparsommelig og teknisk anlagt. Det hjelper litt at grensesnittet er utstyrt med en kolonne på høyre side som alltid gir deg utfyllende hjelp om alle innstillingsmuligheter som dukker opp, men denne informasjonen er også på engelsk og den har et teknisk språk som vil være tungt for mange å forstå.

BAKSIDEN: I tillegg til de vanlige LAN- og WAN-portene og to USB 2.0-porter, er det også gjort plass til en knapp som kan deaktivere Wi-Fi.
BAKSIDEN: I tillegg til de vanlige LAN- og WAN-portene og to USB 2.0-porter, er det også gjort plass til en knapp som kan deaktivere Wi-Fi. Foto: Truls Steinung

Godt utstyrt

Det er ingen mangel på funksjoner i Lynx 7000AC. Gjestenettverket kan aktiveres og deaktiveres automatisk etter et tidsskjema, eller skrus av automatisk etter en angitt tidsperiode.

Spesifikasjoner: Jensen Lynx 7000AC

  • Wi-Fi-standard: AC1750
  • 802.11ac: Opp til 1300 Mbps
  • 802.11n: Opp til 450 Mbps
  • USB: 2 x USB 2.0
  • LAN-porter: 4
  • Antenner: 3
  • Gjestenettverk: Ja (2,4 GHz og 5 GHz)
  • Kontrolleres fra app: Nei
  • Foreldrekontroll: Ja
  • USB-funksjoner: Medieserver, FTP-server, fildeling,
  • Dimensjoner: 239 x 165 x 32 mm

Fildelingen for USB-disker inkluderer FTP og ekstern FTP, og du kan selv angi hvilke av mappene som skal deles. Da kan du samtidig også angi om tilgangen skal begrenses med passord. Mediedelingen fungerer også fint, men den er overraskende godt skjult og du må aktivere den i en undermeny for hver enkelt mappe du vil dele.

Foreldrekontrollen er ikke fullt så avansert som hos enkelte andre i testen, men den lar deg i hvert fall angi hvilke nettverksenheter som skal ha full tilgang.

Utover det kan du også lage oppføringer for hver barne-PC, og tilordne godkjente adresser. Samtidig har ruteren også en egen tilgangskontroll-fane der du kan sette opp komplekse regler for tilgang til nettsider.

Lynx 7000AC har ingen skikkelig QoS-mulighet, men du kan aktivere manuell båndbreddekontroll. Den lar deg dedikere båndbredde basert på porter og IP-adresser, og dette kan nok være nyttig til å prioritere for eksempel online-spilling så lenge du vet hva du gjør.

God men ikke best

Lynx 7000AC er nok den ruteren som stiller svakest ytelsesmessig, men det betyr ikke forskjellene er spesielt store. Denne dekket testhuset vårt helt greit med Wi-Fi-signaler, men med noe svakere signal i enkelte rom. Hastighetene vil målte var også sammenlignbare med de andre.

DISKRET: Lynx 7000AC kan fint henge på veggen i stua uten å ta for mye oppmerksomhet.
DISKRET: Lynx 7000AC kan fint henge på veggen i stua uten å ta for mye oppmerksomhet. Foto: Truls Steinung

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2016, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også