Hvilken ruter til rundt 1500 kroner fyller familiens behov best?

Vi har testet ruterne som gir mye for pengene

Du trenger ikke å kjøpe en toppruter for å få god ytelse.

RUTERTEST: Vi har testet fem rimelige rutere med bra ytelse.
RUTERTEST: Vi har testet fem rimelige rutere med bra ytelse. Foto: Truls Steinung
Sist oppdatert

Dagens rutere må som kjent takle en del mer enn det de måtte for bare få år siden. Vi strømmer video som aldri før, og i et typisk hjem kan hele familien være på nett samtidig med Netflix, YouTube, nettradio og Spotify. Ikke minst skal det være mulig å sjekke nettbanken og sende e-post uten å vente i kø bak all video- og lydstrømmingen.

Stabile signaler

Det krever både god maskinvare, god programvare, og god nok Wi-Fi-ytelse til å sende og motta stabile signaler over hele huset.

I takt med disse kravene har rutermarkedet blitt mer og mer komplisert de siste åra. Ikke bare har mylderet av standarder og forvirrende begreper vokst og vokst, men det kan nærmest virke som du må ut med flerfoldige tusenlapper for å få noe som leverer godt nok til dagens bruksmønster.

Les også: Tregt trådløst nett? Sjekk dette tipset

Kutt avanserte funksjoner - spar penger

Det er nok tilfelle at du må betale noe mer for en god ruter nå enn du måtte tidligere, men vi mener likevel at du ikke nødvendigvis trenger å jage etter de stadige økende maksimale hastighetene innenfor AC-standarden. Samtidig kan du kanskje også klare deg uten de mest avanserte funksjonene toppmodellene tilbyr.

Derfor har vi satt oss fore å finne fram til den beste ruteren for en typisk familie, som ikke tømmer lommeboka mer enn nødvendig. Vi har landet på prissegmentet rundt 1 500 kroner der vi får god maskinvare og programvare, fornuftige AC-hastigheter og god stabil dekning.

I denne prisklassen går produsentene sjeldent forbi AC1900, men det er også langt mer enn de fleste har mulighet til å utnytte med dagens datamaskiner og mobile enheter.

Les også: Perfekt ruter for storfamilien

Betjeningsmuligheter

Du får heller ikke toppmodell-funksjoner som tre separate frekvensbånd og seks eller åtte antenner, og du er heller ikke garantert mer avanserte delings- og betjeningsmuligheter. Det du får burde imidlertid i teorien være nok for de fleste. Spørsmålet er bare hvem som holder det de lover, og til den beste prisen.

I denne testen legger vi først og fremst vekt på rekkevidde, brukervennlighet og stabil ytelse ved overføring av store datamengder. Vi tester også overføringshastigheter, men vårt utgangspunkt er at topphastigheter ikke er det viktigste ved daglig bruk. De varierer også så mye med forholdene i vårt naturlig testmiljø, at de vil være lite representative for hva du selv kan forvente å oppnå.

Det er verdt å nevne at vi har holdt oss til å inkludere relativt nye modeller i denne testen.

Det finnes imidlertid også flere eldre modeller som kan være verdt en titt, og spesielt om du finner dem på tilbud. Noen eksempler er Netgear R7000 og ASUS AC-66U, i tillegg til TP-Link Archer C7 og C8.

Les også: Slik utnytter du WiFI-signalet best

Konklusjon

Denne testen bekrefter vår påstand om at du ikke nødvendigvis må ut med flere tusen kroner for å skaffe deg en ruter som kan leve opp til kravene en typisk familie har nå om dagen.

Alle i denne testen har levert relativt god rekkevidde, og vi har opplevd stabile overføringer selv når vi har kjørt på med flere videostrømmer, nettradio og filoverføringer samtidig.

Likevel må vi trekke fram Netgear R6400 som best på rekkevidde, tett etterfulgt av Alfa Network AC1200R. Samtidig kan R6400 også skilte med flest funksjoner, og der har ikke AC1200R like mye å stille opp med.

D-Link DIR-880L leverer også greie resultater, men brukervennligheten imponerer ikke noe særlig fordi grensesnittet er i overkant forenklet. Jensen stiller på sin side svakest på rekkevidde, og heller ikke her imponerer grensesnittet men denne gangen av motsatt grunn.

Dermed står vi igjen med TP-Link Archer C9, og tross at den ikke topper lista på verken rekkevidde eller antall funksjoner kommer den likevel ut som vinner av vår test. Grunnen er først og fremst at den leverer god nok ytelse for de fleste formål, testens beste brukergrensesnitt og et fornuftig utvalg funksjoner som er lett å bruke. Ikke minst er prisen blant de mer overkommelige, og det skader ikke at den ser bra ut heller.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også