Det kan være mange årsaker til at PC-en din går tregt.

Du har kanskje blitt lurt av en svindelmail eller en Facebook-svindel? I beste fall trenger du en godt og gratis antivirusprogram for å rydde opp. I verste fall er filene dine blitt kidnappet - og da trenger du kanskje eksperthjelp for å få ryddet opp på PC-en din.

PC-en er uansett en maskin som trenger vedlikehold  - som andre maskiner.

Opplever du at PC-en din er treg, trenger det ikke alltid være like alvorlig som truslene nevnt over. Det kan rett og slett være at PC-en din trenger en ordentlig opprydding. Du har kanskje for mange programmer installert - som du aldri bruker. PC-en din kan starte tregt fordi mange av disse programmene starter opp samtidig med PC-en.

Dette kan du gjøre noe med, og få raskere PC!

Denne guiden fokuserer på programvarebaserte forbedringer. Du kan også gjøre PC-en raskere ved å oppgradere maskinvaren, men vi går ikke i detalj på dette området i denne guiden. Vi vil bare nevne at dette er systemkravene for Windows 8.1:

Prosessoren bør være minimum 1 GHz. PC-en bør ha minimum 1 GB (32-biters) minne installert for 32-biters PC, eller 2 GB for 64 biters PC. Les mer om systemkravene på microsoft.com.

Kanskje du bør vurdere å oppgradere, hvis ikke komponentene i PC-en din er bedre enn disse kravene. Vær klar over at hvis du bruker tunge programmer, vil dette heve systemkravene.

Vurderer du å oppdatere maskinvare din, bør mer (og eventuelt raskere) minne og en rask brikkeharddisk (SSD) være de to tingene som står først på listen.

Vi skal gjennomgå ulike tiltak for å gjøre PC-en din raskere. Utgangspunktet er Windows 8.1, som er den gjeldende Windows-versjonen. Windows 10 lanseres om noen få måneder, og vi tar også noen tips med til di vår guide. 

Du bør uansett sørge for å ta sikkerhetskopi av viktige data, før du setter i gang med optimalisering av PC-en din.

Les hele saken
Les alt om:

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!